2020. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A természet feltöltő ereje

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a természet közelsége harmonikusabb személyiségekké teszi a gyerekeket, míg annak hiányában agresszívabbakká és figyelemzavarosabbakká válnak. Egy-egy kirándulás alkalmával mi is feltöltődünk, a gyerekek azonban, úgy tűnik, sokkal több tudáshoz és erőforráshoz jutnak az ilyen élmények során, mint eddig sejtettük.

Richard Louv, a téma egyik élharcosa és több könyv szerzője alkotta meg a pszichiátriai diagnózisok mintájára a „nature deficit syndrome”, azaz természethiányos zavar kifejezést. Ez nem egy diagnózis, csupán érzékletes leírása annak a problémának, amely manapság sok gyermeket érint: hogy kénytelenek nélkülözni a természeti környezet áldásos hatásait. Mert olyan helyen laknak, ahol több a térkő, mint a bokor; vagy mert olyan az életükbe nem fér bele az erdei séta.

A szakember szerint a gyerekek számára fontos a természettel való közvetlen kapcsolat, azaz nyugodtan legyen vizes a kezük és sáros a cipőjük.

A természetben való játék kísérletezéssel, kockázatvállalással is jár, aminek kiemelkedő szerepe van a személyiségfejlődésben.

Minden egy irányba mutat

A természetnek az idegrendszerre, és főként a fejlődő idegrendszerre gyakorolt hatásait egyre több kutatás támasztja alá. Az egyik sokat vizsgált gyermekkori diagnózis a hiperaktív-figyelemhiányos zavar: kiderült, hogy a természet közvetlen közelsége, azaz a zöldben eltöltött idő javította az ADHD tüneteit. Más kutatások a természettel való kapcsolat és az agresszív viselkedés, az önfegyelemre való képesség, az iskolai teljesítmény vagy éppen a koncentrációs zavarok között találtak összefüggést – és nem csak gyerekek esetében. 

Elkötelezett ember

Ha sok időt töltünk a szabadban, azzal nem csak gyerekünknek, önmagunknak is használunk. Ha szeretnénk, hogy megszeresse a természetet, nem drámai szózatokkal fogunk célt érni. A tapasztalat azt mutatja, a környezet megóvásának vágya olyanokra jellemző, akik szeretik azt. Amit jól ismerünk, azt könnyű megszeretni, amit megszeretünk, azt meg is akarjuk védeni.

Angolul tudóknak jó szívvel ajánljuk a childrenandnature.org oldalát is, ahol a témával kapcsolatban további információkat és a természetközelség megteremtését segítő hasznos tippeket, útmutatókat találnak.

Neked ajánljuk
Maradék nélkül, 2. rész – Az élelmiszerhulladékok keletkezésének okai Maradék nélkül, 1. rész – Élelmiszerhulladékok (animáció) A természetvédelem az elmúlt évtizedekben nagy sikereket is elkönyvelhetett Így tároljuk a zöldséget és gyümölcsöt, hogy ne vesszenek kárba Az Európai Bizottság bemutatta új éghajlatvédelmi tervét
Tovább a forrásra: divany.hu
Vissza
Hírfolyam