2018. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Gyerekszoba 

Hogyan kedveltessük meg a gyerekekkel a zöldségeket, gyümölcsöket?

A gyerekek nehezen barátkoznak meg az új ízekkel – különösen a zöldségekkel, gyümölcsökkel. Inkább a tésztákat, sült krumplit és rántott húst választják, és persze az édességeket. Néhány egyszerű praktikával azonban könnyen megkedveltethetjük a kicsikkel ezeket az egészséges ételeket. Mutatjuk, hogyan.

Gyerekszoba 

Állatbarát gyerek = boldog gyerek?

A babakorban játékként használt plüssfiguráktól a meseszereplő állatkákon át az első állatkerti kirándulásig, az iskolai biológiaóráig, egy jó David Attenborough-filmig vagy akár a saját háziállat tartásáig sokféle módon kísérik végig vadon élő (vagy háziasított) társaink a gyermekkort. A felelosszulokiskolaja.hu összegyűjtötte, hogyan segíti gyermekünk személyiség- és jellemfejlődését, ha az állatokkal cimborál.

Gyerekszoba 

Beszélgessünk az állatokról – például színezés közben!

A színezők igazi jolly jokerek: fejlesztik a rajzkészséget, segítenek megismerni a színeket, egy-egy esős délutánon is leköthetjük velük a gyerekeket, és ha mi is beszállunk, kiváló apropót adnak egy jó beszélgetésre – például a Föld különleges élővilágáról.

supercoloring.com
Gyerekszoba 

Fajátékok, amik a magyar tájakról mesélnek

„Bár a világon mindenhol gyártanak játékokat, de olyan játékokat csak mi tudunk készíteni, melyek rólunk mesélnek. Játékok a Balatonról és a budai hegyvidékről, a nádszagú vízről, a kék hegyekről, a hatalmas gesztenyefákról ,és a zakatoló gyermekvasút világáról.” – vallják az Eperfa játékok megálmodói.

Gyerekszoba 

Apró lépések a környezettudatos felnőttkor felé

Mindannyian felelősséggel tartozunk, hogy a felnövő generációnak élhetőbb és tisztább világot teremtsünk. A nyári vakáció remek alkalom, hogy megtegyük a kisgyerekekkel az első lépéseket a környezettudatos életmód felé. Pár egyszerű módszerrel játékosan taníthatjuk meg a kicsiknek, hogy miként óvják meg a természetet.

Gyerekszoba 

Disney-hercegnők a környezet szolgálatában

JoAnna Wendel tudományos ismeretterjesztő és grafikus úgy találta, a Disney-rajzfilmek hercegnői kalandvágyuk, céltudatosságuk és kíváncsiságuk alapján nemcsak hősnőként, de természettudósként is megállnák a helyüket. 

Gyerekszoba 

Tanítsuk meg gyermekeinknek meglátni és védeni a természet csodáit!

Megtanítani a gyerekeknek a felelősségteljes állattartást, fontos szemponttá tenni számukra az állatok védelmét – erre törekszik Telegdi Ágnes Aranykönyv-díjas írónő. Az Ó, azok a csodálatos állatok című könyvsorozat írójával a sokszinuvidek.24.hu újságírója beszélgetett. (Fotó: sokszinuvidek.24.hu)

sokszinuvidek.24.hu
Gyerekszoba 

Zöld szülő, zöld gyerek – Így neveld környezettudatossá a gyereked!

Mint a nevelés minden területén, a környezettudatos szemlélet kialakításában is elsődleges szempont a példamutatás. Papolhat az ember klímaváltozásról meg szennyezett levegőről, ha közben többkilónyi szemetet termel a nap során, folyamatosan kényszervásárlásokkal tölti az idejét, vagy mindenhová autóval jár.

life.hu
Gyerekszoba 

Egyszer volt a Föld – Melegedő éghajlatunk

Albert Barillé Egyszer volt, hol nem volt... a Föld című ismeretterjesztő rajzfilmsorozatának egy újabb részét ajánljuk. A sorozat ezen epizódja a Föld melegedő éghajlatáról mesél közel 25 percben, szó esik benne a Föld 4,6 milliárd éves történetének legelejéről, a hidegebb és melegebb korszakairól, és az emberiség történetéről egészen az őskortól.

Gyerekszoba 

Négy mozdulat, amelyet meg kell tanítanunk a gyerekeinknek

A gyerek jövője múlhat négy mozdulaton. Elsőre túlzásnak tűnhet, pedig valóban erről van szó. Ahhoz ugyanis, hogy esélye legyen az egészséges és boldog életre, olyan környezetre is szüksége lesz, melyben az élővilág egyensúlya, az időjárás harmóniája és a levegő tisztasága is rendben van, és van elegendő ivóvíz.

