2021. április 14., Tibor
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Amit csak a természet adhat a gyereknek

Egyre kevesebbet vagyunk a természetben, pedig az embernek – és így a gyerekeknek is – ez lenne a normális közege. A természet nagyon sok mindenre megtaníthat bennünket, a szabadban végzett tevékenységek során például jobban fejlődnek az alapképességek is.

Egyre többször halljuk, hogy természethiányban szenvedünk, keveset tartózkodunk a szabadban, a szabad ég alatt. Elsőre talán meglepő, de a természetben elengedhetetlen, hogy türelmesek, éberek, kitartóak, tudatosak legyünk. A természet arra is kiváló, hogy a gyerek játékosan tanuljon. Fontos, alapvető tapasztalatokra tehet szert az, aki kapcsolatban van a természettel.

Fotó: Pixabay.com

Jelenlét

A szabadban járva minden érzékszervünk közvetlen ingereket kap: ilyenkor a tapintással, a szaglással, a hallással – vagyis elemi szinten, a testi érzetein át – képes a gyerek kapcsolódni a természethez és ezzel a világhoz. Az itt és mostban van, a tudatos jelenlétben. A mentális egészség szempontjából ez egy nagyon fontos tapasztalat, amit ha gyermekkorban elsajátítunk, nagy segítség lehet felnőttként is.

Kreativitás

A természetben semmi sem egyforma, nincsenek kialakítva a játék feltételei, keretei. Ha a természetben egy gyermek játszani akar, akkor kénytelen lesz új ötleteket, új megoldásokat találni. Így nem csupán kreativitásukat tapasztalhatják meg, egyben a szabadság érzését is átélik.

Fotó: Pxhere.com

Megtapasztalni, ami van

Megtapasztalni, hogy milyen fázni, izzadni, megázni – ezeket biztosan nem lehet megélni egy játszóházban vagy a szobában. Túrázás közben igen. Ekkor a gyermek nem egyszerűen tapasztalatot szerez arról, hogy milyen a valóság, hanem erőfeszítéseket is kell tennie: például hiába fáradt el, az erdő közepére nem lehet taxit hívni. A természetben sok olyan helyzet adódik, amikor erőt kell venni magunkon. Ezek a tapasztalok ellenállóvá tesznek bennünket, nem csak az apró bosszúságokkal, hanem az élet nehézségeivel szemben is.

Neked ajánljuk
Tanulási nehézségeket okozhat az óraátállítás – különösen most A színpompás tojások a madárvilágban sem ismeretlenek Mentális pandémia veszélyére figyelmeztetnek – Beszélgessünk egymással! Utolsó európai menedékükön orvhalászat veszélyezteti a Duna tokhalfajait Norman 2030-ra piacra kerülhet
Tovább a forrásra: babaszoba.hu
Vissza
Hírfolyam