2019. március 19., Bánk, József
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Arról is anyád tehet, hogy mennyire vagy környezettudatos

Egy kutatás szerint az anyák hozzáállása az egyik legfontosabb tényező abból a szempontból, hogy mennyire lesz tekintettel a környezetre egy fiatal felnőtt. Más tényezők is befolyásolják persze a fiatalok későbbi viselkedését a 12 évet felölelő tanulmány szerzői szerint, ez azonban az egyik legfontosabb komponens. A kutatásról az Association for Psychological Science számolt be.

Amennyiben az emberiség változtatni szeretne a környezet szempontjából rendkívül destruktív viselkedésén, kulcsfontosságú lenne a Cornell Egyetem kutatói szerint, hogy pontosabb képet alkossunk azokról a tényezőkről, amelyek hatással vannak a gyerekek hozzáállásának alakulására.

Fotó: Aikawa Ke/flickr

A felmérésben részt vevő 99 hatévest és az anyukájukat először néhány teszt kitöltésére kérték a kutatók. A környezettudatos viselkedést példázó teszteket a gyerekek esetében természetesen képekkel és interaktív játékokkal is feldobták.

12 évvel később, 18 éves korukban aztán újra letesztelték a résztvevőket, hogy egyértelműsíthessék, melyek azok a tényezők, amelyeket összefüggésbe lehet hozni a környezettudatos viselkedés kialakulásával. A hatéves kori szokások és „vélemények” nem befolyásolták a résztvevők későbbi viselkedését.

Az anyjuk meggyőződése és szokásai azonban ragadósnak bizonyultak, az újrahasznosítást és a hasonló szokásokat ellesték ugyanis a szülőktől a gyerekek.

Emellett az anyák végzettsége is összefüggésbe hozható a gyerekük későbbi attitűdjével: minél magasabb végzettséggel rendelkezett egy anya, annál környezettudatosabb lett a csemetéje.

A szülők viselkedése és végzettsége mellett az is sokat számít egyébként, mennyi időt tölt a szabadban a gyerek: a vadászó-gyűjtögető életmódot folytató gyerkőcök környezettudatos felnőttekké cseperednek.

Neked ajánljuk
„Mostan színes tintákról álmodom...” Három év alatt 1 tonna szemét helyett... Amiről a régi tájképek mesélnek A betegségek és a halálesetek negyedét a környezetszennyezés okozza (videóval) A fenntartható gazdálkodás gyakorlatairól számoltak be
Tovább a forrásra: divany.hu
Vissza
Hírfolyam