2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Klímavédelmi járulékkal ösztönözné az ingatlanok felújítását Németország

A német szövetségi kabinet szerdán elfogadott tervezete szerint a jövő évtől a lakást bérbe adóknak úgynevezett szén-dioxid-járulékot kell fizetniük Németországban, mégpedig annál többet, minél kevésbé klímabarát az ingatlan. 

A törvénytervezetet még el kell fogadnia a Bundestagnak. A szén-dioxid-járulék már tavaly óta drágítja a fűtést és az üzemanyagokat Németországban. A járulékfizetés célja a megújítható energiaforrások részarányának növelése az energiamixben a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében.

A járulékfizetési kötelezettség a lakás energiatakarékossági osztályba sorolása arányában oszlik majd meg a bérbeadók és a bérlők között, egy tízlépcsős modell alapján. A négyzetméterenként nagyon magas szén-dioxid-kibocsátású házak esetében a járulék 90 százalékát a bérbeadók fizetnék, a nagyon alacsony kibocsátású bérlemények esetében pedig a bérlők fizetnék egyedül a költségeket.

A megoldás célja, hogy a bérbeadókat energiatakarékos felújításokra, a bérlőket pedig energiatakarékosságra ösztönözze.

„Védjük a környezetet, és ezáltal a jövő generációit is. A bérlők nyernek, mert nem fűtik a külső környezetet. A bérbeadók nyernek, mert hosszú távon költségeket takarítanak meg” – mondta Klara Geywitz szövetségi építésügyi miniszter.

Thomas Engelke, a német fogyasztói szervezetek szövetsége (VZBV) energia- és építőipari csoportjának vezetője szerint ugyanakkor a tervezet túl nagy terhet ró az energiaár-válság miatt már egyébként is nehéz helyzetbe került lakásbérlőkre.

Fotó: MediaProduction/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Ismét a tégla szépségét ünneplő, fenntartható épületeket díjazott a Wienerberger Ismét a tégla szépségét ünneplő, fenntartható épületeket díjazott a Wienerberger Párizsban elismerésben részesült a BudaPart fejlesztése A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam