2022. július 7., Apollónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyre klímatudatosabbak vagyunk

A Deloitte regionális, cseh, lengyel, magyar és román viszonyokat bemutató felmérése alapján átlagosan tízből hat válaszadó hajlandó a környezet megóvása érdekében változtatni vásárlási szokásain. Magyarországon ez az arány 55 százalék.

A Deloitte Sustainable Actions Index felmérésében négyezer cseh, lengyel, magyar és román polgárt kérdezett meg, hogy feltérképezze, miképp alakítják az éghajlatváltozással kapcsolatos aggodalmak a régió polgárainak mindennapi döntéseit – ismertette a Pénzcentrum.

A kutatás eredményei alapján még azokon a területeken is, mint például Kelet-Közép-Európa, ahol az éghajlatváltozás következményei kevésbé súlyosak, a válaszadók 40-60 százalékát aggódalommal tölti el a folyamat. Emellett tízből hat válaszadó ismerte fel, hogy a mindennapi cselekvései közvetlen hatással vannak a környezetre. 

Ami a konkrét cselekvést illeti, a megkérdezett országokban első helyen az otthoni energiatakarékosság és az ételpazarlás csökkentése (74%) áll, 69%-uk pedig környezettudatosabban vásárol.

Magyarországon hasonló trendek figyelhetők meg, továbbá a válaszadók több mint fele törekszik takarékosabb vízfogyasztásra (60%), illetve választ környezetbarátabb közlekedési formát (58%).

Országonként eltérő felfogás uralkodik arról, hogy mit jelent fenntartható terméket vagy szolgáltatást választani. Csehországban (83 százalék) és Magyarországon (76 százalék) a válaszadók a vállalatok társadalmi felelősségvállalását tartják a legfontosabbnak. Ez Romániában csak a második helyen áll (80%), ott a helyi termelésre való összpontosítás a legfontosabb (86%).

A lengyel fogyasztók ugyanakkor az újrahasznosított anyagok (61%) és a biológiailag lebomlók (57%) használatát emelték piedesztálra.

Fotó: lithiumcloud/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Mi kerüljön a bevásárlókosárba? A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: penzcentrum.hu
Vissza
Hírfolyam