2020. szeptember 29., Mihály
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Óda az építőkockához

Generációk óta minden családban megtalálható, a sok építkezés, az apró kezek munkája finoman megkoptathatta az éleket, de attól még éppen olyan jó torony készülhet belőle. Egyáltalán nem kell újnak lennie: örökölhetjük vagy zsibizhetjük, mindenképp hosszú órákra adott az elfoglaltság, és még pedagógiai haszna is lesz az építőkockázásnak! Ha pedig a gyerekek kinőtték, ne felejtsük el továbbadni.

Fizikai fejlesztés

A motoros képességek fejlesztése a legszembeszökőbb előnye a játék kockáknak. Miközben a gyermek az építőelemeket pakolgatja, folyamatosan mozgásban van: odanyúl a játékért, megemeli, egymásra helyezi, és az ujjai között forgatja őket, amivel nem csak az izmait „dolgoztatva” a finom- és nagymotoros mozgásokat gyakorolja, hanem a szem és kéz koordinációját is.

Kreativitás

A játékkockák nagy előnye, hogy a sok kisebb-nagyobb építőelem rengeteg variációban pakolható egymásra. Gyakorlatilag csak a fantázia szabja meg, hogy az egyes elemek milyen funkciót töltsenek be a játék közben, és a gyermek lehetőséget kap ezzel, hogy a saját elképzelései szerint létrehozzon valami újat. Eközben első kézből szerez tapasztalatokat arról is, hogy mik az építés fizikai korlátai, megtanulja, hogyan kell egymáson egyensúlyozni az egyes elemeket úgy, hogy azok ne dőljenek le, de rájön arra is, hogy ezek az elemek egymással helyettesíthetők, helyzetük variálható, és számtalan különféle alakzatba rendezhetők. Lassanként elkezdi utánozni a körülötte látható világot és olyan dolgokat épít fel, amik a valóságban is léteznek: például házat, autót, utat, fát, ágyat, asztalt. 

Kapcsolatépítés

Ha több gyermek játszik egyszerre a kockákkal, abból előbb-utóbb problémák lesznek: szembesülniük kell ugyanis azzal, hogy a másiknak eltérő elképzelése lehet arról, hogy mit és hogyan építsenek, és az is előfordulhat, hogy pont ugyanarra az elemre vetnek szemet többen is, és el kell dönteni, ki is használhassa azt. De nem csak megoldandó konfliktushelyzetek adódnak a közös játékból, hanem azt is megtapasztalják a gyerekek, hogy öröm is van az együttműködésben: a kutatások például kimutatták, hogy a társaságban sokat játszó gyermekek barátságosabbak, kiegyensúlyozottabbak és együttműködőbbek, és jóval kevesebb gondot okoz nekik a közösségi léttel járó konfliktusok kezelése.

Neked ajánljuk
Kreatív alkotások vécépapír-gurigából Az aggasztó hírek árnyékát jólesik néha egy kis csokival elhessegetni – de most különösen fontos, hogy jól válassz! Távoli példa bizonyítja: egy jól megtervezett otthon a természettel és a lakók igényeivel is összhangban lehet Brüsszeli vita az agrárium miatt a klímastratégia kapcsán Óriási delfinmentés történt Ausztráliától délre (videókkal)
Tovább a forrásra: nlcafe.hu
Vissza
Hírfolyam