2022. július 7., Apollónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újabb fejezethez érkezett a fenntartható cementgyártásért folytatott küzdelem

A Nanjangi Műszaki Egyetem (NTU) kutatói által kifejlesztett biocementben a kötéseket baktériumok tevékenysége biztosítja.

A cement hulladék alapanyagokból – ipari karbidiszapból és emlősök vizeletéből – készül. A karbidiszap (acetiléngyártáskor keletkező hulladék, melléktermék) a cementhez szükséges kalcium forrásaként szolgál, a vizelet a karbamidot biztosítja – ismertette a National Geographic.

Ha speciális baktériumokat adnak a keverékhez, egy homokfelületet befröcskölve elindulnak azok a reakciók, amelyeknek a homokszemcsék közt kialakuló kötés köszönhető.

A folyamat a mikrobiálisan serkentett kalcitkicsapódás (MICP) nevet viseli, és kalcium-karbonát keletkezik, vagyis mész, amely kitölti a szemcsék közti hézagokat, ezzel a réteg vízállóságát igen nagy mértékben növeli.

A Journal of Environmental Chemical Engineering című folyóiratban bemutatott innovatív eljárással kezelt talajfelület nagyobb nyomást képes kiállni, mint a hagyományos cementtel készített változat.

A kutatók szerint az így készülő biobetonnal megakadályozható a talajerózió, víztározókat lehet vele készíteni partokon vagy sivatagokban. 

Fotó: alvarez/E+/Getty Images
Neked ajánljuk
Kék Bolygó Podcast: Pálferi a szellemi fenntarthatóságról (2. rész) A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: ng.24.hu
Vissza
Hírfolyam