2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A társasházak energiahatékonyságának fejlesztése nélkül elképzelhetetlen a klímaválság kezelése

A magyarországi épületek alig 5 százaléka többlakásos épület, ám ezekben az ingatlanokban lakik a magyar lakosság 40 százaléka. Ezek az épületek felelősek hazánk teljes végső energiafelhasználásának 6 százalékáért. A kutatók körében ma már széles körű konszenzus van arról, hogy a lakóépületek energiahatékonysága a klímacélok elérésének kötelező és egyik leginkább költséghatékony eszköze.

A panelfelújítási programban részt vevő lakóházak esetében a fűtési költségek 25-30 százalékkal csökkentek az épület szigetelése után. Abban az esetben, ha az ingatlanban nyílászáró-korszerűsítés is történt, akár 35-50 százalékot, és fűtéskorszerűsítéssel még akár újabb 20-25 százalékkal többet is megtakaríthatnak az ott élők a rezsiköltségen – ismertette a Knauf Insulation szakembereinek tapasztalatait a Profit Line.

„A lakástulajdonosok és társasházak nyitottak az újszerű technológiákra, éppen ezért kiváló lehetőség a fújható szigetelés akár a dupla héjú lapostetők, akár átszellőztetett homlokzat esetében – közölte Aszódy Tamás, a vállalat ügyvezető igazgatója. Mint rámutatott,

ma már a globális felmelegedés miatt elsősorban lakóépületeink hűtéséhez használunk drágább energiát. Ahhoz, hogy egy Celsius-fokkal csökkentsük a belső hőmérsékletet, háromszor annyiba kerülő energia szükséges, mint egy Celsius-fokkal növelni azt.

A jól szigetelt társasházakban a lakás is többet ér: egy nemrég végzett célzott felmérés szerint a közel nulla energiaigényű (BB energetikai besorolású) otthonok több mint 50 százalékkal érnek többet, mint a hasonló adottságú, de a legrosszabb energiahatékonyságú osztályba (JJ) tartozó épületek.

Fotó: Pannonia/E+/Getty Images

Az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer (EKR) a társasházak számára vissza nem térítendő támogatást biztosít a termikus felújítások (homlokzati és födémszigetelések) és a fűtéskorszerűsítés-kazáncsere együttes elvégzése esetén.

Az Európában már 16 tagállamban sikerrel alkalmazott rendszer lényege, hogy a kötelezett energiakereskedőknek olyan programokat kell bevezetniük és az abban részt vevő országoknak olyan intézkedéseket kell végrehajtaniuk, amelyek a végfelhasználó oldalán igazolt energiamegtakarítást eredményeznek. Az EKR hazánkban is kiszámítható forrást tud nyújtani a hőszigeteléssel is érintett társasházi lakóépületek felújításához.

Neked ajánljuk
Klímavédelmi járulékkal ösztönözné az ingatlanok felújítását Németország Génszerkesztett növényekkel vennék fel a harcot a klímaváltozással Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet
Tovább a forrásra: profitline.hu
Vissza
Hírfolyam