2021. január 26., Paula, Vanda
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Játékosan a környezettudatosság felé

Aki szülő, gyakran megtapasztalhatja, a papolás és a lelki fröccs – de óvodásoknál még a gondos, részletes magyarázat – sem mindig vezet eredményre. Többre megyünk egy jó kis közös játékkal, akkor is, ha a környezet megóvásának fontosságát akarjuk átadni.

  • Énekeljünk együtt olyan dalokat, melyek a természetről, a környezet védelméről szólnak! Olvassunk együtt olyan könyveket, melyek a környezetvédelemről mesélnek, beszélgessünk a saját tapasztalatokról, az együtt olvasottakról!
  • Szervezzünk „Kincsgyűjtő” kirándulást! Magyarázzuk el a gyerekeknek, hogy leveleket, ágakat, terméseket és köveket fogunk gyűjteni. Rendezzük el együtt a kincseket egy kartonlapon, a tetejére írjuk fel zsírkrétával vagy színes ceruzával a témát, például: „Peti kincsei a természetből”. Ragasszuk fel ezeket a kincseket együtt! Miután megszáradt a ragasztó, idézzük fel a „kincsek” nevét, és írjuk fel alájuk! Közben beszélgessünk arról, hogy milyen szerepük van a természetben! Ha készültek fényképek is a kiránduláson, azokat is felragaszthatjuk a lapra.
  • Készítsünk egy nagy puzzle-képet a Földről (ez lehet egy kép egyszerű négyzetekre felvágva is)! Rejtsük el a puzzle darabjait a szobában vagy a természetben, hogy a gyerekek megkeressék és a részeket együtt illesszék össze!
  • Készítsünk együtt játékokat és díszeket szelektív hulladékból! Feldíszíthetünk kartondobozokat, hogy mindenkinek saját kincsesládája legyen! Készíthetünk saját szelektív hulladékgyűjtőt: a kartondobozokat feldíszíthetjük a gyerekek színes kézlenyomatával.
  • Ültessünk kis cserépbe saját magot vagy palántát! Együtt feldíszíthetjük a cserepet, majd megfigyelhetjük a növény növekedését!

Az Európalánta Egyesület oldalán szemléletformáló mesekönyveket és foglalkoztató füzeteket is találhatunk, és a környezetről mesés formában tanító bábelőadásaik egyikét is felvehetjük programjaink közé.

Neked ajánljuk
Űrhajónk, a Föld – 2. rész: Útikalauz a Naprendszerhez (videó) 6 nagyszerű film, ami arra ösztönzi a gyerkőcöt, hogy óvja a környezetét Jess French: A csimpánz-mentőakció Online kérdőívvel vizsgálja a magyarok klímához való viszonyát az ELTE Budafok-Tétényben kisütöttek egy jó megoldást a konyhai hulladék hasznosítására
Tovább a forrásra: mimoescsipek.hu
Vissza
Hírfolyam