2019. március 26., Emánuel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Gyerekszoba 

Maradjon csak bájos legenda

Semmiképp se tisztelje meg az ünnepet személyes jelenlétével a „húsvéti” nyúl. 
(Hacsak nem készül a család már régóta egy egész [háziállat]életre szóló, felelősségteljes elköteleződésre.)

Gyerekszoba 

„Mostan színes tintákról álmodom...”

A színezés már nem csak a legkisebbek sportja, és ezzel kiváló közös elfoglaltsággá nőtte ki magát. A New York-i Orvostudományi Akadémia „Színezd ki a kollekciónkat” programjának gyűjteményéből gyerek és felnőtt egyaránt találhat magának kifestőket, a lehető legváltozatosabb témákban. 

Gyerekszoba 

Hogyan szabadulhatunk meg gyerekeinkkel a klímaszorongástól?

Úrrá lesz rajtam az aggodalom, ha a gyerekeim, és még inkább, ha az unokáim jövőjére gondolok. Gyötör a lelkiismeret-furdalás, amiért nem tudom elhárítani a rájuk váró nehézségeket, és azért is, mert tudom: ő is szorongva figyeli a klímaváltozással és a földi élővilág sorsával kapcsolatos híreket.

Gyerekszoba 

Tele a kuka? Válts mosható pelenkára!

Nemcsak a plazmatévék és az okosórák fejlődnek fénysebességgel az utóbbi időben, hanem a mosható pelenkák kínálata is. Egyre többen próbálnak környezettudatosan hozzáállni a gyerekneveléshez is, és egyre többen látják be: nem mindegy, mekkora terhet ró a környezetre gyermekük első 2-3 éve, ezért önként választják a kissé macerásabb mosható pelenkát az eldobható pelusok helyett. Gyakran fellángol azonban a vita: tényleg környezetbarátabb-e a mosható pelenka? Kalas Györgyi cikkében összeszedte az érveket.

Gyerekszoba 

Hogyan csökkentheted családi hulladéklábnyomotokat?

Amíg csak a saját fogyasztásoddal kapcsolatban kellett döntéseket hoznod, a magad vágyait kellett megnyirbálnod egy észszerű és kevés szemetet termelő életmód érdekében, nem is volt olyan reménytelen a helyzet. Legalábbis utólag úgy tűnik...

Gyerekszoba 

Postás Pat és a zsibvásár

Nem csak a gyerekek, a felnőttek közül is sokan szeretik a nyugalmas angol faluban, Greendale-ben játszódó Postás Pat bábfilmsorozatot. Greendale összetartó közösségében mindig szép megoldások születnek: az újrahasznosítási zsibvásáron például arra, hogy ki-ki mire tudja felhasználni mások megunt holmiját.

Gyerekszoba 

Három év alatt 1 tonna szemét helyett...

Az újsütetű szülők pénztárcája és lelkiismerete is megsínyli a három év alatt elhasznált töménytelen mennyiségű eldobható pelenkát. 

Gyerekszoba 

Mi legyen a kinőtt babaruhákkal?

Az első fél évben az apróságok akár havonta cserélhetik a ruhatárukat. Nem csak az új darabok beszerzésében, a kinőtt ruhahalmok további sorsának megoldásában sem könnyű tartani velük a tempót.

Gyerekszoba 

Föld bolygó hívja a gyerekeket!

A környezet megóvásával foglalkozó gyerekkönyvek fontos küldetést teljesítenek. Nem csak azért, mert a következő generációt ismertetik meg a felelősségteljes életvitel fontosságával, hanem mert az esti meseolvasás során a felnőttekhez is eljuttatják a Föld bolygó legfontosabb üzeneteit.

Gyerekszoba 

Hogyan beszéljünk neki az éghajlatváltozásról?

Ahogy a mondás tartja, a gyerekeké a jövő. Mivel napjainkban egyre inkább kulcskérdéssé válik a bolygónk jövője, fontos, hogy a gyerekek is tisztában legyenek az éghajlatváltozás okozta problémákkal és a lehetséges megoldásokkal.

Gyerekszoba 

Gyerekbarát filmek a környezetvédelem jegyében

A közös filmnézés jó program a borongós délutánokra, kiváló beszélgetésindító, ráadásul egy jól felépített történet a legösszetettebb kérdésekre is rávilágít. Ha a gyerekek a következő filmek szereplőiről vesznek példát, azzal valamennyien jól járunk.

Gyerekszoba 

Farsang zölden

Ezekben a hetekben minden óvodás és kisiskolás gyerek izgatottan készülődik a farsangi mulatságra, tervezgetve, hogy minek öltözzön. Ez bizony farsangi jelmezek tízezreit jelenti minden évben, és nem egyet közülük összesen csak egy napra vesznek fel.

Gyerekszoba 

A te gyereked eltölt 1000 órát idén a szabadban?

Egy netes kihívás 2019-ből, amivel az egész család csak nyerhet.

Gyerekszoba 

A klímaváltozás miatt több lány születik?

A melegebbé és kiszámíthatatlanná váló klíma az élet minden elemét átalakítja a mezőgazdaságtól a fertőző betegségek terjedéséig, a téli sportok ellehetetlenülésétől az ősz és a tavasz eltűnéséig. Félő azonban, hogy az éghajlatváltozás ennél sokkal mélyebben is hat ránk: átalakíthatja a szaporodásunkat.

Gyerekszoba 

A víz világnapján mutatják be a digitálisan felújított Vízipók-csodapókot

Március 22-én, a víz világnapján mutatják be a digitálisan felújított Vízipók-csodapók című egész estés rajzfilmet. A rajzfilmsorozat alapján készült  film a víz alatti rovarok és kisállatok világát mutatja be játékos, mesés, ismeretterjesztő formában, miközben a természet szeretetére és a környezet védelmére is tanít.

Gyerekszoba 

Játszótér és könyvtár természetközpontú keresztezése Vietnamból

Különleges könyves játszótér épült a vietnami Hanoiban, amelyhez ráadásul egy állati és növényi kölcsönhatásokon alapuló, önfenntartó ökoszisztéma is kapcsolódik.

Gyerekszoba 

Ki ne dobd, abból lesz a robotod!

A REBOT-projekt küldetése, hogy egy saját fejlesztésű, költséghatékony robot építőkészlet segítségével megreformálja a természettudományos oktatást.

Gyerekszoba 

Környezettudatos gyerekjátékok nagyobbaknak

Mi van a fa építőkockák és textilbabák világán túl? Milyen környezettudatos játékok léteznek, amelyeket a nagyobbacska gyerekek is értékelni tudnak?

Gyerekszoba 

Farsang, állati hangulatban

Lassan közeledik a jelmezbálok ideje. Kiváló alkalom, hogy az ezerarcú állatvilág bohókás, félelmetes vagy éppen szépséges tagjai közül válogatva egyedi jelmezt készítsünk, és a leendő pingvint, tigrist vagy éppen elefántot közelebbről is megismertessük valódi „hasonmásával”.

Gyerekszoba 

Lengemesék újra a mozikban

Az egyik legnépszerűbb gyermekkönyvírónk, a József Attila-díjas Berg Judit Lengemesék-sorozatának második, a szerző által 4 éves kortól ajánlott része Pálfi Zsolt rendezésében került egész estés családi mesefilmként a mozikba.