Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 10., Zsolt
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Gyerekszoba 

Így játsszunk a gyerekkel, hogy a mindennapjai részévé váljon a környezettudatosság

A jövő bolygóját jelenleg mi formáljuk, de a gyerekeinknek kell majd rajta élniük. Éppen ezért fontos, hogy már kicsi koruktól kezdve rászoktassuk őket a környezettudatosságra, arra, hogy a mindennapjaik részévé váljanak ezek a tevékenységek. Íme, néhány játékos forma a gyerekek tanítására.

Gyerekszoba 

Izgalmas madaras játékkal rukkolt elő a Madártani Egyesület

A játékhoz pedig nincs is szükség másra, csupán egy nyomtatóra, egy ollóra, és máris belevethetjük magunkat a gyerekekkel együtt a madarak világába! Az ismert és népszerű Dobble mintájára épült fel a Magyar Madártani Egyesület új játéka, ami amellett, hogy segít elütni az időt, megismertet bennünket az énekesmadarakkal is.

Gyerekszoba 

Ismerkedj a természettel – Színezők gyerekeknek minden napra

A Turista Magazin március 24-e óta minden nap új, nagyon szerethető állatos színezőkkel rukkol elő a legkisebbek számára, amelyekkel nemcsak gyorsabban telik a kényszerűségből otthon töltött idő, de a gyerekek a letölthető képeknek köszönhetően a fajokhoz kötődő legizgalmasabb tényeket is megismerhetik. 

Gyerekszoba 

Egyszer volt...az élet – A test őrei (rajzfilm)

Manapság már nem a nagy testű állatok az emberek fő ellenségei. A legveszedelmesebb ellenségeink mikroszkopikus méretűek: baktériumok, vírusok, különféle mérgező anyagok. „Kik” védelmezik a szervezetünket tőlük? Ez derül ki a hajdan közkedvelt ismeretterjesztő rajzfilmsorozat ezen epizódjából.

Gyerekszoba 

A telhetetlen méhecske (Macskássy Gyula, 1958)

Míg társai szorgosan gyűjtik a mézet, a telhetetlen méhecske röpköd a nyári erdőben. Ő is gyűjti a mézet, de legalább annyit a maga hasznára, mint amennyit a kaptáréra. Mohósága miatt a darázs tőrbe csalja, a pusztulástól társai mentik meg. Ettől kezdve ő is becsületes tagja a kaptárnak. A legendás rajzfilmrendező, Macskássy Gyula alkotása 1958-ból.

Gyerekszoba 

A közös küldetés – Kőnig doki üzenete a koronavírusról gyerekeknek (videó)

A gyerekek nem értik, mi történik körülöttünk. Azt látják, hogy a szülők szoronganak, a világ felborul, és ettől ők is szoronganak és félnek. Dr. Kőnig Róbert ezzel a videóval azt szeretné elérni, hogy a kicsik is megértsék, hogy miről is van szó, és mit lehet tenni, hogy ők is részesei legyenek a küzdelemnek. Hogy ők is harcosok legyenek!

Gyerekszoba 

3 kanál rizsből rizstej is készülhet – Szuper alapanyagok kisgyerekes karanténhoz

Komfortzónán túli hetekre készülhetünk. A családok, ahol gyerek is van, még több megoldandó feladatot kapnak azon túl, hogy elérjék, ifjú atomerőműveik ne bolonduljanak meg a bezártságtól. Ha korábban nem volt rá szükség, most rutint kell szereznünk abban, hogyan tervezzük előre a család ételeit, főleg, ha egészségesen és változatosan szeretnénk főzni.

edespofa.blog.hu
Gyerekszoba 

Mihez kezdjünk a gyerekkel a lakásba zárva?

A szülőknek komoly kihívást jelenthet, hogyan rendezzék be saját és gyerekeik életét annak tudatában, hogy várhatóan hosszabb időre mindannyian a négy fal közé szorulnak. A 24.hu Bojti Andrea gyermekpszichológus segítségével próbál néhány hasznos tippet adni a helyzet átvészelésére.

24.hu
Gyerekszoba 

Tóth Marianna: Szappanozó (vers kicsiknek)

„Jobb tenyerem, bal tenyerem / Egymás után felemelem, / Itt a vízcsap, ott a szappan, / Ezt a vírust el ne kapjam!” Így kezdődik Tóth Marianna három versszakos kis verse, amelyet most több közösségi oldalon megosztanak, segítségként ahhoz, hogyan taníthatjuk játékosan a kicsiket a kézmosásra.

