2019. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Gyerekszoba 

Letölthető klímamentő plakát

Környezettudatos szülők, tanárok, óvodapedagógusok tölthetik le az itt látható, klímatudatos életre nevelő, gyerekeknek készült plakátot.

Gyerekszoba 

Szakajtó, lisztszita, péklapát: játszóház a múlt tárgyaival (képgalériával)

A Bábolnai Gazdanapokra Budakesziről érkezett a Kenderkóc Népi Játszóház. A lelkes fiatalokból álló csapat már 8 éve járja az országot, és fesztiválokon, iskolákban, óvodákban ismertetik meg a gyerekekkel, hogyan játszottak nagyszüleik, dédszüleik, és milyen eszközöket használtak búzaőrléshez, vagy a konyhában.

Gyerekszoba 

Környezetbarát tanév

Új tanév kezdődött, amely jó alkalom arra, hogy tiszta lappal indulj több tekintetben is. Például tehetsz új fogadalmakat. A legelsők között lehetnek azok, amelyek a környezetvédelemről szólnak – hiszen annyi felesleges hulladék keletkezését meg lehet előzni, ha odafigyelünk!

Gyerekszoba 

Zöld babavárás – a mosható peluson túl

Amikor gyermekvállalásra adod a fejed, minden teljesen megváltozik. Hirtelen rájössz, hogy amit eszel, és amit teszel, mostantól nem csak rád van hatással, hanem egy új élet jövője is a te kezedben van. Elkezdesz majd gondolkodni gyermeked jövőjén, például arról, hogy lesz-e neki hol élnie 20-30 év múlva. A jó hír az, hogy rajtad is múlik, hogy milyen Földet hagysz a gyerekeidre. Néhány egyszerű rutin bevezetésével könnyedén tehetsz érte, hogy egészséges életük lehessen.

humusz.hu
Gyerekszoba 

A fecske meg a szalmaszál (rajzfilm)

A kis fecskék fészke szétesik. Édesanyjuk hegyet-völgyet bejár, építőanyagot keres. Rátalál egy szalmaszálra, de nem bírja felemelni. Segítségére siet a sárgarigó, a búbos banka, a bajszos sármány és végül az icipici széncinege. A Kecskemétfilm rajzfilmje, Richly Zsolt rendezésében.

Gyerekszoba 

Unicef: Egy gyermek életének első 1000 napja

Mire van szüksége a gyermeknek élete első 1000 napjában? Ebben a kisfilmben az UNICEF elsősorban a fejlődő országokban élő kismamáknak üzen, s kíséri végig anyát és gyermekét a terhesgondozástól a csecsemőápoláson át a kisgyermekkorig – annak érdekében, hogy minden anya tudatosan nevelje, gondozza gyermekét.

Gyerekszoba 

A klímaváltozás veszélyeire hívják fel a figyelmet a fiatalok a népszerű tiniappon

Már az egészen fiatalok is érzékelik, hogy komoly válsághelyzetben van a világ: a klímaváltozás hatásai már napjainkban is érzékelhetők, a jövőre nézve viszont még súlyosabb következményekkel fenyeget. Erre figyelmeztet egyre több videós a TikTok alkalmazáson keresztül – írja a BBC.

Gyerekszoba 

Glóbi bemutatkozik – A Föld bolygó mesél a gyerekeknek (rajzfilm)

Nevelés tudatosan – környezetvédelem játékosan. Részlet Pászti Amina „Glóbi kalandjai” című mesekönyvéből, mely nyolc zöld mesét tartalmaz különböző környezetvédelmi témakörben 4–8 éves gyerekeknek.

Gyerekszoba 

Adjuk vissza nekik a természetet!

Ha az ideális gyerekkort kell elképzelni, biztosan kevesen fantáziálnak befüggönyözött gyerekszobákról és a képernyő fölött összekoccanó kócos buksikról. De hogyan kerülhetünk közelebb a fára mászós, patakban caplatós, hangyaszámlálós álomvilághoz?

