2019. november 19., Erzsébet
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Gyerekszoba 

Környezeti érzékenység: kezdjük a gyerekeknél!

A környezeti nevelés tevékenységre ösztönöz, és ezen keresztül tanulhatjuk meg, hogy egy egész rendszer részei vagyunk, így tudatosan kell benne élnünk. A pedagógiai irányzat immár több mint 30 éve van jelen hazánkban, és ez alatt az idő alatt számtalan próbálkozást, szabályozást és változást ért meg. A szemléletmód egyik úttörője, Labanc Györgyi mesélt többek között óvodai programról, járatlan utakról, mintákról és célokról.

korkorosgazdasag.hu
Gyerekszoba 

Környezetvédelem az óvodások szemével (videó)

Ez a két évvel ezelőtti tudósítás arról számol be, hogyan tartottak a víz világnapja alkalmából játékos foglalkozásokat makói óvodások számára. A gyerekek hat helyszínen szórakozva tanulhattak a környezetvédelemről, az élővilágról, valamint az újrahasznosítás fontosságáról.

Gyerekszoba 

A gyerekek is aggódnak a klímakatasztrófa miatt: mit tegyenek a szülők?

Az éghajlatváltozás következményeit már most mindenki megtapasztalhatja, jó példa erre az is, hogy októberben több melegrekord is megdőlt Magyarországon. A szakértők többnyire borúlátók, a kilátások nem túl jók. Senki sem tudja, milyen jövő vár ránk. Peer Krisztina gyermekpszichológus arra igyekezett választ adni, hogyan érdemes beszélni az éghajlatváltozásról a legkisebbekkel.

szeretlekmagyarorszag.hu
Gyerekszoba 

Az Ökoiskolában a „jövő készül”

Átadták a 2019. évi Ökoiskola címeket a fővárosi Balassi Intézetben: 49 köznevelési intézmény az idén először nyerte el, 140 megújította a címet, és 52 intézmény lett Örökös Ökoiskola.

Gyerekszoba 

A Föld dala – Öleld át Glóbit!

Október 4-én, az Állatok Világnapján a Föld bolygó életre kelt, hogy személyesen adhassa át sürgető üzenetét: Glóbi él, Glóbi érez, rajtunk múlik, hogy mivé lesz! Videóklip Pászti Amina „Glóbi kalandjai” című mesekönyvéhez, mely nyolc zöld mesét tartalmaz különböző környezetvédelmi témakörben 4-8 éves gyerekeknek.

Gyerekszoba 

„Félelmetes belegondolni a gyerekeink kilátásaiba” – Miben befolyásolja a klímaváltozás a gyerekvállalást?

Az Egyesült Államokban továbbra is elsősorban a szocioökonómai tényezők felelősek a folyamatosan csökkenő gyermekvállalási kedvet nézve, ám egyre több kutatás mutat afelé, hogy ebben a klímaváltozás is közrejátszik. Sokakban a klímakatasztrófa is komoly szorongást kelt életük egyik legfontosabb döntésének meghozatalakor.

Gyerekszoba 

Környezetvédő gyerekkönyvek 6 éves korig

Nem lehet elég korán elkezdeni a gyerekek bevonását a környezetvédelembe. A Tudatos Vásárlók Egyesülete az itt látható hat szórakoztató gyerekkönyvet ajánlja a szülőknek.

Gyerekszoba 

Letölthető klímamentő plakát

Környezettudatos szülők, tanárok, óvodapedagógusok tölthetik le az itt látható, klímatudatos életre nevelő, gyerekeknek készült plakátot.

Gyerekszoba 

Szakajtó, lisztszita, péklapát: játszóház a múlt tárgyaival (képgalériával)

A Bábolnai Gazdanapokra Budakesziről érkezett a Kenderkóc Népi Játszóház. A lelkes fiatalokból álló csapat már 8 éve járja az országot, és fesztiválokon, iskolákban, óvodákban ismertetik meg a gyerekekkel, hogyan játszottak nagyszüleik, dédszüleik, és milyen eszközöket használtak búzaőrléshez, vagy a konyhában.

Gyerekszoba 

Környezetbarát tanév

Új tanév kezdődött, amely jó alkalom arra, hogy tiszta lappal indulj több tekintetben is. Például tehetsz új fogadalmakat. A legelsők között lehetnek azok, amelyek a környezetvédelemről szólnak – hiszen annyi felesleges hulladék keletkezését meg lehet előzni, ha odafigyelünk!

