2018. június 18., Arnold, Levente
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Gyerekszoba 

A legkedvesebb környezetbarát játékok

A Pojga játékok különlegessége abban rejlik, hogy minden egyes darab egyedileg, természetes anyagokból készül, fantáziadúsak, stílusosak, és szinte végtelen közös kalandra adnak lehetőséget. 

Gyerekszoba 

Szelektálj – a gyerekek játékai között is!

Az Infant Behavior and Development szakújságban megjelent tanulmány szerint a túl sok játékszer ront a totyogók játékának minőségén. Ráadásul mi is boldogabbak leszünk, hiszen a kevés játék kevesebb pakolást, kevesebb kiadott pénzt és idővel kevesebb hulladékot is jelent. 

Gyerekszoba 

Albert mondja... a természet jobban tudja

Albert a természet világába kalauzol el bennünket. Játékosan mutatja be a Föld élővilágát, megismerhetjük a víz körforgását, a növények és állatok szerepét mindennapi életünkben. Betekintést nyerhetünk az ember okozta természeti károk és azok következményeibe, és ezzel Albert figyelmeztet arra, hogy óvjuk és védjük bolygónkat. Az 1997-ben bemutatott magyar–német rajzfilmsorozat első évadának hat része a YouTube-on is megtekinthető.

Gyerekszoba 

A bébiruha bérelve jó igazán

Környezet- és pénztárcabarát megoldás a tonnaszámra gyűlő bébiruhák problematikája ellen a bérlés. A fejlett ipari államokban egyre több „ruhakölcsönző” nyílik, hogy ne kelljen hatalmas összegekért néhány hónapra bevásárolni a csecsemőnek, majd a felgyűlt ruhahalom elpasszolásán agyalni hónapokig.

Gyerekszoba 

Zero waste gyereknevelés

Egy gyerek felnevelése során számtalan vásárlói döntést kell meghoznunk, így temérdek lehetőséget kapunk arra is, hogy mintát adjunk nekik a környezettudatos, minél kevesebb szemetet termelő életmódra. A nempazar.com szerzője, Munkácsi Brigitta csokorba szedte a hulladékmentes gyerekneveléssel kapcsolatos tippjeit.

nempazar.com
Gyerekszoba 

10 gyereknapi játékötlet otthon fellelhető dolgokból

Sokszor egy kis közös barkácsolás, az együtt töltött idő ezerszer többet ér a gyerekeknek még a legdrágább játéknál is. A zoldneklennijo.hu összegyűjtött tíz kreatív ötletet, amelyhez kis szerencsével mindent megtalálhatunk otthon.
(Fotó: www.thecrafttrain.com)

zoldneklennijo.hu
Gyerekszoba 

Környezettudatosság gyerekkorban – lehetséges?

A tudatosságra nevelést nem lehet elég korán kezdeni, így ha tehetjük, már egészen kiskoruktól próbáljuk abba az irányba terelni a gyerekeinket, hogy odafigyeljenek a környezetükre. Nem hatalmas lemondásokra gondolunk, csupán olyan apróságokra, amelyeket már kis korban is elsajátíthatnak, és ezáltal beléjük ivódik a gondolat: ők is felelősek a helyért, ahol élnek.

ridikul.hu
Gyerekszoba 

Arról is anyád tehet, hogy mennyire vagy környezettudatos

Egy kutatás szerint az anyák hozzáállása az egyik legfontosabb tényező abból a szempontból, hogy mennyire lesz tekintettel a környezetre egy fiatal felnőtt. Más tényezők is befolyásolják persze a fiatalok későbbi viselkedését a 12 évet felölelő tanulmány szerzői szerint, ez azonban az egyik legfontosabb komponens. A kutatásról az Association for Psychological Science számolt be.

Gyerekszoba 

Hogyan beszéljünk a gyerekeknek a klímaváltozásról anélkül, hogy megijesztenénk őket?

A klímaváltozás és az ellene való küzdelem sajnos gyermekeink életének része lesz, ezért nagyon fontos, hogy minél többet halljanak, tudjanak róla, és arról is, hogy mit tudnak tenni egy reménytelibb jövő érdekében. Nem mindegy azonban, hogy mit, mennyit és hogyan beszélünk nekik a témáról.

karbonkalkulator.hu
Gyerekszoba 

Két keréken, utánfutóval

Biciklivel járni nemcsak kellemes, de olcsó, környezetbarát és egyben sportos megoldás is lehet, akár iskolába vagy munkába járásról, akár  családi kirándulásról van szó. A legkisebbek, amíg  nem lesznek maguk is a pedál urai, kényelmes utánfutóban utazhatnak – azonban ahhoz, hogy tényleg biztonságban legyenek, néhány szempontot figyelembe kell vennünk leendő „hintónk” kiválasztásánál.

