2020. október 31., Farkas
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A játéklavina káros hatásai

Az élelmiszerek, a ruhák, az elektromos eszközök terén talán könnyen érvényesítjük a tudatos választással és vásárlással kapcsolatos ideáljainkat és elveinket. A játékboltban ugyanakkor mintha elszabadulna olykor a felnőttben az egykori ácsingózó gyerek. Szülőként pedig se túl szigorúak, se túl engedékenyek nem szeretnénk lenni...

Játék nélkül egy gyermek sem válhat teljes értékű felnőtté, de a gyerekszobában felhalmozott játékszerek tömegei sem garantálják, hogy a tulajdonosukból kreatív, szellemes, értelmes és egészséges lelkületű felnőtt lesz.

Mi több, a szakértő gyermekpszichológusok szerint éppen hogy a megfelelő lelki és szellemi fejlődésben gátolja a túlzott mennyiségű játék a gyerekeket. Különösen igaz ez a mai játékokra. Ezeket ugyanis sokszor annyira szűk, konkrét „felhasználási célra” tervezték, hogy gyakorlatilag szuggerálják a gyermeknek, hogy mit játsszanak velük.

Talán éppen ez is velük a cél, hiszen minél többféle játékot szeretne a gyermek játszani, annál több „célszerszám” kell hozzá – ergo annál több játékszert vásárolnak a szülők.

Az eredmény pedig az, hogy az egyoldalúan használható játékszerek nem serkentik a gyermek fantáziáját, problémamegoldó képességét, és ráadásul a sok játékszer túl is terheli a kicsik döntési képességét, hiszen nem tudják, hogy a sok lehetőség közül mihez is nyúljanak.

Ezenkívül minél több a játék, annál kisebb az esély, hogy alaposan felfedezze őket a gyermek, és elmélyülve velük a játékban rájöhessen, milyen sokoldalúan lehet szórakozni velük.

Így aztán egy sor értékes tapasztalatot nem szerez meg, illetve nem mélyít el a kicsi például a játékszerek anyagával, mintázatával, felépítésük, működésük logikájával kapcsolatban.

Márpedig ezek a tapasztalatok nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy felnőve jól boldogulhasson egy olyan világban, amely zsúfolásig van tele az ember alkotta tárgyakkal. 

A játékok kiválasztásakor jó, ha a szülő nem az aktuális trendeket nézi: attól, hogy a szomszéd Pistikének a legújabb berregő, villámokat szóró szuperkütyüje van, amit látva az ő gyerekének a nyála is kicsordul, még nem veszi meg neki is ugyanazt. Helyette inkább olyan játékot keres, amely sokoldalúan felhasználható, tartós, a különféle tevékenységek ezernyi lehetősége rejlik benne, és mindemellett persze nem káros a gyermek egészségére sem.

A tartós játékok pedig sok gyereket kiszolgálnak. Bátran nézzünk körül a garázsvásárokon, az ismerős családokkal csereberélhetünk is: a nagyobbaktól örökölhetnek a kicsik, és megtanulhatják továbbadni a már megunt játékokat, ami a gyerekszoba rendjének is nagyon jót tud tenni.

Neked ajánljuk
Kiránduljunk együtt! (videóval) Látogassatok el a fák különleges világába! Egy ipari csarnok is lehet fenntartható „Lábnyom” – Részvételi társasjáték fiataloknak Fontos változások a kozmetikumok körül
Tovább a forrásra: nlcafe.hu
Vissza
Hírfolyam