2020. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Gyerekszoba 

Mesemusicalt írtak gyerekeknek a Föld megmentéséről

Olyan egyedülálló előadást álmodott meg négy magyar színész, amely napjaink legfontosabb kihívásának, a klímaváltozásnak a hatásaira világít rá a gyermekek számára is érthető nyelven.

Gyerekszoba 

A környezetvédelemről tanulhattak az ovisok

Az egyéni felelősség – csakúgy, mint a tudatos hulladékkezelés – tanulható és tanítandó, ideálisan már gyermekkortól. Ezért a TIGÁZ Zrt. a Humusz Szövetséggel együttműködésben Kelet-Magyarország öt településének öt óvodájában szemléletformáló edukációs programot indít Töltsük újra a természetet! címmel.

Gyerekszoba 

3 környezetbarát társasjáték kicsiknek és nagyoknak

Az itt látható társasjátékokat azoknak ajánljuk, akiknek a szeretteikkel szerzett közös élményeken túl a bolygó védelme is a szívügyük. Főként természetes – akár újrahasznosított – anyagokból készültek, minőségüknek hála akár generációkat is átvészelnek, és arra tanítanak, hogy értékeljük a természetet. Fejes Réka gyűjtése nyomán.

Gyerekszoba 

Így beszélgess a családoddal a klímaváltozásról az ünnepek alatt

Érzékeny téma a klímaváltozás, ám mivel egyre többeket foglalkoztat, könnyen lehet, hogy felmerül az ünnepi beszélgetések során is. Nem könnyű beszélgetni róla, néhány egyszerű tipp azonban sokat segíthet abban, hogyan kezeljük ezt a nehéz témát. 

masfelfok.hu
Gyerekszoba 

Anyatejjel táplált csecsemők a világon (2013-2018)

Az UNICEF felmérte, hogy 2013 és 2018 között milyen volt régiónként a 6 hónapos korukig kizárólag anyatejjel táplált csecsemők aránya szerte a világon. Az eredmények egy látványos infografikán láthatók.

Gyerekszoba 

Megható mesefilm a tengerek szennyezéséről, az egyéni erőfeszítésről és az összefogás erejéről

Mennyi műanyag van az óceánokban, és milyen hatással van a delfinek, bálnák vagy éppen a teknősök életére? A megrendítő állapotok mellett a cselekvés lehetőségét is gyermekek számára befogadható módon mutatja meg a Bálna meséje című animáció.

Gyerekszoba 

A víz körforgása (rajzfilm)

Hogyan lett a vízcseppekből ivóvíz? Mese a vízről az óvodások és az általános iskolák alsó tagozatosai számára.

Gyerekszoba 

Környezeti érzékenység: kezdjük a gyerekeknél!

A környezeti nevelés tevékenységre ösztönöz, és ezen keresztül tanulhatjuk meg, hogy egy egész rendszer részei vagyunk, így tudatosan kell benne élnünk. A pedagógiai irányzat immár több mint 30 éve van jelen hazánkban, és ez alatt az idő alatt számtalan próbálkozást, szabályozást és változást ért meg. A szemléletmód egyik úttörője, Labanc Györgyi mesélt többek között óvodai programról, járatlan utakról, mintákról és célokról.

korkorosgazdasag.hu
Gyerekszoba 

Környezetvédelem az óvodások szemével (videó)

Ez a két évvel ezelőtti tudósítás arról számol be, hogyan tartottak a víz világnapja alkalmából játékos foglalkozásokat makói óvodások számára. A gyerekek hat helyszínen szórakozva tanulhattak a környezetvédelemről, az élővilágról, valamint az újrahasznosítás fontosságáról.

Gyerekszoba 

A gyerekek is aggódnak a klímakatasztrófa miatt: mit tegyenek a szülők?

Az éghajlatváltozás következményeit már most mindenki megtapasztalhatja, jó példa erre az is, hogy októberben több melegrekord is megdőlt Magyarországon. A szakértők többnyire borúlátók, a kilátások nem túl jók. Senki sem tudja, milyen jövő vár ránk. Peer Krisztina gyermekpszichológus arra igyekezett választ adni, hogyan érdemes beszélni az éghajlatváltozásról a legkisebbekkel.

szeretlekmagyarorszag.hu
Gyerekszoba 

Az Ökoiskolában a „jövő készül”

Átadták a 2019. évi Ökoiskola címeket a fővárosi Balassi Intézetben: 49 köznevelési intézmény az idén először nyerte el, 140 megújította a címet, és 52 intézmény lett Örökös Ökoiskola.