Gyerekszoba 

Amit csak a természet adhat a gyereknek

Egyre kevesebbet vagyunk a természetben, pedig az embernek – és így a gyerekeknek is – ez lenne a normális közege. A természet nagyon sok mindenre megtaníthat bennünket, a szabadban végzett tevékenységek során például jobban fejlődnek az alapképességek is.

Gyerekszoba 

Amíg meg nem tapasztaltuk, milyen érzés szeretni egy állatot, lelkünk egy része mélyen alszik

Anatole France mondata minden bizonnyal sok állattartó meghatározó élményét ragadja meg. Háziállatot tartani nemcsak örömforrást jelent az egész családnak, a gyerekek számára számos olyan tapasztalattal is szolgál, amelyek pozitív irányba terelhetik személyiségfejlődésüket. Ugyanakkor annak érdekében, hogy ember és állat együttélése ne csak a gazdi, de a házi kedvenc számára is élvezetes és gyümölcsöző legyen, fontos szem előtt tartani bizonyos alapelveket – hiszen ezt a kapcsolatot is két fél alkotja.

Gyerekszoba 

Növénymesék a gyereknevelés szolgálatában

A gyergyószentmiklósi kertészmérnök, Nagy Zsolt úgy gondolta, a szülők segítségére siet a természet megismertetésének és megszerettetésének feladatában: növénymeséket gyűjtött egy kötetbe, hogy a gyerekek minél kisebb korban találkozzanak a növényekkel, a számukra leginkább érthető formában, a mesék világában. A Nap fája és más növénymesék című kötetről a hargitanepe.eu beszélgetett a szerkesztővel.

hargitanepe.eu
Gyerekszoba 

Kukaland: játékosan a szelektív gyűjtésről

Papír világ, műanyag világ, fém világ és üveg világ – erre kalandozhatnak a gyerekek a KukaLand nevű számítógépes játék során, és tehetik próbára ügyességüket, gyorsaságukat és kreativitásukat, miközben észrevétlenül elsajátítják a szelektív hulladékgyűjtés fortélyait.

Gyerekszoba 

Veszélyforrás lehet a gumikacsa!

Kutatók mikrobiológiai vizsgálatot végeztek a közkedvelt műanyag játékszereken. A bevizsgált fürdőjátékokból meglepően nagy számban tenyésztek ki emberi betegséget okozó baktériumok és gombák. A kutatók szerint ezért részben a gyártáskor használt rossz minőségű műanyag okolható.

Gyerekszoba 

Pancsolás lelkiismeret-furdalás nélkül

A legkisebbeknek sokszor az est fénypontja, az alvást előkészítő legfontosabb szertartás, és egyben utolsó játéklehetőség a fürdőkádban pancsolás. Amikor már biztosan áll a gyerkőc a lábán, a víztakarékosság nevében sok szülő a tusolást részesíti előnyben, de ha kádszűkítőt használunk,  akkor a pancsolást is víztakarékossá tehetjük.

Gyerekszoba 

Kiderült, hány játékkal elégedett a gyerek

Egy új tudományos kutatásban arra voltak kíváncsiak, amit minden szülő szeretne tudni, hogy hány játékkal játszik jobban a gyerek. Az amerikai Toledo Egyetem kutatói 36 gyereket engedtek egyesével két alkalommal egy megfigyelőszobába, amelyben fél órát töltöttek a gyerekek. Egyik alkalommal 4 játék volt a szobában, másik alkalommal 16 játék. A kutatók kamerával figyelték a kicsiket, hogy dokumentálják a tevékenységüket.

Gyerekszoba 

Főzött gyurma házilag

A legtöbb gyerek nagyon szeret gyurmázni, ráadásul felsorolhatatlan, hányféle készséget és képességet fejlesztünk, ha hagyjuk őket szabadon garázdálkodni, és igyekszünk jó arcot vágni a padlóra tapadó apró gyurmagalacsinokhoz. Ha kipróbáljuk ezt a receptet, a massza ára és összetétele miatt sem kell többé aggódnunk.

Gyerekszoba 

Bingó! Megvan a játék a kora tavaszi délutánokra

A naptár tanúsága szerint már itt a tavasz, de sokszor olyan, mintha még bújócskázna velünk. Minden korai jelnek, hóvirágnak, rügynek örülünk: hívjuk fel rájuk a gyerekek figyelmét is. Ha a Crayola bingója segítségével egy játékos versenyt hirdetünk, még figyelmesebben követhetjük az évszakváltás apró jeleit.

Gyerekszoba 

CubiCup – fából készült társasjáték

A társasjátékkal játszani jó, mert összehozza a családot. Logikai játékot játszani jó, mert fejleszti a gondolkodását kicsinek és nagynak. A CubiCup ráadásul megújuló alapanyagból – fából – készül, Magyarországon gyártják, és a HunDidac és MENSA HungarIQa elismerését is kiérdemelte.