2020. december 2., Melinda, Vivien
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Négy mozdulat, amelyet meg kell tanítanunk a gyerekeinknek

A gyerek jövője múlhat négy mozdulaton. Elsőre túlzásnak tűnhet, pedig valóban erről van szó. Ahhoz ugyanis, hogy esélye legyen az egészséges és boldog életre, olyan környezetre is szüksége lesz, melyben az élővilág egyensúlya, az időjárás harmóniája és a levegő tisztasága is rendben van, és van elegendő ivóvíz.

1. A szemét kidobása

Bár felnőttként meglepő megdöbbenéssel szembesülünk vele újra és újra, mennyire nem egyértelmű a legkisebbeknek, hogy a szemét a kukába való, ne elégedjünk meg azzal, hogy megtanítjuk: hulladékunkat nem dobáljuk el az utcán, a parkban vagy az erdőben.

Minél előbb avassuk be gyermekünket a szelektív hulladékgyűjtés rejtelmeibe,

a különböző színekkel jelölt kukák használata és a válogatás felérhet egy játékkal, miközben valami nagyon fontosat sajátítanak el.

2. Néha nem helyben kidobni, hanem tovább kell menni

Bizony, még a szelektív kukánál is. A veszélyes hulladékok felismerése rendkívül lényeges részét képezi a környezetvédelemnek. Az elektromos berendezések, az akkumulátorok, az elemek veszélyes hulladéknak számítanak, ahogy a gyógyszerek is. Bár a gyerekek nem kerülnek ezekkel érintkezésbe, fontos hogy korán megtanulják, ahhoz, hogy bizonyos hulladékoktól felelősségteljesen szabadulhassunk meg, erőfeszítéseket kell tennünk.

Erre nem is olyan nehéz alkalmat találni. Sokszor a gyerekek játékai is elemmel működnek, így ha a család még nem állt át az újratölthető elemek használatára, a délutáni séta célpontja lehet az elemgyűjtő, de például egy betegséget követően a megmaradt gyógyszerek leadása érdekében a patikát is útba ejthetjük a játszótérre menet.

Ne felejtsük el megmagyarázni, miért lett volna rossz választás a kitérő helyett a kukát választani.

3. Elzárni a csapot

A csap elzárása az egyik legfontosabb mozdulat, amelyet a gyerekeknek mielőbb el kell sajátítaniuk. Magyarázzuk el, hogy a falból kiálló csap nem egy kiapaszthatatlan forrás, hanem bonyolult és drága eljárások árán juthat tiszta vízhez az ember. A tiszta ivóvizet értékelni kell, és figyelembe venni, hogy a Föld édesvízkészlete korlátozott.

Fogmosás közben tehát ne folyassa a vizet, és ne folyjon a zuhany se feleslegesen.

Minden ilyen apróság okosítja és felelősebb felnőtté teszi őt, aki majdan a Föld és az emberiség védelmében cselekedhet.

4. Megnyomni a kapcsolót

Nemcsak a vízre, de az energiára is igaz, hogy nem használjuk ész nélkül. Az áram önmagában is nehezen értelmezhető jelenség a gyerekek számára, így az áramtermeléssel járó környezetszennyezés elmagyarázásával az iskoláskor előtt valószínűleg kudarcot fogunk vallani. Viszont nincs is rá szükség, elég, ha példát mutatunk.

Ne égessük feleslegesen a villanyt, és az elektromos eszközöket se működtessük indokolatlanul. Kedvesen figyelmeztessük gyerekünket a kapcsolók használatára, amikor kimegy egy helyiségből, vagy elunja a tévénézést, zenehallgatást.

Így amikor nagyobb lesz, ő is figyel majd a mértékletes energiahasználatra.

Neked ajánljuk
Gévai Csilla: Nagyon kék könyv – Mindent a vízről Hogyan újítsuk fel középületeinket közel nulla energiaigényűvé? – Webinár a Magyar Energiaklub szervezésében Egyre több országban hódít a fordított adventi naptár Rengeteg szemetet szállítottak el ősszel az erdőkből A régi festmények nemcsak a kurátorok, de a klímatudósok szívét is megdobogtatják
Tovább a forrásra: femina.hu
Vissza
Hírfolyam