2019. május 22., Júlia, Rita
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Gyerekszoba 

Amikor a dobozból lesz az ajándék

A gyerekek képzelőtehetségét és kreativitását semmi sem mozgatja meg úgy, mint amikor egy látszólag unalmas és haszontalan tárgyat – mint például egy kiürült kartondoboz – élettel és mesével tölthetnek meg. A játékos újrahasznosításhoz mesteri eszközöket kínál a Makedo.

Gyerekszoba 

Száműzzétek a műanyagot a közös mindennapjaitokból!

A kisgyerekes lét különösen sok csapdát rejt magában, ha az egyszer használatos műanyagokról van szó: egy szívószál itt, egy hirtelen jött szomjúságot megoldó ásványvizes palack ott, és a lelkiismereted máris egy kisebb halom szeméttel találja magát szemben.

Gyerekszoba 

Erdő Ernő bácsi meséi 16-20.

A sorozat következő 5 kisfilmjéből megtudhatjuk, hogy miért fontosak a levelek, hányféle levél létezik, mik azok a fák, és mivel táplálkoznak.

Gyerekszoba 

A gyerekeket nagyon nyomaszthatja a jelenlegi világ

Mit tehetünk azért, hogy a gyerekeink sokkal tudatosabban óvják a környezetünket, sokkal inkább figyeljenek a fenntarthatóságra, és minél kevésbé szorongjanak a klímaváltozástól, háborúktól, migrációtól? (Fotó: www.publicdomainpictures.net)

hvg.hu
Gyerekszoba 

Édesanyák köszöntése

„Ó ha cinke volnék, / útra kelnék, / hömpölygő sugárban / énekelnék – / minden este / morzsára, búzára / visszaszállnék / anyám ablakára.” (Weöres Sándor)

Gyerekszoba 

Erdő Ernő bácsi meséi 11-15.

A sorozat következő öt részéből 1-1 percben azt tudhatjuk meg Erdő Ernő bácsitól, hogy mi a különbség a tanösvény és a turistaút között, hogy miből áll a talaj, hogy mi is az aljnövényzet, hogy miért csíp a csalán, s hogy miért zöldek a levelek.

Gyerekszoba 

A természet kész játszótér

A természetben töltött idő gyerekeket és felnőtteket egyaránt feltölt, különösen, ha az izmok átmozgatását és az élővilággal való ismerkedést némi játékkal is változatosabbá tesszük.

Gyerekszoba 

A Hupikék Törpikék a tengerek védelmében

Az óceánok, tengerek védelmében indított kampányához az Európai Unió olyan ismert figurákat is felhasznál, mint például a Hupikék Törpikék.

Gyerekszoba 

Erdő Ernő bácsi meséi 6-10.

Erdő Ernő bácsi 1 perces, rövid meséi nemcsak a gyerekek, hanem azon felnőttek számára is hasznos tudnivalókkal szolgálnak az erdőről, akik azt hiszik, hogy mindent tudnak róla. A 6-10. részben Erdő Ernő bácsi a tölgyfáról, az erdei pihenőhelyről mesél, elmondja, hogy miből van a csigaház, hogy mire valók a turistajelzések, s hogy mi is az a tanösvény.

Gyerekszoba 

A gyerekvállalásról egy kihívásokkal teli korban

A ma születő gyerekek életszínvonala a klímaváltozás miatt előreláthatóan jóval alacsonyabb lesz, mint a miénk – sosem látott hőmérsékleti ugrások, szárazságok, víz- és élelmiszerhiány, ökológiai katasztrófák és politikai krízisek közepette kell hogy leéljék életüket. Ez a helyzet nehéz dilemmák forrásává válhat. Kapelner Zsolt filozófus írásában egy lehetséges választ vázol fel. (Kép: Daniela Dimitrova/pixabay.com)

qubit.hu
Gyerekszoba 

Ne hozzon műanyagot a nyuszi

Műfű, műanyag tojás, műanyag kosár és temérdek felesleges csomagolás. Ahogy szinte minden, a kiskereskedelem fókuszában álló ünnepkor, húsvét alkalmával is jelentősen megnő a műanyagfelhasználás.

