2021. április 14., Tibor
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Gyerekszoba 

Jobb a mosható pelenka!

A mai korszerű, mosható pelenkák kezelése egyáltalán nem olyan bonyolult, mint amilyen régen volt. Felépítésük, anyaguk is különbözik az elődeitől. Dr. Lengyel Boglárka gyerekorvos írása.

Gyerekszoba 

Tanulási nehézségeket okozhat az óraátállítás – különösen most

Az átállás után negyed, fél, majd háromnegyed órával kezdődjön előbb a következő tanítási nap, mert nem mindegy, hogy milyen agyat használnak tanulásra a legkisebbek – javasolja Gyarmati Éva gyermekpszichológus.

Gyerekszoba 

Újdonságokkal várja majd a gyerekeket is a Budakeszi Vadaspark

Új madárröpdéket alakított ki és látványos fajtaleíró táblákat állított fel a Budakeszi Vadaspark, valamint bővítették az erdészek munkáját bemutató játszóteret. Utóbbi faállatokkal, homokozóval és állatnyomokkal egészült ki, mellette pedig mezítlábas tanösvényt alakítottak ki.

Gyerekszoba 

Árpi bácsi fiókái – Gyerekek a természetben (videó)

Ez a film azokról a szerencsés gyerekekről szól, akiket egy olyan elhivatott környezeti nevelő, madarász, természetvédő és madárhang-gyűjtő vezetett be a madarak világába, mint Zsoldos Árpád. Árpi bácsi szenvedéllyel és szeretettel közelít a természet megunhatatlan csodáihoz, és e szenvedélyét és tapasztalatait önzetlenül igyekszik megosztani kicsikkel és nagyokkal egyaránt.

Gyerekszoba 

A kutyák összehangolják viselkedésüket a gyerekekkel is

Az Oregoni Állami Egyetem kutatói arra jutottak, hogy a kutyák rengeteg figyelmet fordítanak a velük egy háztartásban élő gyerekekre. Összehangolják a viselkedésüket a gyerekekkel, de nem olyan mértékben, mint a felnőttekkel.

Gyerekszoba 

A brit királyi gyerekek kérdései Sir David Attenborough-hoz (angol nyelvű videó)

„Mit gondol, melyik állat hal ki legközelebb?” „Én szeretem a pókokat, ön is szereti őket?” „Melyik állatot kedveli?” Ezeket a kérdéseket tették fel Vilmos herceg és Katalin hercegnő gyermekei Sir David Attenborough-nak, aki röviden válaszolt a kicsiknek.

Gyerekszoba 

Sam, a tűzoltó – Havazás (bábfilm)

Egy kedves történet a gyerekeknek arról, hogy Sam, a tűzoltó hogyan segít a havazásban bajbajutottaknak.

Gyerekszoba 

Űrhajónk, a Föld – 2. rész: Útikalauz a Naprendszerhez (videó)

Az egyéves, Nap körüli utazás folytatódik. A haladási sebességünk óránként 107 ezer kilométer, ami másodpercenként 30 kilométernek felel meg. De ne felejtsük el, nem egy remekül stabilizált járgányról van szó, hanem egy óriási körhintáról. Mindannyian tudjuk, hogy a Föld forog a Nap körül. De ez miből állapítható meg?

Gyerekszoba 

A családoknak kiemelt szerepük van a fenntartható fejlődésben

Varga Judit igazságügyi miniszter szerint a gyermekes családok jellemzően jobban figyelnek a környezet védelmére, és aktívan elkötelezettek a környezetvédelem iránt, így nem a problémát, hanem a megoldást jelentik a környezet számára.

Gyerekszoba 

6 nagyszerű film, ami arra ösztönzi a gyerkőcöt, hogy óvja a környezetét

Szülőként fontos feladatunk a gyerekekkel megismertetni az őket körülvevő világot, és a környezetvédelemre való nevelést sem árt időben elkezdeni. Egyszerű mód arra, hogy bevezessük a témát, ha színes dokumentumfilmeket, animációs mozikat nézünk közösen a kicsikkel – például a cikkben felsoroltakat.

