2018. április 23., Béla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Gyerekszoba 

Két keréken, utánfutóval

Biciklivel járni nemcsak kellemes, de olcsó, környezetbarát és egyben sportos megoldás is lehet, akár iskolába vagy munkába járásról, akár  családi kirándulásról van szó. A legkisebbek, amíg  nem lesznek maguk is a pedál urai, kényelmes utánfutóban utazhatnak – azonban ahhoz, hogy tényleg biztonságban legyenek, néhány szempontot figyelembe kell vennünk leendő „hintónk” kiválasztásánál.

Gyerekszoba 

Amit csak a természet adhat a gyereknek

Egyre kevesebbet vagyunk a természetben, pedig az embernek – és így a gyerekeknek is – ez lenne a normális közege. A természet nagyon sok mindenre megtaníthat bennünket, a szabadban végzett tevékenységek során például jobban fejlődnek az alapképességek is.

Gyerekszoba 

Amíg meg nem tapasztaltuk, milyen érzés szeretni egy állatot, lelkünk egy része mélyen alszik

Anatole France mondata minden bizonnyal sok állattartó meghatározó élményét ragadja meg. Háziállatot tartani nemcsak örömforrást jelent az egész családnak, a gyerekek számára számos olyan tapasztalattal is szolgál, amelyek pozitív irányba terelhetik személyiségfejlődésüket. Ugyanakkor annak érdekében, hogy ember és állat együttélése ne csak a gazdi, de a házi kedvenc számára is élvezetes és gyümölcsöző legyen, fontos szem előtt tartani bizonyos alapelveket – hiszen ezt a kapcsolatot is két fél alkotja.

Gyerekszoba 

Növénymesék a gyereknevelés szolgálatában

A gyergyószentmiklósi kertészmérnök, Nagy Zsolt úgy gondolta, a szülők segítségére siet a természet megismertetésének és megszerettetésének feladatában: növénymeséket gyűjtött egy kötetbe, hogy a gyerekek minél kisebb korban találkozzanak a növényekkel, a számukra leginkább érthető formában, a mesék világában. A Nap fája és más növénymesék című kötetről a hargitanepe.eu beszélgetett a szerkesztővel.

hargitanepe.eu
Gyerekszoba 

Kukaland: játékosan a szelektív gyűjtésről

Papír világ, műanyag világ, fém világ és üveg világ – erre kalandozhatnak a gyerekek a KukaLand nevű számítógépes játék során, és tehetik próbára ügyességüket, gyorsaságukat és kreativitásukat, miközben észrevétlenül elsajátítják a szelektív hulladékgyűjtés fortélyait.

Gyerekszoba 

Veszélyforrás lehet a gumikacsa!

Kutatók mikrobiológiai vizsgálatot végeztek a közkedvelt műanyag játékszereken. A bevizsgált fürdőjátékokból meglepően nagy számban tenyésztek ki emberi betegséget okozó baktériumok és gombák. A kutatók szerint ezért részben a gyártáskor használt rossz minőségű műanyag okolható.

Gyerekszoba 

Pancsolás lelkiismeret-furdalás nélkül

A legkisebbeknek sokszor az est fénypontja, az alvást előkészítő legfontosabb szertartás, és egyben utolsó játéklehetőség a fürdőkádban pancsolás. Amikor már biztosan áll a gyerkőc a lábán, a víztakarékosság nevében sok szülő a tusolást részesíti előnyben, de ha kádszűkítőt használunk,  akkor a pancsolást is víztakarékossá tehetjük.

Gyerekszoba 

Kiderült, hány játékkal elégedett a gyerek

Egy új tudományos kutatásban arra voltak kíváncsiak, amit minden szülő szeretne tudni, hogy hány játékkal játszik jobban a gyerek. Az amerikai Toledo Egyetem kutatói 36 gyereket engedtek egyesével két alkalommal egy megfigyelőszobába, amelyben fél órát töltöttek a gyerekek. Egyik alkalommal 4 játék volt a szobában, másik alkalommal 16 játék. A kutatók kamerával figyelték a kicsiket, hogy dokumentálják a tevékenységüket.

Gyerekszoba 

Főzött gyurma házilag

A legtöbb gyerek nagyon szeret gyurmázni, ráadásul felsorolhatatlan, hányféle készséget és képességet fejlesztünk, ha hagyjuk őket szabadon garázdálkodni, és igyekszünk jó arcot vágni a padlóra tapadó apró gyurmagalacsinokhoz. Ha kipróbáljuk ezt a receptet, a massza ára és összetétele miatt sem kell többé aggódnunk.

Gyerekszoba 

Bingó! Megvan a játék a kora tavaszi délutánokra

A naptár tanúsága szerint már itt a tavasz, de sokszor olyan, mintha még bújócskázna velünk. Minden korai jelnek, hóvirágnak, rügynek örülünk: hívjuk fel rájuk a gyerekek figyelmét is. Ha a Crayola bingója segítségével egy játékos versenyt hirdetünk, még figyelmesebben követhetjük az évszakváltás apró jeleit.

Gyerekszoba 

CubiCup – fából készült társasjáték

A társasjátékkal játszani jó, mert összehozza a családot. Logikai játékot játszani jó, mert fejleszti a gondolkodását kicsinek és nagynak. A CubiCup ráadásul megújuló alapanyagból – fából – készül, Magyarországon gyártják, és a HunDidac és MENSA HungarIQa elismerését is kiérdemelte.