Gyerekszoba 

Erdő Ernő bácsi meséi 1-5.

Az erdővel kapcsolatos legelemibb tudnivalókról készített érdekes sorozatot a Kamerával az Erdőért Alapítvány Erdő Ernő bácsi meséi címmel. Az 1 perces rövidfilmekből kicsik és nagyok megtudhatják például, hogy hányféle erdő létezik, miért vastagodik a fa törzse, mi az a liget, miből áll a talaj, vagy hogy miért pettyesek az őzgidák, mivel táplálkoznak a fák, és miért énekelnek a madarak.

Gyerekszoba 

Árnyak sora ül a ...gyerekszobában

Nem csak a képeskönyvek vagy a diafilmek jelenthetik az egyetlen eszközt, ha kütyük nélkül szeretnél álomvilágot varázsolni az esti mesék köré.

Gyerekszoba 

Töltsétek együtt a Föld óráját!

Március 30-án elsötétülnek a díszkivilágítások, és egy pillanatra mindenkit körülölel a természetes sötétség és a Földért érzett aggodalom. Különleges lehetőségek rejlenek ebben a 60 percben.

Gyerekszoba 

Maradjon csak bájos legenda

Semmiképp se tisztelje meg az ünnepet személyes jelenlétével a „húsvéti” nyúl. 
(Hacsak nem készül a család már régóta egy egész [háziállat]életre szóló, felelősségteljes elköteleződésre.)

Gyerekszoba 

„Mostan színes tintákról álmodom...”

A színezés már nem csak a legkisebbek sportja, és ezzel kiváló közös elfoglaltsággá nőtte ki magát. A New York-i Orvostudományi Akadémia „Színezd ki a kollekciónkat” programjának gyűjteményéből gyerek és felnőtt egyaránt találhat magának kifestőket, a lehető legváltozatosabb témákban. 

Gyerekszoba 

Hogyan szabadulhatunk meg gyerekeinkkel a klímaszorongástól?

Úrrá lesz rajtam az aggodalom, ha a gyerekeim, és még inkább, ha az unokáim jövőjére gondolok. Gyötör a lelkiismeret-furdalás, amiért nem tudom elhárítani a rájuk váró nehézségeket, és azért is, mert tudom: ő is szorongva figyeli a klímaváltozással és a földi élővilág sorsával kapcsolatos híreket.

Gyerekszoba 

Tele a kuka? Válts mosható pelenkára!

Nemcsak a plazmatévék és az okosórák fejlődnek fénysebességgel az utóbbi időben, hanem a mosható pelenkák kínálata is. Egyre többen próbálnak környezettudatosan hozzáállni a gyerekneveléshez is, és egyre többen látják be: nem mindegy, mekkora terhet ró a környezetre gyermekük első 2-3 éve, ezért önként választják a kissé macerásabb mosható pelenkát az eldobható pelusok helyett. Gyakran fellángol azonban a vita: tényleg környezetbarátabb-e a mosható pelenka? Kalas Györgyi cikkében összeszedte az érveket.

Gyerekszoba 

Hogyan csökkentheted családi hulladéklábnyomotokat?

Amíg csak a saját fogyasztásoddal kapcsolatban kellett döntéseket hoznod, a magad vágyait kellett megnyirbálnod egy észszerű és kevés szemetet termelő életmód érdekében, nem is volt olyan reménytelen a helyzet. Legalábbis utólag úgy tűnik...

Gyerekszoba 

Postás Pat és a zsibvásár

Nem csak a gyerekek, a felnőttek közül is sokan szeretik a nyugalmas angol faluban, Greendale-ben játszódó Postás Pat bábfilmsorozatot. Greendale összetartó közösségében mindig szép megoldások születnek: az újrahasznosítási zsibvásáron például arra, hogy ki-ki mire tudja felhasználni mások megunt holmiját.