Gyerekszoba 

A legkedvesebb környezetbarát játékok

A Pojga játékok különlegessége abban rejlik, hogy minden egyes darab egyedileg, természetes anyagokból készül, fantáziadúsak, stílusosak, és szinte végtelen közös kalandra adnak lehetőséget. 

Gyerekszoba 

Szelektálj – a gyerekek játékai között is!

Az Infant Behavior and Development szakújságban megjelent tanulmány szerint a túl sok játékszer ront a totyogók játékának minőségén. Ráadásul mi is boldogabbak leszünk, hiszen a kevés játék kevesebb pakolást, kevesebb kiadott pénzt és idővel kevesebb hulladékot is jelent. 

Gyerekszoba 

Albert mondja... a természet jobban tudja

Albert a természet világába kalauzol el bennünket. Játékosan mutatja be a Föld élővilágát, megismerhetjük a víz körforgását, a növények és állatok szerepét mindennapi életünkben. Betekintést nyerhetünk az ember okozta természeti károk és azok következményeibe, és ezzel Albert figyelmeztet arra, hogy óvjuk és védjük bolygónkat. Az 1997-ben bemutatott magyar–német rajzfilmsorozat első évadának hat része a YouTube-on is megtekinthető.

Gyerekszoba 

A bébiruha bérelve jó igazán

Környezet- és pénztárcabarát megoldás a tonnaszámra gyűlő bébiruhák problematikája ellen a bérlés. A fejlett ipari államokban egyre több „ruhakölcsönző” nyílik, hogy ne kelljen hatalmas összegekért néhány hónapra bevásárolni a csecsemőnek, majd a felgyűlt ruhahalom elpasszolásán agyalni hónapokig.

Gyerekszoba 

Zero waste gyereknevelés

Egy gyerek felnevelése során számtalan vásárlói döntést kell meghoznunk, így temérdek lehetőséget kapunk arra is, hogy mintát adjunk nekik a környezettudatos, minél kevesebb szemetet termelő életmódra. A nempazar.com szerzője, Munkácsi Brigitta csokorba szedte a hulladékmentes gyerekneveléssel kapcsolatos tippjeit.

nempazar.com
Gyerekszoba 

10 gyereknapi játékötlet otthon fellelhető dolgokból

Sokszor egy kis közös barkácsolás, az együtt töltött idő ezerszer többet ér a gyerekeknek még a legdrágább játéknál is. A zoldneklennijo.hu összegyűjtött tíz kreatív ötletet, amelyhez kis szerencsével mindent megtalálhatunk otthon.
(Fotó: www.thecrafttrain.com)

zoldneklennijo.hu
Gyerekszoba 

Környezettudatosság gyerekkorban – lehetséges?

A tudatosságra nevelést nem lehet elég korán kezdeni, így ha tehetjük, már egészen kiskoruktól próbáljuk abba az irányba terelni a gyerekeinket, hogy odafigyeljenek a környezetükre. Nem hatalmas lemondásokra gondolunk, csupán olyan apróságokra, amelyeket már kis korban is elsajátíthatnak, és ezáltal beléjük ivódik a gondolat: ők is felelősek a helyért, ahol élnek.

ridikul.hu
Gyerekszoba 

Arról is anyád tehet, hogy mennyire vagy környezettudatos

Egy kutatás szerint az anyák hozzáállása az egyik legfontosabb tényező abból a szempontból, hogy mennyire lesz tekintettel a környezetre egy fiatal felnőtt. Más tényezők is befolyásolják persze a fiatalok későbbi viselkedését a 12 évet felölelő tanulmány szerzői szerint, ez azonban az egyik legfontosabb komponens. A kutatásról az Association for Psychological Science számolt be.

Gyerekszoba 

Hogyan beszéljünk a gyerekeknek a klímaváltozásról anélkül, hogy megijesztenénk őket?

A klímaváltozás és az ellene való küzdelem sajnos gyermekeink életének része lesz, ezért nagyon fontos, hogy minél többet halljanak, tudjanak róla, és arról is, hogy mit tudnak tenni egy reménytelibb jövő érdekében. Nem mindegy azonban, hogy mit, mennyit és hogyan beszélünk nekik a témáról.

karbonkalkulator.hu
Gyerekszoba 

Két keréken, utánfutóval

Biciklivel járni nemcsak kellemes, de olcsó, környezetbarát és egyben sportos megoldás is lehet, akár iskolába vagy munkába járásról, akár  családi kirándulásról van szó. A legkisebbek, amíg  nem lesznek maguk is a pedál urai, kényelmes utánfutóban utazhatnak – azonban ahhoz, hogy tényleg biztonságban legyenek, néhány szempontot figyelembe kell vennünk leendő „hintónk” kiválasztásánál.