2022. július 7., Apollónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ismét a tégla szépségét ünneplő, fenntartható épületeket díjazott a Wienerberger

A Wienerberger által alapított Brick Awardot olyan projektek kapták a világ minden tájáról, amelyek innovatív tervezési és építészeti koncepciójukkal, a tégla okos felhasználásával, valamint esztétikai megjelenésük, formájuk és kialakításuk magas színvonalával nyűgözték le a zsűrit.

„A cél nem szimplán az inspiráció, hanem mindenekelőtt az, hogy új utakat keressünk, elősegítsük, hogy a fenntartható víziós építészetből valóság váljon” – idézi a vállalat közleményét a Magyar Építők.

Az elmúlt évekhez hasonlóan, a tervezők olyan projektekre helyezték a hangsúlyt, amelyek választ adnak az éghajlatváltozás és a korlátozott természeti erőforrásokkal való gazdálkodás kihívásaira.

A nyertes projektek különösen azt emelték ki, hogy az építészek hogyan tudnak megbirkózni az ökológiai építési kultúra, az energiahatékonyság, a fenntarthatóság és a műemlékvédelem egyre növekvő követelményeivel és jogi kereteivel.

A világjárvány okozta életmódbeli változásokat szem előtt tartva a zsűri emellett a „jólét” fogalmára összpontosított. A legfontosabb kérdés, amit felvetettek: „Vajon az emberek szeretnének ebben az épületben dolgozni, szabadidejüket vagy a családi idejüket itt tölteni?”

Az „Otthon érzem magam” kategória győztese az ecuadori Natura Futura építészeti kollektíva „The House that Inhabits” című projektje lett, amely nemcsak a város sok embert marginalizáló elüzletiesedése ellen lép fel, hanem a téglát szimbolikus és építőanyag funkcióval is ellátja. Ezt a hagyományos építőanyagot Dél-Amerikában gyakran a szegényebb rétegekkel azonosítják – gyakran elrejtik, vakolják és átfestik.

Forrás: Wienerberger AG/youtube.com

Az építészek ezzel a projekttel azt szeretnék bemutatni, hogy a tégla milyen valós értéket képvisel egy életteli, lakható város számára. Az épület a latin-amerikai város hagyományos házaira emlékeztet. A földszinten kereskedelmi helyiségek találhatók, az emeleten pedig egy oktatási intézménynek otthont adó lakás és öt szoba. A külső falak mentén tetőablakok és egy keskeny folyosó sávjai engedik be a napfényt.

Fotó: PisesTungittipokai/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Párizsban elismerésben részesült a BudaPart fejlesztése A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: magyarepitok.hu
Vissza
Hírfolyam