Gyerekszoba 

A Föld dala – Öleld át Glóbit!

Október 4-én, az Állatok Világnapján a Föld bolygó életre kelt, hogy személyesen adhassa át sürgető üzenetét: Glóbi él, Glóbi érez, rajtunk múlik, hogy mivé lesz! Videóklip Pászti Amina „Glóbi kalandjai” című mesekönyvéhez, mely nyolc zöld mesét tartalmaz különböző környezetvédelmi témakörben 4-8 éves gyerekeknek.

Gyerekszoba 

„Félelmetes belegondolni a gyerekeink kilátásaiba” – Miben befolyásolja a klímaváltozás a gyerekvállalást?

Az Egyesült Államokban továbbra is elsősorban a szocioökonómai tényezők felelősek a folyamatosan csökkenő gyermekvállalási kedvet nézve, ám egyre több kutatás mutat afelé, hogy ebben a klímaváltozás is közrejátszik. Sokakban a klímakatasztrófa is komoly szorongást kelt életük egyik legfontosabb döntésének meghozatalakor.

Gyerekszoba 

Környezetvédő gyerekkönyvek 6 éves korig

Nem lehet elég korán elkezdeni a gyerekek bevonását a környezetvédelembe. A Tudatos Vásárlók Egyesülete az itt látható hat szórakoztató gyerekkönyvet ajánlja a szülőknek.

Gyerekszoba 

Letölthető klímamentő plakát

Környezettudatos szülők, tanárok, óvodapedagógusok tölthetik le az itt látható, klímatudatos életre nevelő, gyerekeknek készült plakátot.

Gyerekszoba 

Szakajtó, lisztszita, péklapát: játszóház a múlt tárgyaival (képgalériával)

A Bábolnai Gazdanapokra Budakesziről érkezett a Kenderkóc Népi Játszóház. A lelkes fiatalokból álló csapat már 8 éve járja az országot, és fesztiválokon, iskolákban, óvodákban ismertetik meg a gyerekekkel, hogyan játszottak nagyszüleik, dédszüleik, és milyen eszközöket használtak búzaőrléshez, vagy a konyhában.

Gyerekszoba 

Környezetbarát tanév

Új tanév kezdődött, amely jó alkalom arra, hogy tiszta lappal indulj több tekintetben is. Például tehetsz új fogadalmakat. A legelsők között lehetnek azok, amelyek a környezetvédelemről szólnak – hiszen annyi felesleges hulladék keletkezését meg lehet előzni, ha odafigyelünk!

Gyerekszoba 

Zöld babavárás – a mosható peluson túl

Amikor gyermekvállalásra adod a fejed, minden teljesen megváltozik. Hirtelen rájössz, hogy amit eszel, és amit teszel, mostantól nem csak rád van hatással, hanem egy új élet jövője is a te kezedben van. Elkezdesz majd gondolkodni gyermeked jövőjén, például arról, hogy lesz-e neki hol élnie 20-30 év múlva. A jó hír az, hogy rajtad is múlik, hogy milyen Földet hagysz a gyerekeidre. Néhány egyszerű rutin bevezetésével könnyedén tehetsz érte, hogy egészséges életük lehessen.

humusz.hu
Gyerekszoba 

A fecske meg a szalmaszál (rajzfilm)

A kis fecskék fészke szétesik. Édesanyjuk hegyet-völgyet bejár, építőanyagot keres. Rátalál egy szalmaszálra, de nem bírja felemelni. Segítségére siet a sárgarigó, a búbos banka, a bajszos sármány és végül az icipici széncinege. A Kecskemétfilm rajzfilmje, Richly Zsolt rendezésében.

Gyerekszoba 

Unicef: Egy gyermek életének első 1000 napja

Mire van szüksége a gyermeknek élete első 1000 napjában? Ebben a kisfilmben az UNICEF elsősorban a fejlődő országokban élő kismamáknak üzen, s kíséri végig anyát és gyermekét a terhesgondozástól a csecsemőápoláson át a kisgyermekkorig – annak érdekében, hogy minden anya tudatosan nevelje, gondozza gyermekét.