2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Gyerekszoba 

A természet csodái gyerekeknek, filcből

Ötletes, saját készítésű, filc anyagból készült mesekönyvek, gyermekjátékok környezetbarát anyagok felhasználásával. A Zsudoku termékeivel könnyedén és természetes módon taníthatjuk meg a gyerekeket a természet szeretetére.

Gyerekszoba 

Mintha drogot adnánk a gyerekeinknek

Sokan azért adják oda a telefont, a tabletet a kisgyereknek, mert egyszerűen maguk sem tudják, mivel van dolguk – mondja Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató, a Fejleszt vagy rombol? – Kulcs az okoseszközök okos használatához című könyv szerzője, aki hangsúlyozza, hogy az okoseszközök elektronikus drogként hatnak a kicsikre.

(Fotó: Getty Images)

magyarnemzet.hu
Gyerekszoba 

Berta Kati: A Föld meséje (rajzfilm)

„Egyszer volt, hol nem volt, volt a világűrben egy bolygó. Messziről úgy nézett ki, mint egy kék üveggolyó.” Így kezdődik ez a mese, amely a Földön létrejövő életet meséli el, és azt, hogy az emberek mit tettek vele. A Napocska elkeseredve látta mindezt, mígnem egy fényhírnök elújságolta neki, hogy vannak, akik szeretik a Földet, és meg tudják menteni. A gyerekek.

Gyerekszoba 

Gyerekek a vadonban – Dánia erdei óvodái (felirattal)

Igen tanulságos és követendő a példa, amelyet ebben a rövid dokumentumfilmben láthatunk. Egy ausztrál forgatócsoport készített rövidfilmet a dániai erdei óvodákról.

Gyerekszoba 

Már elérhető a Kispöfögők mesekönyvsorozat új kötete

A Berci és a balatonfenyvesi kisvasút címet viselő negyedik kötet a Balaton déli partjának kevésbé ismert térségét és élővilágát mutatja be.

Gyerekszoba 

Műholdas internettel akar segíteni Elon Musk a vadonban (videóval)

Az amerikai milliárdos üzletember múlt heti brazíliai látogatása során a Twitteren bejelentette: elindítja a műholdas interneten alapuló programját Amazóniában az ottani elszigetelt iskolák hálózatba kapcsolása és környezetvédelmi megfigyelések folytatása érdekében.

Gyerekszoba 

Hosszú idő után sikerült megfejteni a rettegett bölcsőhalál okát

Május elején az ausztráliai Sydney-i Westmead Gyermekkórház kutatói egy olyan tanulmányt tettek közzé, amely végre feltárja minden kisbabás szülő rémálma, a hirtelen csecsemőhalál szindróma (Sudden Infant Death Syndrome – SIDS), közkeletű nevén a bölcsőhalál egyik okát – azt, hogy biológiai szempontból mely csecsemők vannak kitéve a SIDS kockázatának.

(Fotó: Pixabay)

qubit.hu
Gyerekszoba 

A kontinens legnagyobb beporzótárlata a természettudományi múzeumban (képgalériával)

Európa legnagyobb beporzótárlata nyílt meg a héten a Magyar Természettudományi Múzeumban. Az év végéig látható kiállítás a méhek és más beporzók életére, valamint annak következményeire hívja fel a figyelmet, ha e beporzók elpusztulnak. A kiemelt célcsoport az iskolás korosztály.

Gyerekszoba 

Vidám rajzokkal a természet szeretetéért

A mostanában történt fejlesztéseknek köszönhetően egyre népszerűbb a Gébárti-tó. Érdekes rendezvények, műhelyek, sportolási lehetőség várja az odalátogatókat – és újabban még egy tanösvény is. Egy egészen meglepően humoros, játékos tanösvény, ami az ismeretterjesztés mellett szórakoztat is – derül ki az egyik alkotójával, Zalai Bélával készült interjúból.

(Fotó: eletestudomany.hu)

eletestudomany.hu
Gyerekszoba 

Kormos mesék: Egy fazék méz (rajzfilm)

Mese a téli álmából felébredt mackóról, aki méz helyett más finomságot talál magának.

Gyerekszoba 

Találós kérdések gyerekeknek válaszokkal – Erdei állatok (videó)

Mennyire ismered az erdei állatokat? Nézd meg ezt a videót, játssz velünk, és kiderül. A találós kérdések segítségével sokat tanulhatsz az erdőlakókról.

Gyerekszoba 

Húsvéti locsolóversek, mondókák (rajzfilm)

Fogadjátok szeretettel ezt a videót a RegeRigótól – egy csokorba szedve néhány húsvéti mondóka, locsolóvers.

Gyerekszoba 

A kis kukásautó története (mese)

A CsupaMese új sorozata a gyerekeknek mutat be különféle járműveket. Ebben a részben egy olyan kis kukásautó történetét nézhetik meg a kicsik, amely a csúfolódások elől kimenekül a városból.

Gyerekszoba 

A Föld napjáról, gyerekeknek (rajzfilm)

Április 22-én van a Föld napja – ekkor emlékezünk meg arról a bolygóról, amely az otthonunk. Ezen a hatalmas bolygón mindenkinek fontos szerep jut, így még a legkisebbekre is vigyáznunk kell, hogy egészséges maradhasson.

Gyerekszoba 

Végre maguk is vezethetnek kukásautót a gyerekek

Ha van valami, ami generációk óta lenyűgözi a gyerekeket, az a kukásautó. Amikor az ürítési napon megérkezik a ház elé a kukásautó, a gyerekek elbűvölve nézik a kukások munkáját, és sokan mondják, hogy kukások szeretnének lenni. A Mirehu Nonprofit Kft. erre alapozva építette meg első, gyerekek által vezethető elektromos meghajtású kukásautóját a szemléletformáló tevékenységének újabb elemeként.

Gyerekszoba 

Azt a paszta! – A víz körforgása (rajzfilm)

Víz nélkül nem is lehetne elképzelni az életünket! Ebből a kicsiknek szóló videóból az derül ki, hogy miként vándorol folyamatosan az életet adó víz a bolygón.

Gyerekszoba 

Húsvéti ötletek gyerekeknek (videó)

Ahelyett, hogy a boltban vásárolnánk kínai húsvéti díszeket, magunk is készíthetünk otthon, akár gyerekekkel is. Íme néhány egyszerű, olykor újrahasznosítható elemekre építő ötlet.

Gyerekszoba 

Mondókák a tavaszról, gyerekeknek (videó)

A tavaszi mondókák nagy része a természet éledezéséről szól. Íme, csokorba szedve pár kedves mondóka, amit érdemes megtanítani a kicsiknek.

Gyerekszoba 

Pályázat gyerekeknek és felnőtteknek

Művészeti pályázatot hirdet a Méhészet folyóirat, amelynek témája, hogy miért fontosak a méhbarát kertek. A pályázatokat május 20-ig várják – írja a magyarmezogazdasag.hu. 

Gyerekszoba 

A vidám kert (orosz rajzfilm)

A nagyszüleink gyermekkorában készült orosz rajzfilm mondanivalójának lényege mára sem változott, így a mai kisgyerekeknek is érdekes lehet.