2021. július 27., Liliána, Olga
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Gyerekszoba 

Wass Albert: Erdők könyve (hangoskönyv)

Kedves, bájos, szép, tiszta, egyszerű, lélekmelengető tizenkét tarka mese az erdő tündéreiről, manókról, állatokról, virágokról. A meséket a „rontó” és a „gyűjtő” emberek gonoszsága elől a természetbe menekülő költő álmodta meg, s a gyermekei lelkét féltő apa meséli el, hogy ők is a szépre fogékony emberekké váljanak, fű, fa, szirom, selymes harmat, édes madárszó és patakcsörgés barátaivá.

Gyerekszoba 

A nagycsaládos felnőttek szerint a gyermekek a megmaradás zálogai

A magyar emberek a családban, a gyermekekben látják a jövőt, és úgy gondolják, hogy a környezeti problémákat is megoldhatja a gyermekvállalás.

Gyerekszoba 

Az erdei viselkedés szabályai (rövid animáció)

Másfél perces rövidfilm a Premontei Gimnázium egyik diákjától arról, hogyan szabad az erdőt járni, s ottjártunkkor hogyan viselkedjünk helyesen, hogy megkíméljük az élővilág nyugalmát.

Gyerekszoba 

A méhecskék csodálatos világa (ismeretterjesztő film)

Poroszka Magyar Zsolt már több filmet forgatott a méhek életéről. Ezt a rövid, színvonalas ismeretterjesztő filmet alkotótársával, Jurkovics Milánnal gyerekeknek készítette, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület felkérésére. 

Gyerekszoba 

A szelektív hulladékgyűjtésről gyereknek (videó)

A Zöldellőfa Információs Központ rövidfilmje a gyerekeknek arról, miből termelődik a szemét, hogyan kezeljük a különböző hulladéktípusokat, és hogy miért fontos a szelektív hulladékgyűjtés.

Gyerekszoba 

Cserfes Rózi az erdőben

Nem csak mese – egy cserfes kislányról, aki játszva tanul magocskákról, talajlakókról, méhekről és ízletes gyümölcsökről egy erdei kirándulás során.

Gyerekszoba 

A megengedő szülők „szörnygenerációkat” hoznak létre

Egy svéd gyermekpszichiáter szerint igazi tragédia következhet be, ha a szülők mindennek eleget tesznek, amit csak a gyerekek akarnak: a kicsik a fejükre nőnek, és azáltal, hogy minden percben a kívánságukat lesik, megfosztják saját magukat a szabadságtól.

Gyerekszoba 

Pataklakók kalandjai (filmelőzetes)

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer két tegzeslárva. Egy patakban születtek, akváriumba kerültek, de megszöktek. Mi történt velük odakint, az őrségi kis pataktól a Rába folyóig? Milyen barátokkal, parányokkal és falánk óriásokkal hozta őket össze a sodrás a patak mélyén? Hogy segítette őket Papó és unokája, a kíváncsi Lili? Ezt meséli el Pozdorján és Gamandor, a két nagy kalandor!

Gyerekszoba 

Az UNESCO sürgeti, hogy a klímaváltozás is kerüljön be a tananyagba

Az UNESCO, zöldszervezetek és más érdekcsoportok szerint az üvegházhatású gázok csökkentésére vonatkozó célok eléréséhez nélkülözhetetlen, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatos tanulmányok az iskolai tanterv szerves részévé váljanak világszerte.

Gyerekszoba 

WiNDUP – Soha ne add fel (animációs film)

Min megy keresztül egy beteg kislány, és hogyan tér vissza az életbe édesapja segítségével? A több nemzetközi díjat nyert WiNDUP című animációs film az élet törékeny természetéről, a szeretetről szól, és arról, hogy mit jelent „soha nem feladni”.

Gyerekszoba 

A fecskék – A természetről, gyerekeknek (animáció)

Ez a háromperces animáció a gyerekeknek magyarázza el, hogy milyen fajtái vannak a Magyarországon családot alapító fecskéknek, s melyek a különböző fecskefajok jellegzetességei.

