2021. január 24., Timót
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Gyerekszoba 

Űrhajónk, a Föld – 2. rész: Útikalauz a Naprendszerhez (videó)

Az egyéves, Nap körüli utazás folytatódik. A haladási sebességünk óránként 107 ezer kilométer, ami másodpercenként 30 kilométernek felel meg. De ne felejtsük el, nem egy remekül stabilizált járgányról van szó, hanem egy óriási körhintáról. Mindannyian tudjuk, hogy a Föld forog a Nap körül. De ez miből állapítható meg?

Gyerekszoba 

A családoknak kiemelt szerepük van a fenntartható fejlődésben

Varga Judit igazságügyi miniszter szerint a gyermekes családok jellemzően jobban figyelnek a környezet védelmére, és aktívan elkötelezettek a környezetvédelem iránt, így nem a problémát, hanem a megoldást jelentik a környezet számára.

Gyerekszoba 

6 nagyszerű film, ami arra ösztönzi a gyerkőcöt, hogy óvja a környezetét

Szülőként fontos feladatunk a gyerekekkel megismertetni az őket körülvevő világot, és a környezetvédelemre való nevelést sem árt időben elkezdeni. Egyszerű mód arra, hogy bevezessük a témát, ha színes dokumentumfilmeket, animációs mozikat nézünk közösen a kicsikkel – például a cikkben felsoroltakat.

Gyerekszoba 

Űrhajónk, a Föld – 1. rész: Boldog új évet!

„A Föld a mi űrhajónk. Isten hozta Önöket a fedélzeten az egyéves, Nap körüli utazáson.” E szavakkal invitál a világűrbe történő utazásra az 1996-ban készült 52 részes, epizódonként 10 perces, igen érdekes francia ismeretterjesztő filmsorozat. Az utazás haladási sebessége óránként 107 ezer kilométer.

Gyerekszoba 

Mit kell tudni a lányról, aki 15 évesen a TIME címlapjára került?

Ólomtartalom-mérő szerkezetet talált fel, böngészős kiegészítővel ismerteti fel a netes zaklatást annak korai szakaszában, de ha éppen nem feltalál, ugyanazt csinálja, mint egy átlagos tinédzser.

24.hu
Gyerekszoba 

Az állatok és a növények világa gyerekeknek

Az allatesnovenyvilag.eoldal.hu weboldal azért jött létre, hogy a gyerekek megismerjék a különböző állat- és növénycsoportokat. Biológiatanár elindítója törekedett a lehető legegyszerűbben leírni a jellegzetes tulajdonságokat.

Gyerekszoba 

A nyíregyházi Lego gyárnak is fontos a környezetvédelem

A gyár napelempark telepítését tervezi jövő nyáron, amely energiaszükségletének jelentős részét fedezné.

Gyerekszoba 

Igazi vadon élő állatok: Ausztrália csodái

Zenés ismeretterjesztő film Ausztrália élővilágáról Bukfenccel, a bolyongó földgolyóval – elsősorban gyerekeknek.

Gyerekszoba 

Újabb három évig folytatódnak Frutti és Veggi kalandjai (videóval)

Újabb három évig, Frissesség Ereje néven, új arculattal és megújult kabalafigurákkal folytatódik jövőre a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) zöldség- és gyümölcsfogyasztást ösztönző, Európai friss kalandok című edukációs kampánya.

Gyerekszoba 

A madáretetés a gyereket is felelősségvállalásra tanítja

Kényes feladatról van szó, amit ha önként vállalunk, akkor következetesnek és pontosnak kell lennünk. Vagyis nem elég néha kitenni valamit az etetőbe: folyamatosságot kíván, és a táplálék megválasztását. Különben nagyobb kárt okozunk, mint hasznot. A madáretetés nevelési szempontból is hasznos lehet.

okoroom.hu
Gyerekszoba 

Papírból készült a legjobb természetvédelmi animációs film

Pár évvel ezelőtt két magyar, MOME-s hallgató animációs filmje hódított a nemzetközi filmfesztiválokon. Ringeisen Dávid és Ruska László a természeti környezetet papírvilágba bújtatva készítette el 2014-ben a WWF Magyarország imázsfilmjét. A papírtermészetbe helyezett origamihangulatú, papírállatokból álló animált film rendkívüli közelségbe hozza a természeti környezet mikrovilágát.

Gyerekszoba 

A cumisüvegek is tele vannak mikroműanyaggal

Naponta mintegy egymillió mikroműanyagot nyelhet le egy egy év körüli kisgyermek a polipropilénből készült cumisüvegekből azok sterilizációja és a tápszer elkészítése következtében.

Gyerekszoba 

Kiránduljunk együtt! (videóval)

Egy különleges, interaktív kirándulásra hívja a túracsoportokat a Barkóca Erdészeti Társaság: térjenek le vezetésükkel a megszokott erdei utakról, nézzék meg velük, mi rejtőzik egy kidőlt fában, milyen fafajok nőnek az erdőben, ismerjék fel segítségükkel az ott költő madarak hangját, találjanak együtt ehető vadgyümölcsöket.

Gyerekszoba 

A fa nem csak egy fa

Az Albert mondja... a természet jobban tudja című sorozat A fa nem csak egy fa című epizódjából a gyerekek megtudhatják, miért fontos minden egyes fa, és miért fontosak az erdők. 

youtube.com
Gyerekszoba 

Kreatív alkotások vécépapír-gurigából

Akár a vécépapír-guriga is szuper alapanyaga lehet az otthoni kézműveskedésnek, amelyet a gyerekek élvezni fognak. Hogy a szülőknek se legyen rémálom, a kreatív ötletek mellé Tóth Flóra néhány hasznos tippet is megoszt a teljes terjedelmében a wmn.hu-n olvasható cikkében.

Gyerekszoba 

Gyermekhalandóság a világon (2019)

Ezer gyermekből 5 éves koruk előtt meghaltak száma (ezer) a világ egyes régióiban 1990 és 2019 között, az UNICEF felmérése alapján.

Gyerekszoba 

Maradék nélkül 6. rész - Az élelmiszer-hulladék sorsa

A Maradék nélkül program élelmiszer-pazarlásról szóló, animációs videósorozatának utolsó, 6. része azzal foglalkozik, hogy mi lesz a kidobott élelmiszerek sorsa.

Gyerekszoba 

Maradék nélkül, 5. rész – Tudatos vásárlással az egészséged megőrzéséhez is hozzájárulhatsz (videó)

A Maradék nélkül program animációs videósorozatának 5. része az élelmiszer-pazarlásról, annak megelőzéséről – kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Gyerekszoba 

Maradék nélkül, 4. rész – Hogyan tehetünk mi is az élelmiszerpazarlás ellen?

A Maradék nélkül program animációs videósorozatának 4. része az élelmiszer-pazarlásról.

Gyerekszoba 

Maradék nélkül, 3. rész – Az élelmiszerpazarlás hatásai a környezetre (videó)

A Nébih Maradék nélkül programja az élelmiszer-pazarlás megelőzésére vonatkozó tudatosság növelését szeretné elérni az általános iskolások körében is, amelyet az erre a célra kidolgozott iskolai program segítségével valósít meg. Íme, a programhoz tartozó animációs videósorozat 3. része.