2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Veszélyforrás lehet a gumikacsa!

Kutatók mikrobiológiai vizsgálatot végeztek a közkedvelt műanyag játékszereken. A bevizsgált fürdőjátékokból meglepően nagy számban tenyésztek ki emberi betegséget okozó baktériumok és gombák. A kutatók szerint ezért részben a gyártáskor használt rossz minőségű műanyag okolható.

A svájci Szövetségi Víztudományi és Technológiai intézet, az ETH Zurich egyetem és az Illinois-i Egyetem kutatói megvizsgálták a lyukas vízi játékok belsejében megrekedő vízből keletkező, gyakran laikus szemmel is meglehetősen aggályos látványt nyújtó folyadékot.

Az eredmények meglehetősen riasztóak lettek: ötből négyszer olyan bacik tenyésztettek ki a folyadékból, amelyek emberi – elsősorban légúti, de egyéb betegségeket is okozhatnak.

A szakemberek is meglepődtek a kitenyésztett baktériumok és gombák változatosságán és nagy számán: volt olyan kacsa, amelyen 75 millió baktérium lakott négyzetcentiméterenként.

A kutatók véleménye szerint ezért kis részben a vizes környezet tehető felelőssé, ugyanakkor a csapvíz önmagában nem segíti elő a baktériumok és gombák növekedését. Ehhez több dolog is szükséges még, ami a fürdőjátékok esetében adott: műanyag, testnedvek és szappan.

A rossz minőségű műanyag polimerek kifejezetten segítik a baktériumok növekedését. A nem jó minőségű műanyagokból ugyanis szén válik ki, ami kiváló táplálékul szolgál a baciknak.

A kutatók szerint jobb minőségű műanyagokat kellene használni a fürdőjátékok gyártásához. Szülőként azzal csökkenthetjük a veszélyt, ha lyuk nélküli játékot választunk és olykor azokat is fertőtlenítjük, de a fenntartható és a környezet szempontjából is ideális megoldást az jelentené, ha minél kevesebb műanyag játékot vásárolnánk.

Neked ajánljuk
A játékok piacán is egyre fontosabb a fenntarthatóság Egy falat szeretet karácsonyra Autózni nem lehet zölden, de közlekedni igen A Növekedési Kötvényprogram a megújuló erőművek épülését is segíti Már nem szokatlan, hogy rénszarvasra vadásznak a jegesmedvék? (videóval)
Tovább a forrásra: divany.hu
Vissza
Hírfolyam