2020. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Csökkentsük a méreganyagokat a gyerekszobában!

Egy lakásfelújításkor sok szempont vezethet bennünket: legyen olcsó, legyen trendi, csak a legszükségesebb újítást végezzük el, vagy épp ellenkezőleg, építsük újra otthonunkat padlótól a mennyezetig. A felújítás megtervezésekor a vegyszermentesség sem utolsó szempont – különösen, ha gyermekünk kuckójáról van szó.

Az újdonsült szülőknek éppen elég okuk akad az aggodalmaskodásra anélkül is, hogy tisztában lennének azzal, hogy a babaszobában frissen lefektetett szőnyegből pontosan mennyi formaldehid párolog ki.

A humán rákkeltőként ismert formaldehid mérgező vegyszer, amelyet a bútorgyártáshoz használatos ragasztókban és kötőanyagokban használnak, festékekben pedig konzerválószerként fordul elő. Különösen a karbamid-formaldehid ragasztót tartalmazó, fából vagy farostból készült termékek esetén fordul elő beltéri levegőszennyezés.

De ne essünk kétségbe. Számos módja van annak, hogy méregtelenítsük a gyerekszobát, különösen akkor, ha még csak a felújítási fázisnál tartunk. Az alábbi módszerek közül néhány több erőfeszítést és nagyobb anyagi ráfordítást igényel, míg akad, amelyik olcsó és könnyen kivitelezhető.

Padló

 • Általános szabályként elmondható, hogy lehetőleg természetes rostból, biogyapjúból vagy -pamutból, kókuszrostból vagy jutából készült szőnyeget válasszunk a szintetikus szőnyegek helyett (ez utóbbiak jellemzően nejlonból vagy poliészterből készülnek).
 • Ellenőrizzük, hogy nem kezelték-e az adott szőnyeget szükségtelen vegyszerekkel vagy ragasztókkal.
 • Kerüljük a mérgező szőnyegtisztító szereket, helyette használjunk gőztisztító gépet, és rendszeresen mossuk a szőnyegeket.
 • Vegyük le a cipőnket, hogy ne hordjuk be a piszkot és a baktériumokat az utcáról.
 • Egy másik megoldás lehet az FSC tanúsítványával ellátott fa padlóburkolat, amelyet nem toxikus, természetes olajokkal és viasszal kezeltek.

Falak

 • Ha lehet, válasszunk alacsony VOC-tartalmú vagy VOC-mentes, illetve természetes pigmentet tartalmazó festéket. A festés során az összes helyiségben alapos szellőztetés szükséges.
 • Ha a tapéta mellett döntünk, a fűrészporból készült tapéta légáteresztő, és nincs rossz hatással a szoba levegőjére. Tartós, sok évig kibírja, és sokszor átfesthető.
 • Egyébként pedig újrahasznosított papírból készült tapéta javasolt, amelyet egyszerű cellulózragasztóval fel is ragaszthatunk.

Függöny

 • Használjunk természetes anyagokat, úgymint gyapjú, pamut, vászon vagy selyem.
 • Mielőtt felakasztjuk a függönyt, mossuk ki és szellőztessük át, mivel még a természetes rostanyagokat is különféle vegyszerekkel kezelik, például azért, hogy tartósabbak legyenek.

Engedjünk be friss levegőt!

 • Szabaduljunk meg az elhasznált levegőtől (és csökkentsük a nem kívánatos vegyszerek és patogének koncentrációját) azáltal, hogy kinyitjuk az ablakokat. A legjobb a szoba rendszeres szellőztetése, ha lehet, napjában háromszor.

Milyen növényeket tegyünk a gyerekszobába? Mi alapján válasszuk meg a bútorokat? Mire figyeljünk, amikor játékot veszünk? Hogyan tartsuk tisztán a gyerekszobát? A Tudatos Vásárló oldalára kattintva ez is kiderül.

Neked ajánljuk
Online erdei iskola indult Ezer gyermek kapott édességcsomagot Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Különleges, de egyszerű édesség: vaníliás bundában sült bodzavirág Sikerülhet egyszerre mentőövet dobni a környezetnek és a gazdaságnak? Eldobott gumikesztyűk és maszkok szennyezik a Földközi-tengert
Tovább a forrásra: tudatosvasarlo.hu
Vissza
Hírfolyam