Gyerekszoba 

Babszem Jankó ingyen szakácskönyvben kéri a gyerekeket, hogy egyenek babot a jövőért

Egyre égetőbb kérdéssé válik a fenntartható fehérjebevitel a Földön. A  hüvelyesek egy népességrobbanás idején már megmentették egyszer az emberiséget, mégsem becsüli őket túl sokra senki. Pedig a bab, a borsó és a lencse nem tűnt el, csak kiment a divatból. Ezen próbál segíteni az a magyarul frissen megjelent szakácskönyv, amely kifejezetten a gyerekeket érzékenyítené a bab iránt.

qubit.hu
Gyerekszoba 

A haldokló újszülöttet ikertestvére ölelése gyógyította meg (videóval)

Az ölelés erejéről készült szívszorító fotó pár éve járta be a világot. A képen látható ikerpár, Brielle és Kyrie Jackson közül Brielle súlyos szívbetegséggel született, és az orvosok sem sok esélyt adtak neki. Bármelyik pillanatban meghalhatott volna.

Gyerekszoba 

A magzatként átélt füstszennyezés is oka a gyerekkori viselkedési zavaroknak

A várandósok dohányzása és a közlekedési légszennyezésnek való kitettség összefügg a gyerekek későbbi viselkedési zavaraival egy új tanulmány szerint.

Gyerekszoba 

Jobb a mosható pelenka!

A mai korszerű, mosható pelenkák kezelése egyáltalán nem olyan bonyolult, mint amilyen régen volt. Felépítésük, anyaguk is különbözik az elődeitől. Dr. Lengyel Boglárka gyerekorvos írása.

Gyerekszoba 

Tanulási nehézségeket okozhat az óraátállítás – különösen most

Az átállás után negyed, fél, majd háromnegyed órával kezdődjön előbb a következő tanítási nap, mert nem mindegy, hogy milyen agyat használnak tanulásra a legkisebbek – javasolja Gyarmati Éva gyermekpszichológus.

Gyerekszoba 

Újdonságokkal várja majd a gyerekeket is a Budakeszi Vadaspark

Új madárröpdéket alakított ki és látványos fajtaleíró táblákat állított fel a Budakeszi Vadaspark, valamint bővítették az erdészek munkáját bemutató játszóteret. Utóbbi faállatokkal, homokozóval és állatnyomokkal egészült ki, mellette pedig mezítlábas tanösvényt alakítottak ki.

Gyerekszoba 

Árpi bácsi fiókái – Gyerekek a természetben (videó)

Ez a film azokról a szerencsés gyerekekről szól, akiket egy olyan elhivatott környezeti nevelő, madarász, természetvédő és madárhang-gyűjtő vezetett be a madarak világába, mint Zsoldos Árpád. Árpi bácsi szenvedéllyel és szeretettel közelít a természet megunhatatlan csodáihoz, és e szenvedélyét és tapasztalatait önzetlenül igyekszik megosztani kicsikkel és nagyokkal egyaránt.

Gyerekszoba 

A kutyák összehangolják viselkedésüket a gyerekekkel is

Az Oregoni Állami Egyetem kutatói arra jutottak, hogy a kutyák rengeteg figyelmet fordítanak a velük egy háztartásban élő gyerekekre. Összehangolják a viselkedésüket a gyerekekkel, de nem olyan mértékben, mint a felnőttekkel.

Gyerekszoba 

A brit királyi gyerekek kérdései Sir David Attenborough-hoz (angol nyelvű videó)

„Mit gondol, melyik állat hal ki legközelebb?” „Én szeretem a pókokat, ön is szereti őket?” „Melyik állatot kedveli?” Ezeket a kérdéseket tették fel Vilmos herceg és Katalin hercegnő gyermekei Sir David Attenborough-nak, aki röviden válaszolt a kicsiknek.