2021. október 23., Gyöngyi
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Gyerekszoba 

Miért nem szeretik a gyerekek a brokkolit és a karfiolt?

Karfiol, brokkoli, kelkáposzta, retek, karalábé – két dolog biztosan közös ezekben a zöldségekben: a keresztesvirágúak rendjébe tartoznak, és általában nem szeretik őket a gyerekek. Egy friss tanulmány szerint az utóbbi nem feltétlenül azért van, mert finnyásak, sokkal inkább a nyálukban található enzimek okozhatják az undort.

Gyerekszoba 

Gyógynövények iskolakezdésre, avagy milyen gyógytea javallott a gyerekeknek

Gyakori kérdés a szülők részéről: adhatók-e ugyanazok a gyógyteák a gyerekeiknek is, mint amelyeket ők maguk isznak? Az általános szabály az, hogy gyerekeknek 12 éves kor alatt bizonyos gyógyteák nem adhatók, erre vonatkozó kísérleteket ugyanis nem végeztek, nincsenek adatok. Szerencsére azért akad pár kivétel.

Gyerekszoba 

Környezetvédelemről és újrahasznosításról gyerekeknek

Néhány hasznos ötlet arra, hogyan lehet a gyerekeket környezettudatosabb életre nevelni. (Fotó: pindurpalota.hu)

pindurpalota.hu
Gyerekszoba 

Zöldfelületekkel a rövidlátás ellen?

Egy kínai kutatás szerint több zöldfelületre van szükség a diákok éles látásának megőrzéséhez: a zöld környezet ugyanis csökkentheti a rövidlátás kialakulásának kockázatát.

Gyerekszoba 

Műanyag: áldás és átok (videó)

Be kéne tiltani minden műanyagot? Nem! A műanyagnak rengeteg előnye van, de az egyszer használatos műanyagok mértéktelen előállítása, a nem megfelelő kezelésük és az óceánok szennyezése veszélybe sodorta a bolygó élővilágának jelentős részét, ezért cselekednünk kell, méghozzá sürgősen.

Gyerekszoba 

Wass Albert: Erdők könyve (hangoskönyv)

Kedves, bájos, szép, tiszta, egyszerű, lélekmelengető tizenkét tarka mese az erdő tündéreiről, manókról, állatokról, virágokról. A meséket a „rontó” és a „gyűjtő” emberek gonoszsága elől a természetbe menekülő költő álmodta meg, s a gyermekei lelkét féltő apa meséli el, hogy ők is a szépre fogékony emberekké váljanak, fű, fa, szirom, selymes harmat, édes madárszó és patakcsörgés barátaivá.

Gyerekszoba 

A nagycsaládos felnőttek szerint a gyermekek a megmaradás zálogai

A magyar emberek a családban, a gyermekekben látják a jövőt, és úgy gondolják, hogy a környezeti problémákat is megoldhatja a gyermekvállalás.

Gyerekszoba 

Az erdei viselkedés szabályai (rövid animáció)

Másfél perces rövidfilm a Premontei Gimnázium egyik diákjától arról, hogyan szabad az erdőt járni, s ottjártunkkor hogyan viselkedjünk helyesen, hogy megkíméljük az élővilág nyugalmát.

Gyerekszoba 

A méhecskék csodálatos világa (ismeretterjesztő film)

Poroszka Magyar Zsolt már több filmet forgatott a méhek életéről. Ezt a rövid, színvonalas ismeretterjesztő filmet alkotótársával, Jurkovics Milánnal gyerekeknek készítette, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület felkérésére. 

Gyerekszoba 

A szelektív hulladékgyűjtésről gyereknek (videó)

A Zöldellőfa Információs Központ rövidfilmje a gyerekeknek arról, miből termelődik a szemét, hogyan kezeljük a különböző hulladéktípusokat, és hogy miért fontos a szelektív hulladékgyűjtés.

Gyerekszoba 

Cserfes Rózi az erdőben

Nem csak mese – egy cserfes kislányról, aki játszva tanul magocskákról, talajlakókról, méhekről és ízletes gyümölcsökről egy erdei kirándulás során.

Gyerekszoba 

A megengedő szülők „szörnygenerációkat” hoznak létre

Egy svéd gyermekpszichiáter szerint igazi tragédia következhet be, ha a szülők mindennek eleget tesznek, amit csak a gyerekek akarnak: a kicsik a fejükre nőnek, és azáltal, hogy minden percben a kívánságukat lesik, megfosztják saját magukat a szabadságtól.

Gyerekszoba 

Pataklakók kalandjai (filmelőzetes)

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer két tegzeslárva. Egy patakban születtek, akváriumba kerültek, de megszöktek. Mi történt velük odakint, az őrségi kis pataktól a Rába folyóig? Milyen barátokkal, parányokkal és falánk óriásokkal hozta őket össze a sodrás a patak mélyén? Hogy segítette őket Papó és unokája, a kíváncsi Lili? Ezt meséli el Pozdorján és Gamandor, a két nagy kalandor!

Gyerekszoba 

Az UNESCO sürgeti, hogy a klímaváltozás is kerüljön be a tananyagba

Az UNESCO, zöldszervezetek és más érdekcsoportok szerint az üvegházhatású gázok csökkentésére vonatkozó célok eléréséhez nélkülözhetetlen, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatos tanulmányok az iskolai tanterv szerves részévé váljanak világszerte.

Gyerekszoba 

WiNDUP – Soha ne add fel (animációs film)

Min megy keresztül egy beteg kislány, és hogyan tér vissza az életbe édesapja segítségével? A több nemzetközi díjat nyert WiNDUP című animációs film az élet törékeny természetéről, a szeretetről szól, és arról, hogy mit jelent „soha nem feladni”.

Gyerekszoba 

A fecskék – A természetről, gyerekeknek (animáció)

Ez a háromperces animáció a gyerekeknek magyarázza el, hogy milyen fajtái vannak a Magyarországon családot alapító fecskéknek, s melyek a különböző fecskefajok jellegzetességei.

Gyerekszoba 

Babszem Jankó ingyen szakácskönyvben kéri a gyerekeket, hogy egyenek babot a jövőért

Egyre égetőbb kérdéssé válik a fenntartható fehérjebevitel a Földön. A  hüvelyesek egy népességrobbanás idején már megmentették egyszer az emberiséget, mégsem becsüli őket túl sokra senki. Pedig a bab, a borsó és a lencse nem tűnt el, csak kiment a divatból. Ezen próbál segíteni az a magyarul frissen megjelent szakácskönyv, amely kifejezetten a gyerekeket érzékenyítené a bab iránt.

qubit.hu
Gyerekszoba 

A haldokló újszülöttet ikertestvére ölelése gyógyította meg (videóval)

Az ölelés erejéről készült szívszorító fotó pár éve járta be a világot. A képen látható ikerpár, Brielle és Kyrie Jackson közül Brielle súlyos szívbetegséggel született, és az orvosok sem sok esélyt adtak neki. Bármelyik pillanatban meghalhatott volna.

Gyerekszoba 

A magzatként átélt füstszennyezés is oka a gyerekkori viselkedési zavaroknak

A várandósok dohányzása és a közlekedési légszennyezésnek való kitettség összefügg a gyerekek későbbi viselkedési zavaraival egy új tanulmány szerint.

Gyerekszoba 

Jobb a mosható pelenka!

A mai korszerű, mosható pelenkák kezelése egyáltalán nem olyan bonyolult, mint amilyen régen volt. Felépítésük, anyaguk is különbözik az elődeitől. Dr. Lengyel Boglárka gyerekorvos írása.