Gyerekszoba 

Zöld babavárás – a mosható peluson túl

Amikor gyermekvállalásra adod a fejed, minden teljesen megváltozik. Hirtelen rájössz, hogy amit eszel, és amit teszel, mostantól nem csak rád van hatással, hanem egy új élet jövője is a te kezedben van. Elkezdesz majd gondolkodni gyermeked jövőjén, például arról, hogy lesz-e neki hol élnie 20-30 év múlva. A jó hír az, hogy rajtad is múlik, hogy milyen Földet hagysz a gyerekeidre. Néhány egyszerű rutin bevezetésével könnyedén tehetsz érte, hogy egészséges életük lehessen.

humusz.hu
Gyerekszoba 

A fecske meg a szalmaszál (rajzfilm)

A kis fecskék fészke szétesik. Édesanyjuk hegyet-völgyet bejár, építőanyagot keres. Rátalál egy szalmaszálra, de nem bírja felemelni. Segítségére siet a sárgarigó, a búbos banka, a bajszos sármány és végül az icipici széncinege. A Kecskemétfilm rajzfilmje, Richly Zsolt rendezésében.

Gyerekszoba 

Unicef: Egy gyermek életének első 1000 napja

Mire van szüksége a gyermeknek élete első 1000 napjában? Ebben a kisfilmben az UNICEF elsősorban a fejlődő országokban élő kismamáknak üzen, s kíséri végig anyát és gyermekét a terhesgondozástól a csecsemőápoláson át a kisgyermekkorig – annak érdekében, hogy minden anya tudatosan nevelje, gondozza gyermekét.

Gyerekszoba 

A klímaváltozás veszélyeire hívják fel a figyelmet a fiatalok a népszerű tiniappon

Már az egészen fiatalok is érzékelik, hogy komoly válsághelyzetben van a világ: a klímaváltozás hatásai már napjainkban is érzékelhetők, a jövőre nézve viszont még súlyosabb következményekkel fenyeget. Erre figyelmeztet egyre több videós a TikTok alkalmazáson keresztül – írja a BBC.

Gyerekszoba 

Glóbi bemutatkozik – A Föld bolygó mesél a gyerekeknek (rajzfilm)

Nevelés tudatosan – környezetvédelem játékosan. Részlet Pászti Amina „Glóbi kalandjai” című mesekönyvéből, mely nyolc zöld mesét tartalmaz különböző környezetvédelmi témakörben 4–8 éves gyerekeknek.

Gyerekszoba 

Adjuk vissza nekik a természetet!

Ha az ideális gyerekkort kell elképzelni, biztosan kevesen fantáziálnak befüggönyözött gyerekszobákról és a képernyő fölött összekoccanó kócos buksikról. De hogyan kerülhetünk közelebb a fára mászós, patakban caplatós, hangyaszámlálós álomvilághoz?

Gyerekszoba 

Már csecsemőként a képernyő rabjává válnak a gyerekek

A Queenslandi Egyetem friss tanulmánya alapján aggasztóan sok időt töltenek el a különböző készülékekkel a kétévesnél fiatalabb gyerekek – írja az MTI. A kutatók szerint ebben az életkorban a zéró képernyőidő ajánlott. 

Gyerekszoba 

Nem is akkora tragédia, ha a gyerek szopja az ujját vagy rágja a körmét

Úgy tűnik, az ujjszopás és a körömrágás egészen a felnőttkorukig megvédi a gyerekeket bizonyos allergiáktól, ugyanis így már egészen korán bejutnak a szervezetükbe különböző mikrobák, és ez segít kifejleszteni az immunrendszerüket – mutatott rá egy új-zélandi kutatás.

Gyerekszoba 

Út a műanyagmentesség felé négy örökmozgóval

Weisz-Kovács Andrea, Kangatraining-oktató, családmanager, háromgyermekes édesanya. Családanyaként ételérzékeny gyermekei mellett is fontos számára a környezettudatosság, a műanyagmentes életvitel – trükkjeiről és tapasztalatairól a Debrecenimami oldalának mesélt. (Fotó: www.kangatraining.hu)

imami.hu
Gyerekszoba 

Mozdulj a klímáért! – Élj kisebb lábon! 1.

A győri Reflex Környezetvédő Egyesület Mozdulj a klímáért! című rövidfilm sorozatának első részében arról esik szó, miért kell kisebb lábon élnünk.