2018. február 18., Bernadett
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Gyerekszoba 

Engedd, hogy földes legyen a gyerek keze!

A felnőtté válás küszöbén álló generáció egyre környezettudatosabb, a fiatal városlakók körében a zöldítés menő, hipszter tevékenység lett. A környezettudatos szemlélet kialakítását nem lehet elég korán kezdeni, és bár a szülő a legfőbb minta, van, hogy a gyerekek nevelik a szüleiket a zöld életmódra. Aki nincs eleget a természetben, akár viselkedészavarossá is válhat, ugyanakkor rengeteg dolgot tehetünk akár már az otthonunkban azért, hogy ez ne következzen be. Farkas Andrea egészségtanár – life coachcsal, a Kiskertpiac kitalálójával a gardenista.hu beszélgetett. 

Gyerekszoba 

Zokniból kibújt jóbarátok

Az óvodások szerint minden magyarázat és kérés sokkal jobban hangzik, ha nem anya vagy apa, hanem a kedvenc kutyusunk, autónk, babánk „mondja”.  Ezért  lehet közös jó barátunk egy kedves zoknibáb: a gyerekeknek játékszer, a szülőknek megbízható szövetséges. Ráadásul a kedvenc lyukas zokninknak sem kell dicstelenül a szemétben végeznie.

Gyerekszoba 

Farsangoló: játékos hangszerek hulladékból

Farsang farkán tartják mindenhol a legzajosabb mulatságokat. Szól a zene, hangos a dal, nagy a lárma, kerepelnek, kolompolnak, muzsikálnak a farsangolók. A háztartásban mindenhol megtalálható hulladékokból a gyerekekkel mókás hangszereket készíthetünk. A ritmushangszerekkel való játéknak nagyon sok pozitív hatása van.

Gyerekszoba 

Ha madarakról kérdez, nem kell határozatlanul válaszolnod

Amikor éppen zord a január, a madáretetők környékén, amikor enyhül a tél szorítása, a parkokban, erdőkben járva figyelhetünk fel a legkülönbözőbb madarakra. Ha a Magyar Madártani Egyesület alkalmazása a zsebünkben lapul, a gyerekekkel együtt ismerhetjük fel és meg Magyarország gazdag madárvilágát.

Gyerekszoba 

Virágokkal várjuk a tavaszt

A naptár szerint még javában tél van, de az enyhébb napokon már ácsingózunk a tavaszi színek, illatok után. A hagymás virágok a kertben a korai napsütésre lassan ébredeznek, de ha a virágbolt előtt elcsábulunk egy kis cserépben levelét bontogató fürtös gyöngyike vagy jácint láttán, a lakásban is együtt figyelhetjük a növekedés és a virágbontás csodáját.

Gyerekszoba 

10 okos ökojáték kicsiknek és nagyoknak

A játékosan, otthoni környezetben, szeretetteljes szituációkban megszerzett ismeretanyag mélyen be tud épülni a gyerekekbe. Ezt a tudásbázist később minden különösebb erőfeszítés nélkül fel tudják használni, amikor szükségük van rá. Ebben a természettudatosságot segítő ökojátékok esetében is biztosak lehetünk – és a hideg januári estéken nincs is jobb, mint egy közös társasjátékozás.

mindennapszamit.hu
Gyerekszoba 

Anyu, veszel nekem egy kiskutyát? – A szakértő szerint ekkor kapjon háziállatot a gyerek

Szinte minden kisgyermeknél elérkezik az a pillanat, amikor kimondottan érdekessé válnak számára a kisállatok, és ezért elkezdi kérlelni a szüleit, hadd kaphasson ő is egy saját cicát, kutyát vagy akár nyuszit, hörcsögöt. Egy háziállat rengeteg pozitív dologgal járhat, rengeteg mindenre megtaníthatja a gyerekeket, ezért ahelyett, hogy rögtön nemet mondunk szülőként erre a kérdésre, érdemes elgondolkodnunk, hogy akár valóban eljött-e az ideje annak, hogy egy új baráttal lepjük meg a gyermeket.

Gyerekszoba 

Játékosan a környezettudatosság felé

Aki szülő, gyakran megtapasztalhatja, a papolás és a lelki fröccs – de óvodásoknál még a gondos, részletes magyarázat – sem mindig vezet eredményre. Többre megyünk egy jó kis közös játékkal, akkor is, ha a környezet megóvásának fontosságát akarjuk átadni.

