2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Farsangoló: játékos hangszerek hulladékból

Farsang farkán tartják mindenhol a legzajosabb mulatságokat. Szól a zene, hangos a dal, nagy a lárma, kerepelnek, kolompolnak, muzsikálnak a farsangolók. A háztartásban mindenhol megtalálható hulladékokból a gyerekekkel mókás hangszereket készíthetünk. A ritmushangszerekkel való játéknak nagyon sok pozitív hatása van.

Csörgők

A legegyszerűbb csörgőket úgy készíthetitek, hogy különböző alapanyagokkal töltötök meg kupakos, csavaros dobozkákat. Felhasználhattok erre például kiürült arckrémes tégelyt, kisebb fémdobozt, pezsgőtablettás dobozt, de akár egy üres margarinos dobozt is.

Fotó: theeducatorsspinonit.com

Megtölthetitek rizzsel, babbal, kukoricával, tésztával, apró szemű gyönggyel, kavicsokkal, de bármilyen terméssel is: makkal, egy-egy szem gesztenyével vagy dióval. Attól függően, mit tesztek bele, mindegyiknek más-más hangja lesz majd! Az sem mindegy, milyen anyagból készült a doboz – a legszebb, legerősebb hangja a fémdoboznak van.

Rázogatók

Igazából ezek is csörgők, csak ebben az esetben különböző dolgokat fűzünk fel egy drótkarikára, és azt rázogatva halljuk a ritmusos csörgő hangot. Ez egy kicsit érdekesebb a gyerekeknek, hiszen látványosabb, mint a dobozba rejtett termések.

Fotó: www.smarticular.net

Ha van otthon pár fémdoboznyitó fül, abból halkabb „zizegős” csörgőt készíthettek. Ha műanyag kupakokat fűztök fel a drótra, azoknak másfajta, kicsit erőteljesebb hangja van. A műanyag kupak átszúrása könnyen megy felforrósított szöggel (a szöget harapófogóval kell tartani a gyertyaláng fölé).

Pengetők

A „gitárhoz” jól jön valamilyen keret vagy doboz, amelyre befőttes gumikat húzunk. Használjatok vastagabb és vékonyabb gumit is, mindegyiknek más lesz a hangja. Az sem mindegy, mennyire feszes a kereten a gumi, ettől függően is lehet zengőbb vagy lágyabb a pengése.

Lapka bendzsó Fotó: www.thecrafttrain.com

A hallás fejlesztése nagyon fontos feladat, hiszen az írás-olvasás megtanulásánál nélkülözhetetlen, hogy a gyerekek pontosan hallják azt a bizonyos hangot, amit majd egy-egy betű jelölni fog. Igaz, a hangszerekkel nem a beszédhangokat hallják, de itt is a fülük „dolgozik”.

A ritmushangszerek nagy segítséget adnak a ritmusérzék fejlesztéséhez. Ez szorosan összekapcsolódik a mozgással is – figyeld csak meg, hogy a csörgő rázogatása vagy dobolás közben a gyerekek ösztönösen bólogatnak vagy rugóznak a térdükkel. Ez a játék segít nekik a mozgásukat összhangba hozni az egyenletes lüktetéssel.

Neked ajánljuk
Kormos mesék: Egy fazék méz (rajzfilm) Már elérhető a Kispöfögők mesekönyvsorozat új kötete Műholdas internettel akar segíteni Elon Musk a vadonban (videóval) Ennyi energiát termeltünk 2021-ben Északkelet-Európa lesz a kontinens éléskamrája?
Tovább a forrásra: jatsszunk-egyutt.hu
Vissza
Hírfolyam