Gyerekszoba 

Már csecsemőként a képernyő rabjává válnak a gyerekek

A Queenslandi Egyetem friss tanulmánya alapján aggasztóan sok időt töltenek el a különböző készülékekkel a kétévesnél fiatalabb gyerekek – írja az MTI. A kutatók szerint ebben az életkorban a zéró képernyőidő ajánlott. 

Gyerekszoba 

Nem is akkora tragédia, ha a gyerek szopja az ujját vagy rágja a körmét

Úgy tűnik, az ujjszopás és a körömrágás egészen a felnőttkorukig megvédi a gyerekeket bizonyos allergiáktól, ugyanis így már egészen korán bejutnak a szervezetükbe különböző mikrobák, és ez segít kifejleszteni az immunrendszerüket – mutatott rá egy új-zélandi kutatás.

Gyerekszoba 

Út a műanyagmentesség felé négy örökmozgóval

Weisz-Kovács Andrea, Kangatraining-oktató, családmanager, háromgyermekes édesanya. Családanyaként ételérzékeny gyermekei mellett is fontos számára a környezettudatosság, a műanyagmentes életvitel – trükkjeiről és tapasztalatairól a Debrecenimami oldalának mesélt. (Fotó: www.kangatraining.hu)

imami.hu
Gyerekszoba 

Mozdulj a klímáért! – Élj kisebb lábon! 1.

A győri Reflex Környezetvédő Egyesület Mozdulj a klímáért! című rövidfilm sorozatának első részében arról esik szó, miért kell kisebb lábon élnünk.

Gyerekszoba 

Környezettudatos gyerekek

A gyermekek környezeti nevelését nem lehet elég korán elkezdeni. Hogy miért fontos ez, és mit tegyük az iskolában, valamint otthon? Ezekre a kérdésekre válaszolt a Bonum TV Délelőtt című műsorában Gellért Miklós, a Szike Egyesület elnöke.

Gyerekszoba 

Erdő Ernő bácsi meséi 51-52. (befejező részek)

Milyen állat az aranysakál? Mi az a magasles? E két kérdésre ad választ Ernő Ernő bácsi az 52 részes, az erdő életét megismertető sorozat utolsó két részében.

Gyerekszoba 

Miért jó, ha lovagol a gyerek?

A lovaglás nagyszerű edzést biztosít mind az elmének, mind pedig a testnek: fokozza a szív- és érrendszer működését, illetve enyhíti az elme feszültségét. De mégis milyen stressz érheti a gyermekemet ilyen fiatal korban? Napjainkban a gyerekek sokféle nyomásnak vannak kitéve, leterheltek, amit valamilyen tevékenységgel érdemes ellensúlyozni. A lovaglás mint mozgástevékenység terápiás tulajdonságokkal bír.

Gyerekszoba 

Erdő Ernő bácsi meséi 46-50.

Milyen állat a véreb? Milyen állat a gímszarvas? Milyen állat a dámszarvas? Milyen állat a vaddisznó? Mit esznek a vaddisznók? Ezekre a kérdésekre adja meg a választ Erdő Ernő bácsi.

Gyerekszoba 

Dal a gyerekeknek a szelektív hulladékgyűjtésről

Ésszel szelektíven címmel írt egy dalt a Fülemüle zenekar a gyerekek számára a szelektív hulladékgyűjtésről.

Gyerekszoba 

Erdő Ernő bácsi meséi 41-45.

Milyen állat a medve? Miért énekelnek a madarak? Miért pettyesek az őzgidák? Hogyan készítenek fészket a madarak? Kik azok a vadászok? Erdő Ernő bácsi mindezen kérdésre választ ad.

Gyerekszoba 

Erdő Ernő bácsi meséi 36-40.

Hol lehet tüzet rakni az erdőben? Miért van szemét az erdőben? Miért veszélyes a kullancs? Hogyan kell az erdőben viselkedni? Milyen ragadozók vannak az erdőben? Erdő Ernő bácsi ezt is elmeséli.