Gyerekszoba 

Környezeti nevelés otthon

„Kisgyermekes szülőként nap mint nap tapasztalja, hogy az óvodás korosztály leginkább a közös játékot és a mesét szereti. Egy kisgyerek számára mindaz, amit csinál, elsősorban játék. Meséljünk tehát a gyerekeknek a természetről, és használjuk fel Mimó és Csipek történetét!” A letölthető mesék és foglalkoztató füzetek mellett az Európalánta Egyesület oldalán játékleírásokat és hasznos linkeket is találunk.

mimoescsipek.hu
Gyerekszoba 

HellóAnyu ökokávézó és közösségi tér

Egyszerre ökokávézó, játszóház, kulturális és közösségi tér az egyéves születésnapját nemrégiben ünneplő HellóAnyu. Az alapítója által hosszú ideje tervezett hely komoly hiányt pótol: kisgyerekes anyukáknak, családoknak kínál lehetőséget arra, hogy babáikkal együtt újra közösségben legyenek, és a munkaerőpiaci visszailleszkedésben is segíti őket.

magyartermekonline.hu
Gyerekszoba 

Az ökotudatos szülők éve lesz 2018

Az egyik legnagyobb képkereső oldal, a Pinterest a tavalyi év legtöbbet keresett kifejezései alapján trendelőrejelzést készített 2018-ra. E szerint a környezettudatos gyerekneveléshez kapcsolódó keresések egyre népszerűbbek. A 365.reblog.hu összeszedte, hogy mely trendek lesznek idén felfutóban.

Gyerekszoba 

Peppa malac és az újrahasznosítás

Peppa malac és kisöccse, Zsoli szülei segítségével megtanulja, miért kell bizonyos szemeteket szelektíven gyűjteni, és mi történik pontosan az újrahasznosítás során a szétválogatott hulladékkal.

Gyerekszoba 

Megérkezett a lebomló terhességi teszt

Az USA Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala (FDA) is jóváhagyta a legújabb biológiailag lebomló terhességi tesztet, amely nemcsak a nők, de a környezet számára is jobb.

Gyerekszoba 

Csökkentsük a méreganyagokat a gyerekszobában!

Egy lakásfelújításkor sok szempont vezethet bennünket: legyen olcsó, legyen trendi, csak a legszükségesebb újítást végezzük el, vagy épp ellenkezőleg, építsük újra otthonunkat padlótól a mennyezetig. A felújítás megtervezésekor a vegyszermentesség sem utolsó szempont – különösen, ha gyermekünk kuckójáról van szó.

Gyerekszoba 

A természet feltöltő ereje

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a természet közelsége harmonikusabb személyiségekké teszi a gyerekeket, míg annak hiányában agresszívabbakká és figyelemzavarosabbakká válnak. Egy-egy kirándulás alkalmával mi is feltöltődünk, a gyerekek azonban, úgy tűnik, sokkal több tudáshoz és erőforráshoz jutnak az ilyen élmények során, mint eddig sejtettük.

Gyerekszoba 

Közös takarékoskodás: ha te odafigyelsz, ő is eltanulja

Valamennyien tudjuk, a víztakarékoskodás fontos, és nem csak a pénztárcánk miatt. Gyerekeink felnőttkorára a mi pazarlásunk következményei súlyosak lennének, ezért tanítjuk őket is legfontosabb erőforrásunk megbecsülésére. A következő tippek segíthetnek közös víztakarékos szokásaink kialakításában.

Gyerekszoba 

Szuperkukák

Az Alma együttes Szuperkukák című dala játékosan segít eligazodni a gyerekeknek a szelektív hulladékgyűjtés világában a kedves kuka-család: Mümi-mama, Hami-papa, Butellácska, Palacka és Alu-baba segítségével.

Gyerekszoba 

Lucabúza

Az adventi kalendárium nyitogatásával minden gyerek napról napra érzi: közeledik a karácsony. Ha a lucabúza népszokását felélesztjük, a lakásban töltött hűvös délutánokon is rácsodálkozhatunk a természet működésére. A kis búzaszálak növekedése jelzi az ünnep közeledtét, a friss búza ráadásul nagyon jól mutat majd a betlehem mellett.

Gyerekszoba 

Játszva tanít a Hasznos Hulladék Tanösvény

Mi a különbség hulladék és szemét között? Hogyan hasznosul újra a szelektíven gyűjtött hulladék? Miért fontos a tudatos vásárlás, és hogyan működik a komposztálás? A gellérthegyi környezetvédelmi tanösvény a hulladékhierarchia mentén mutatja be a környezetvédelmi praktikákat, amelyekkel csökkenthetjük ökológiai lábnyomunkat.

http://okopack.hu
Gyerekszoba 

Kirándulni jó, irány a Börzsöny!

Szeretnénk, ha szeretné a természetet, és vigyázna rá. Ha tiniként sem punnyadna otthon, ha vonzaná a friss levegő és a mozgás öröme, és meglátná a szépet a kicsit lucskos, de színpompás őszi tájban is. Keljünk útra minél többször együtt, mert mindezt csak tőlünk lesheti el. A Szülők lapja tíz kisgyerekkel is könnyen bejárható kirándulóhelyet gyűjtött össze a Börzsönyben. 

(Fotó: borzsony.hu)

Szülők Lapja