2018. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Lucabúza

Az adventi kalendárium nyitogatásával minden gyerek napról napra érzi: közeledik a karácsony. Ha a lucabúza népszokását felélesztjük, a lakásban töltött hűvös délutánokon is rácsodálkozhatunk a természet működésére. A kis búzaszálak növekedése jelzi az ünnep közeledtét, a friss búza ráadásul nagyon jól mutat majd a betlehem mellett.

December 13-án ünnepeljük Luca napját, az ekkor elvetett, csíráztatni való búzát hívják lucabúzának vagy karácsonyi búzának. Ez nem kifejezetten magyar szokás, hisz korábban jellemző volt Indiára, Itáliára és Kis-Ázsia egyes részeire is. 

A gazdaasszonyok régen kis tányérkákba búzát szórtak, naponta meglocsolták. Ha a búza karácsonyra 30-40 cm magasra nőtt, a következő évi búzatermés jónak ígérkezett. Néhol gyertyát vagy pohárban égő olajmécsest állítottak a növekvő búza közepébe. Ha a búzaszárak között alig szűrődött át egy kis fény, az gazdag termést jósolt. A kihajtott búza a karácsonyi asztal dísze lett.

A búzát bioboltban, esetleg gazdaboltban lehet vásárolni. Első lépésként a magokat 12 órára vízbe tesszük, az áztatás segíti a csírázás elindulását. Egy cserépedénybe földet teszünk, a tetejére szórt búzát esetleg vékonyan beteríthetjük földdel. Az edényt helyezzük egy napfényes ablakpárkányra. Ne felejtsük el naponta meglocsolni, és gyönyörködni benne. 

Tovább a forrásra: emberpalanta.hu
Vissza
Hírfolyam
Ajánló
Az óceáni bolygó (angol nyelvű természetfilm) „Ahol a fák égig érnek” – Pályázat 11–15 évesek számára „Egy doboznyi természet” – Pályázat általános iskola alsó tagozatosai számára „Találd meg, írd le és őrizd meg!” – pályázat a vizes élőhelyek világnapja alkalmából 1970 óta súlyosan csökkent a madarak száma Dániában