Gyerekszoba 

Hogyan beszéljünk kamaszoknak az etikus divatról?

A mai kamaszok életében jóval meghatározóbb a divat és az öltözködés, mint két-három évtizeddel ezelőtt. A fast fashion, azaz gyors(an változó) és olcsó idénydivat évszakonként cserélteti a menő ruhatárra vágyó fiatalok szekrényének tartalmát, hatalmas terhet róva ezzel a környezetre, a ruhákat gyártó munkásokra… és a szülők pénztárcájára. Beszéljünk velük, hogy felismerhessék: a környezettudatossághoz, fenntartható életmódhoz az is hozzátartozik, hogy szembenézünk a ténnyel – részesei vagyunk a divatfogyasztás okozta problémáknak, és felelősségünk ezen változtatni.

humusz.hu
Gyerekszoba 

A gyerekek menthetik meg a Földet, csak érdekelje őket a dolog

Britt Crow-Miller, az Arizonai Egyetem fenntarthatósággal foglalkozó kutatója a Huffington Postban ír arról, miért csak az embertársainkkal kapcsolatos viselkedés alapelveit sajátítjuk el gyermekkorunkban, és mit tehetünk azért, hogy az új generációk a földi ökoszisztéma többi tagja felé is nagyobb érzékenységgel forduljanak.

Gyerekszoba 

Legyen saját kincses naplótok!

A közös családi kirándulásokra mindenki szívesen gondol vissza: nem véletlenül készül az a sok szelfi, és vándorol haza az apró zsebekben temérdek toboz, színes levél, gesztenye és kavics. Mert jó lenne valahogy megőrizni, amit akkor, ott, együtt az erdőben járva láttunk, tudtunk, éreztünk. Esetleg egy közös naplóban?

Gyerekszoba 

Óda az építőkockához

Generációk óta minden családban megtalálható, a sok építkezés, az apró kezek munkája finoman megkoptathatta az éleket, de attól még éppen olyan jó torony készülhet belőle. Egyáltalán nem kell újnak lennie: örökölhetjük vagy zsibizhetjük, mindenképp hosszú órákra adott az elfoglaltság, és még pedagógiai haszna is lesz az építőkockázásnak! Ha pedig a gyerekek kinőtték, ne felejtsük el továbbadni.

Gyerekszoba 

Így nevelj környezettudatos gyereket!

Az utóbbi években egyre fontosabb és megkerülhetetlenebb téma a klímaváltozás, és ezzel együtt a környezettudatos életmód. Ha gyerekünk van, akkor valószínűleg még érzékenyebbek vagyunk a témára, hiszen innentől nemcsak egy absztrakt, de legalábbis másokat érintő problémáról van szó, hanem szeretett porontyaink jövőjéről. Amellett, hogy mi magunk igyekszünk környezettudatosan élni, érdemes a gyerekeknek is időben megtanítani, mit is jelent mindez. Hiszen sokkal könnyebb továbbvinni egy, a gyermekkorban kialakult jó gyakorlatot, mint berögződött szokásokat felnőttként megváltoztatni.

divany.hu
Gyerekszoba 

Engedd, hogy földes legyen a gyerek keze!

A felnőtté válás küszöbén álló generáció egyre környezettudatosabb, a fiatal városlakók körében a zöldítés menő, hipszter tevékenység lett. A környezettudatos szemlélet kialakítását nem lehet elég korán kezdeni, és bár a szülő a legfőbb minta, van, hogy a gyerekek nevelik a szüleiket a zöld életmódra. Aki nincs eleget a természetben, akár viselkedészavarossá is válhat, ugyanakkor rengeteg dolgot tehetünk akár már az otthonunkban azért, hogy ez ne következzen be. Farkas Andrea egészségtanár – life coachcsal, a Kiskertpiac kitalálójával a gardenista.hu beszélgetett. 

Gyerekszoba 

Zokniból kibújt jóbarátok

Az óvodások szerint minden magyarázat és kérés sokkal jobban hangzik, ha nem anya vagy apa, hanem a kedvenc kutyusunk, autónk, babánk „mondja”.  Ezért  lehet közös jó barátunk egy kedves zoknibáb: a gyerekeknek játékszer, a szülőknek megbízható szövetséges. Ráadásul a kedvenc lyukas zokninknak sem kell dicstelenül a szemétben végeznie.

Gyerekszoba 

Farsangoló: játékos hangszerek hulladékból

Farsang farkán tartják mindenhol a legzajosabb mulatságokat. Szól a zene, hangos a dal, nagy a lárma, kerepelnek, kolompolnak, muzsikálnak a farsangolók. A háztartásban mindenhol megtalálható hulladékokból a gyerekekkel mókás hangszereket készíthetünk. A ritmushangszerekkel való játéknak nagyon sok pozitív hatása van.

Gyerekszoba 

Ha madarakról kérdez, nem kell határozatlanul válaszolnod

Amikor éppen zord a január, a madáretetők környékén, amikor enyhül a tél szorítása, a parkokban, erdőkben járva figyelhetünk fel a legkülönbözőbb madarakra. Ha a Magyar Madártani Egyesület alkalmazása a zsebünkben lapul, a gyerekekkel együtt ismerhetjük fel és meg Magyarország gazdag madárvilágát.