2020. július 10., Amália
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A bébiruha bérelve jó igazán

Környezet- és pénztárcabarát megoldás a tonnaszámra gyűlő bébiruhák problematikája ellen a bérlés. A fejlett ipari államokban egyre több „ruhakölcsönző” nyílik, hogy ne kelljen hatalmas összegekért néhány hónapra bevásárolni a csecsemőnek, majd a felgyűlt ruhahalom elpasszolásán agyalni hónapokig.

Igazi közösségi élményt nyújt a gyermekvállalás. Amint valaki bejelenti a tágabb baráti körében, hogy állapotos, szinte azonnal ajánlatok tömkelegéből válogathat. A babakocsitól a gyermekjátékon át a kiskádig minden összegyűjthető az ismerősöktől, sokan még házhoz is szállítják, csak szabadulni tudjanak az egyébként nagy összegekért összevásárolt felszerelésektől.

Hasonló a helyzet a babaruhák terén is: van, aki szépen hajtogatva papírzacskóban, más szemeteszsákba gyömöszölve adja oda – csak ne vesszenek kárba azok a csinos kis ruhácskák.

Ha valaki nem cserélgetne, mégis a saját tudatos vásárlói útját szeretné járni, a megoldás a bérlés! A Huffington Post brit kiadása készített összeállítást a mostanság indult, és egyre népszerűbb kölcsönzőkről.

A dán Vigga Svennson 2014-ben nyitotta „boltját”, a Viggát. Előtte tíz esztendőn keresztül olyan ruhakészítő vállalkozásnál dolgozott, ahol az ökológiai szempontok álltak az első helyen, de egy idő után azt érezte,

az egész egy nagy pazarlás, bármennyire is környezetbarát az előállítás. Kivéve, ha a ruhák több babát is kiszolgálnak.

A dán online boltban – ahonnan egyébként Magyarországra is szállítanak – a regisztráció után havi előfizetést kérnek a kismamáktól. Ez nagyjából 30 eurótól, körülbelül 10 ezer forinttól kezdődik. Ezért pedig a gyermek korának, nemének és az évszaknak megfelelő csomagot küldenek. Mindig az adott életkornak megfelelő ruhákkal. Ha már nagyobbra van szükség, a csomag visszaküldendő, és érkezik a következő adag, immár természetesen a nagyobbacska baba méreteinek megfelelően.

A kölcsönzőben – ahol csak ökobarát anyagokat és eljárásokat használnak – minden kis ruhadarabot átnéznek, kijavítanak, kitisztítanak, így a következő előfizetőnek is kifogástalan állapotú pakk érkezik a címére. Vigga Svensson azt is jelezte, minden darabot legfeljebb tízszer küldenek ki, utána pedig igyekeznek az anyagot újrahasznosítani.

Hasonló elven működik már kölcsönző Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban is; reméljük, hamarosan Magyarországról is hírt adhatunk egy ilyen környezettudatos és bababarát vállalkozás elindulásáról.

Neked ajánljuk
Környezettudatosság már gyermekkorban – Tóbiás Károly (videó) Környezettudatosság már gyermekkorban – Tóbiás Károly (videó) Feltárulnak a tölgyerdők titkai A kakukktojás igazi gazdája Megnyílt a Csodakamra – Kortársékszer- és képzőművészeti kiállítás várja a Szentendrére látogatókat
Tovább a forrásra: csalad.hu
Vissza
Hírfolyam