2018. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Gyerekszoba 

Megjelent a Városi Zöld Füzet

Nemrég jelent meg a Városi Zöld Füzet című, ingyenes családi foglalkoztatókönyv, amelyben Budapest zöld területeiről és azok rejtélyeiről olvashatunk. Mindezt gyerekbarát módon, feladványokkal, játékokkal tarkítva, amivel az egész családot be lehet nevezni egy kalandos kirándulásra.

Gyerekszoba 

Mesekönyvsorozat készül Magyarország tájairól

Az erdei vasutak világán keresztül mutatja be Magyarország természeti szépségeit a Kispöfögők című mesekönyvsorozat, amelynek második kötete a gemenci erdővel ismerteti meg a gyerekeket.

Gyerekszoba 

Hagyd őket vizesnek, koszosnak, felfedezőnek lenni!

A környezeti nevelők a foglalkozásokon, túrákon gyakran tapasztalják, hogy a gyerekek nem mernek belemenni a sárba, a patakba, nem mernek leülni a réten, mert tartanak a rovaroktól. Sokukat azzal engedik el otthonról, hogy ne legyen piszkos a ruhájuk – de lehet vigyázzba állva játszani, és ismerkedni a világgal?

Gyerekszoba 

Miért unják meg hamar a gyerekek a játékokat?

Egy kisautó a nagyitól, mert ma benézett hozzánk. Egy építőjáték a nagynénitől, mert „ügyes voltál a doktor néninél”. Egy újabb darab a kedvenc mesefigurádból, mert annyira kérted. Most pedig jó lenne egy sárga autó, mert a Bencének is olyan van? A gyerekek a kacatok korában élnek: szobájuk polcai roskadoznak, de szinte azonnal meg is unják a játékokat. Mit tehetünk, hogy ne így legyen?
(Fotó: brownpau/flickr.com)

bebikkicsikesnagyok.hu
Gyerekszoba 

Környezetbarát szőnyegek és tárolók a rendezett gyerekszobákért

Aki környezettudatosan szeretné berendezni otthonát és a gyerekszobát, ösztönösen keresi az újrahasznosított alapanyagokkal dolgozó márkákat. Ilyenek az egyedi és bájos Crooocus szőnyegek és tárolók is – megálmodójukkal, Nagy-Sverteczki Zsófiával a kisgyermekeknek készülő egyedi dizájnertermékekkel foglalkozó Babyberry és barátai showroom készített interjút.

Gyerekszoba 

Így lehet környezettudatos az iskolakezdés

Bár a szülők listával érkeznek a papírboltokba, amelyeken csak a legszükségesebbek szerepelnek, még így is rengeteg pénzbe kerül a sulikezdés, és a megvásárolt kacatok száma is gyorsan növekszik. Legyünk hát tudatosabbak, ezzel nemcsak a kacathalmozást előzhetjük meg, de a környezetünkért is tehetünk! 

Gyerekszoba 

Környezetbarát babazsúr

Mikor mi még az idei romok eltakarításával és a temérdek hulladék miatti lelkiismeret-furdalással vagyunk elfoglalva, gyermekünk már a jövő évi partiról ábrándozik. Ha nem csak a hétköznapokban szeretnéd megélni és átadni a környezettudatosságot, szemezgess ezekből a tippekből!

Gyerekszoba 

Hogyan nevelj környezettudatos gyereket?

A környezettudatos nevelés egyszerűbb, mint gondolnánk. A kulcs a jó példa és a sok beszélgetés, hogy gyermekeink a lehető legkorábban megértsék: ők is felelősek azért a helyért, ahol élnek.

okopalack.hu
Gyerekszoba 

Mozgás, természet, logika – tájfutás gyerekeknek is!

Egyes kutatások szerint a magyar gyerekek naponta átlagosan több mint három órát töltenek a képernyő előtt. Az utóbbi évtizedben a fiatalok teherbíró képessége csökkent, a gyerekek 40-60 százalékánál kimutatható valamilyen testtartási rendellenesség, sőt életkortól függően 5-25 százalék gyakoriságú az elhízás is. Ezek az adatok is megerősíthetnek minket abban, hogy fontos odafigyelnünk, mennyit mozognak a gyermekeink, és mennyi időt töltenek a szabadban.
(Fotó: Simm/Wikimedia Commons)

tantrend.hu
Gyerekszoba 

Hogyan kedveltessük meg a gyerekekkel a zöldségeket, gyümölcsöket?

A gyerekek nehezen barátkoznak meg az új ízekkel – különösen a zöldségekkel, gyümölcsökkel. Inkább a tésztákat, sült krumplit és rántott húst választják, és persze az édességeket. Néhány egyszerű praktikával azonban könnyen megkedveltethetjük a kicsikkel ezeket az egészséges ételeket. Mutatjuk, hogyan.