Gyerekszoba 

Űrhajónk, a Föld – 1. rész: Boldog új évet!

„A Föld a mi űrhajónk. Isten hozta Önöket a fedélzeten az egyéves, Nap körüli utazáson.” E szavakkal invitál a világűrbe történő utazásra az 1996-ban készült 52 részes, epizódonként 10 perces, igen érdekes francia ismeretterjesztő filmsorozat. Az utazás haladási sebessége óránként 107 ezer kilométer.

Gyerekszoba 

Mit kell tudni a lányról, aki 15 évesen a TIME címlapjára került?

Ólomtartalom-mérő szerkezetet talált fel, böngészős kiegészítővel ismerteti fel a netes zaklatást annak korai szakaszában, de ha éppen nem feltalál, ugyanazt csinálja, mint egy átlagos tinédzser.

24.hu
Gyerekszoba 

Az állatok és a növények világa gyerekeknek

Az allatesnovenyvilag.eoldal.hu weboldal azért jött létre, hogy a gyerekek megismerjék a különböző állat- és növénycsoportokat. Biológiatanár elindítója törekedett a lehető legegyszerűbben leírni a jellegzetes tulajdonságokat.

Gyerekszoba 

A nyíregyházi Lego gyárnak is fontos a környezetvédelem

A gyár napelempark telepítését tervezi jövő nyáron, amely energiaszükségletének jelentős részét fedezné.

Gyerekszoba 

Igazi vadon élő állatok: Ausztrália csodái

Zenés ismeretterjesztő film Ausztrália élővilágáról Bukfenccel, a bolyongó földgolyóval – elsősorban gyerekeknek.

Gyerekszoba 

Újabb három évig folytatódnak Frutti és Veggi kalandjai (videóval)

Újabb három évig, Frissesség Ereje néven, új arculattal és megújult kabalafigurákkal folytatódik jövőre a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) zöldség- és gyümölcsfogyasztást ösztönző, Európai friss kalandok című edukációs kampánya.

Gyerekszoba 

A madáretetés a gyereket is felelősségvállalásra tanítja

Kényes feladatról van szó, amit ha önként vállalunk, akkor következetesnek és pontosnak kell lennünk. Vagyis nem elég néha kitenni valamit az etetőbe: folyamatosságot kíván, és a táplálék megválasztását. Különben nagyobb kárt okozunk, mint hasznot. A madáretetés nevelési szempontból is hasznos lehet.

okoroom.hu
Gyerekszoba 

Papírból készült a legjobb természetvédelmi animációs film

Pár évvel ezelőtt két magyar, MOME-s hallgató animációs filmje hódított a nemzetközi filmfesztiválokon. Ringeisen Dávid és Ruska László a természeti környezetet papírvilágba bújtatva készítette el 2014-ben a WWF Magyarország imázsfilmjét. A papírtermészetbe helyezett origamihangulatú, papírállatokból álló animált film rendkívüli közelségbe hozza a természeti környezet mikrovilágát.

Gyerekszoba 

A cumisüvegek is tele vannak mikroműanyaggal

Naponta mintegy egymillió mikroműanyagot nyelhet le egy egy év körüli kisgyermek a polipropilénből készült cumisüvegekből azok sterilizációja és a tápszer elkészítése következtében.

Gyerekszoba 

Kiránduljunk együtt! (videóval)

Egy különleges, interaktív kirándulásra hívja a túracsoportokat a Barkóca Erdészeti Társaság: térjenek le vezetésükkel a megszokott erdei utakról, nézzék meg velük, mi rejtőzik egy kidőlt fában, milyen fafajok nőnek az erdőben, ismerjék fel segítségükkel az ott költő madarak hangját, találjanak együtt ehető vadgyümölcsöket.