2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

„Környezetpozitív” mintaházat építenek magyar egyetemisták

Idén Németországban rendezik meg a világ első számú építészeti innovációs egyetemi házépítő versenyét, a Solar Decathlont. A Pécsi Tudományegyetem hallgatói csapatát több mint 40 jelentkező közül választották a legjobb 18 közé.

Több mint 40 nemzetközi jelentkező közül választották a legjobb 18 közé a Pécsi Tudományegyetem (PTE) hallgatói csapatának pályázatát a világ első számú építészeti innovációs egyetemi házépítő versenyén, a Solar Decathlon európai szekciójában.

Ez azt jelenti, hogy a németországi Wuppertalban megépül, és három éven keresztül látható és bejárható lesz a pécsiek mintaháza is a helyi Solar faluban. Az építéshez május 20-án láthatnak hozzá az egyetemisták, és 14 nap alatt el kell készülniük vele. 

A pécsi egyetemisták csapata a Lungs of the City (A város tüdeje) nevet választotta, projektjük pedig egy városi foghíjtelekre épülő többszintes (egy plusz három szint plusz tetőtér) „környezetpozitív” lakóépület modellje.

Ennek tervezése során olyan átfogó megoldásokra törekedtek, ami a komfort megtartásával, de az energiafogyasztás tudatos optimalizálásával, a természettel harmóniában megépíthető házat eredményez – mondta Juhász Hajnalka, a Solar Decathlon pécsi hallgatói csapatvezetője.

Wuppertalban a modellből egy lakószint és egy ráépülő közösségi tér készül el, a projektben számításokkal modellezett energiafogyasztást a helyszínen évekig mérik és hitelesítik majd.

A legutóbbi Solar Decathlon Europe 2019-ben, Szentendrén volt, akkor tíz csapat szállt versenybe három kontinens nyolc országának 27 felsőoktatási intézményét képviselve. 

Fotó: © Lungs of the City / SDE 21/22
Neked ajánljuk
A épületek zöld felújításáról tartanak workshopot Az emelkedő tengerszint világszerte gondolkodásra készteti az építészeket Az Épp elég hely sziget (videóval) Ecuadortól Nigériáig, Kínától az Egyesült Államokig harcoltak a környezet megóvásáért az idei „zöld Nobel-díjasok” Kárai Dávid: Ki mint vet
Tovább a forrásra: gyorihirek.hu
Vissza
Hírfolyam