Gyerekszoba 

Minden ötödik brit gyereket a klímaváltozással kapcsolatos rémálmok gyötörnek

A londoni székhelyű Savanta-ComRes közvélemény-kutató cég felmérésében kétezer, 8 és 16 év közötti gyereket kérdeztek meg, akiknek majdnem a fele nem bízik a felnőttekben a klímaválság hatékony kezelését illetően.

Gyerekszoba 

A tölgy a kulcs az élethez

Bács-Kiskun megye északi részén, Kunpeszér község határában rejtőzik a homoki erdőssztyeppek napjainkra fennmaradt egyik legértékesebb, fajokban leggazdagabb képviselője, a Peszéri-erdő. Elnevezése ellenére homoki gyepek, valamint mocsár- és láprétek is kapcsolódnak az erdőállományokhoz.

Gyerekszoba 

„A Föld is lehet beteg” – Beszélgetés óvodásokkal a klímaváltozásról (videó)

„Hideget kell csinálni. Megbetegítjük a Földet. Olyan, mintha lázas lenne. Sokat szemetelünk. Sok áramot használunk.” Néhány kiragadott vélemény az ötperces videóból, ovisoktól a klímaváltozás okairól. Érdemes megtekinteni.

Gyerekszoba 

Új környezetvédő mesekönyv: Amikor a kukák világgá mentek

Hosszú évek előkészítő munkája után idén áprilisban jelenik meg az a meseválogatás, melyben ma élő szerzők írnak arról, ők miként gondolkodnak a környezetvédelemről, mindannyiunk közös otthona, a Föld sorsáról.

Gyerekszoba 

Látványos fotósorozat arról, mit eszik egy gyerek egy hét alatt a világ különböző tájain (képgaléria)

Gregg Segal három év alatt kilenc országot járt be, mire össze tudta állítani a Mindennapi kenyerünk – Ezt eszik a gyerekek a világ különböző tájain című albumát. Különbségek és azonosságok, szembeötlő módon.

Gyerekszoba 

Ezek a legjobb környezetbarát gyerekjátékok

Jó esetben a játékokat a következő generációknak adják tovább a családok. De mindig megjelennek új trendek, a régi játékok elhasználódnak, majd szép lassan minden a szemétben köt ki. Csakhogy a gyerekjátékok nagyobb része többféle anyagból készül, ezért nem újrahasznosítható. Hogyan tudjuk szép és egyben környezetbarát dolgokkal megtölteni gyermekünk szobáját?

Gyerekszoba 

Mesemusicalt írtak gyerekeknek a Föld megmentéséről

Olyan egyedülálló előadást álmodott meg négy magyar színész, amely napjaink legfontosabb kihívásának, a klímaváltozásnak a hatásaira világít rá a gyermekek számára is érthető nyelven.

Gyerekszoba 

A környezetvédelemről tanulhattak az ovisok

Az egyéni felelősség – csakúgy, mint a tudatos hulladékkezelés – tanulható és tanítandó, ideálisan már gyermekkortól. Ezért a TIGÁZ Zrt. a Humusz Szövetséggel együttműködésben Kelet-Magyarország öt településének öt óvodájában szemléletformáló edukációs programot indít Töltsük újra a természetet! címmel.

Gyerekszoba 

3 környezetbarát társasjáték kicsiknek és nagyoknak

Az itt látható társasjátékokat azoknak ajánljuk, akiknek a szeretteikkel szerzett közös élményeken túl a bolygó védelme is a szívügyük. Főként természetes – akár újrahasznosított – anyagokból készültek, minőségüknek hála akár generációkat is átvészelnek, és arra tanítanak, hogy értékeljük a természetet. Fejes Réka gyűjtése nyomán.

Gyerekszoba 

Így beszélgess a családoddal a klímaváltozásról az ünnepek alatt

Érzékeny téma a klímaváltozás, ám mivel egyre többeket foglalkoztat, könnyen lehet, hogy felmerül az ünnepi beszélgetések során is. Nem könnyű beszélgetni róla, néhány egyszerű tipp azonban sokat segíthet abban, hogyan kezeljük ezt a nehéz témát. 

masfelfok.hu
Gyerekszoba 

Anyatejjel táplált csecsemők a világon (2013-2018)

Az UNICEF felmérte, hogy 2013 és 2018 között milyen volt régiónként a 6 hónapos korukig kizárólag anyatejjel táplált csecsemők aránya szerte a világon. Az eredmények egy látványos infografikán láthatók.