Gyerekszoba 

Állatbarát gyerek = boldog gyerek?

A babakorban játékként használt plüssfiguráktól a meseszereplő állatkákon át az első állatkerti kirándulásig, az iskolai biológiaóráig, egy jó David Attenborough-filmig vagy akár a saját háziállat tartásáig sokféle módon kísérik végig vadon élő (vagy háziasított) társaink a gyermekkort. A felelosszulokiskolaja.hu összegyűjtötte, hogyan segíti gyermekünk személyiség- és jellemfejlődését, ha az állatokkal cimborál.

Gyerekszoba 

Beszélgessünk az állatokról – például színezés közben!

A színezők igazi jolly jokerek: fejlesztik a rajzkészséget, segítenek megismerni a színeket, egy-egy esős délutánon is leköthetjük velük a gyerekeket, és ha mi is beszállunk, kiváló apropót adnak egy jó beszélgetésre – például a Föld különleges élővilágáról.

supercoloring.com
Gyerekszoba 

Fajátékok, amik a magyar tájakról mesélnek

„Bár a világon mindenhol gyártanak játékokat, de olyan játékokat csak mi tudunk készíteni, melyek rólunk mesélnek. Játékok a Balatonról és a budai hegyvidékről, a nádszagú vízről, a kék hegyekről, a hatalmas gesztenyefákról ,és a zakatoló gyermekvasút világáról.” – vallják az Eperfa játékok megálmodói.

Gyerekszoba 

Apró lépések a környezettudatos felnőttkor felé

Mindannyian felelősséggel tartozunk, hogy a felnövő generációnak élhetőbb és tisztább világot teremtsünk. A nyári vakáció remek alkalom, hogy megtegyük a kisgyerekekkel az első lépéseket a környezettudatos életmód felé. Pár egyszerű módszerrel játékosan taníthatjuk meg a kicsiknek, hogy miként óvják meg a természetet.

Gyerekszoba 

Disney-hercegnők a környezet szolgálatában

JoAnna Wendel tudományos ismeretterjesztő és grafikus úgy találta, a Disney-rajzfilmek hercegnői kalandvágyuk, céltudatosságuk és kíváncsiságuk alapján nemcsak hősnőként, de természettudósként is megállnák a helyüket. 

Gyerekszoba 

Tanítsuk meg gyermekeinknek meglátni és védeni a természet csodáit!

Megtanítani a gyerekeknek a felelősségteljes állattartást, fontos szemponttá tenni számukra az állatok védelmét – erre törekszik Telegdi Ágnes Aranykönyv-díjas írónő. Az Ó, azok a csodálatos állatok című könyvsorozat írójával a sokszinuvidek.24.hu újságírója beszélgetett. (Fotó: sokszinuvidek.24.hu)

sokszinuvidek.24.hu
Gyerekszoba 

Zöld szülő, zöld gyerek – Így neveld környezettudatossá a gyereked!

Mint a nevelés minden területén, a környezettudatos szemlélet kialakításában is elsődleges szempont a példamutatás. Papolhat az ember klímaváltozásról meg szennyezett levegőről, ha közben többkilónyi szemetet termel a nap során, folyamatosan kényszervásárlásokkal tölti az idejét, vagy mindenhová autóval jár.

life.hu
Gyerekszoba 

Egyszer volt a Föld – Melegedő éghajlatunk

Albert Barillé Egyszer volt, hol nem volt... a Föld című ismeretterjesztő rajzfilmsorozatának egy újabb részét ajánljuk. A sorozat ezen epizódja a Föld melegedő éghajlatáról mesél közel 25 percben, szó esik benne a Föld 4,6 milliárd éves történetének legelejéről, a hidegebb és melegebb korszakairól, és az emberiség történetéről egészen az őskortól.

Gyerekszoba 

Négy mozdulat, amelyet meg kell tanítanunk a gyerekeinknek

A gyerek jövője múlhat négy mozdulaton. Elsőre túlzásnak tűnhet, pedig valóban erről van szó. Ahhoz ugyanis, hogy esélye legyen az egészséges és boldog életre, olyan környezetre is szüksége lesz, melyben az élővilág egyensúlya, az időjárás harmóniája és a levegő tisztasága is rendben van, és van elegendő ivóvíz.

Gyerekszoba 

A legkedvesebb környezetbarát játékok

A Pojga játékok különlegessége abban rejlik, hogy minden egyes darab egyedileg, természetes anyagokból készül, fantáziadúsak, stílusosak, és szinte végtelen közös kalandra adnak lehetőséget.