2021. október 17., Hedvig
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Amíg meg nem tapasztaltuk, milyen érzés szeretni egy állatot, lelkünk egy része mélyen alszik

Anatole France mondata minden bizonnyal sok állattartó meghatározó élményét ragadja meg. Háziállatot tartani nemcsak örömforrást jelent az egész családnak, a gyerekek számára számos olyan tapasztalattal is szolgál, amelyek pozitív irányba terelhetik személyiségfejlődésüket. Ugyanakkor annak érdekében, hogy ember és állat együttélése ne csak a gazdi, de a házi kedvenc számára is élvezetes és gyümölcsöző legyen, fontos szem előtt tartani bizonyos alapelveket – hiszen ezt a kapcsolatot is két fél alkotja.

Az állat alapvetően örömforrás a gyerekeknek. Még a legkisebbek is érdeklődéssel, örömmel fordulnak a kisállatok felé. Előítéletek, felnőttfélelmek nélkül. Az állat simogatása, érintése önmagában is sokszor terápiás értékű, relaxáló hatású és stresszoldó a felnőtt számára éppúgy, mint a gyermeknek.

Attól kezdve, hogy befogadunk egy állatot, felelősséggel tartozunk érte, kötelezettségeink vannak felé, hiszen a háziasított állatok, mint a kutya és a macska, nem tudnak gondoskodni magukról, létük attól az embertől függ, aki tartja őket Fotó: Pixabay.com

A háziállatok ragaszkodásukkal bőségesen viszonozzák a gondoskodást, sőt, még gyerekeink nevelésében is „segíthetnek”. Egy gyermekben ugyanis számos, az életben is hasznos személyiségvonás alakul ki, miközben szüleivel közösen gondozza a családi kedvencet: például a felelősségtudat és a rendszeresség.

Amikor a gyerek kontaktusba kerül egy másik élőlénnyel, megtanulja megérteni annak jelzéseit, akár saját igényeit is háttérbe szorítja a másik kedvéért: ily módon kialakul benne a szempontváltás képessége, ami az empátiának, a másik lelkiállapotába való beleélésnek az alapja.

Hollósi Eszter pszichológus szerint gyermekünk a tanító tapasztalatok mellett egy másik pozitív élményre is szert tehet a háziállat révén: a feltétel nélküli elfogadásra.

A családi és iskolai környezet – ha nem is tudatosan – többnyire feltételhez köti a jutalmazó szavakat: akkor dicsér, ha a gyerek egyenesen ül, jó jegyet kap, egyszóval ha jól viselkedik. A háziállat azonban még akkor sem kritizál, amikor a szülők már a sarokba állítanak, hanem feltétel nélkül „szeret” és „ragaszkodik”, adott esetben segíthet megvigasztalódni egy szidás után.

Feltétel nélküli kapcsolat Fotó: Pixabay.com

Egy háziállat a családban nagyban hozzájárul a környezettudatos neveléshez: ha a gyerek szereti a háziállatát, akkor a segítségével megtanul odafigyelni a környezetére, és rájön, hogy az állatoknak is lehet fájdalmat okozni. Így nemcsak a sajátját, de a vadon élő állatokat sem fogja bántani.

Neked ajánljuk
A felelős állattartás tanulható Mossunk okosan! Így növelhetjük ruháink élettartamát Íme, a fenntartható laborkávé (videóval) A klímabarát innovációban látja a gazdaság jövőjét a francia elnök Nemes célért rúgták a bőrt
Tovább a forrásra: lelkizona.blog.hu
Vissza
Hírfolyam