2020. november 30., Andor, András
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Apró lépések a környezettudatos felnőttkor felé

Mindannyian felelősséggel tartozunk, hogy a felnövő generációnak élhetőbb és tisztább világot teremtsünk. A nyári vakáció remek alkalom, hogy megtegyük a kisgyerekekkel az első lépéseket a környezettudatos életmód felé. Pár egyszerű módszerrel játékosan taníthatjuk meg a kicsiknek, hogy miként óvják meg a természetet.

Egy 2006-os tanulmány szerint azok a gyermekek, akik 11 éves koruk előtt rendszeresen játszanak a természetben, nagyobb valószínűséggel válnak környezettudatos felnőttekké. A további kutatásokból azt is kiderítették, hogy a kisebb gyermekekre hatással vannak a környezetük iránt elhivatott tanárok és szülők. Az ő útmutatásuknak köszönhetően nagyobb valószínűséggel fogják megóvni a természetet életük hátralévő részében, hiszen a gyermekkorban kialakított gyakorlat később berögződött szokássá is válhat.

Fotó: Pexels.com

Irány a park!

A kevesebb néha több! Nem kell hétvégén hosszú kilométereket megtennünk, és a világ másik végére utaznunk ahhoz, hogy a gyermekek érintkezzenek a természettel. Látogassuk rendszeresen a közeli parkot, játszóteret, vagy egyszerűen csak töltsünk több időt a kertünkben.

Gyűjtsünk szelektíven!

Egy ötéves gyermek már nagyon gyorsan és könnyen felismeri a három különböző ábrával felcímkézett szemetest. Könnyítsük meg a dolgát, és jelöljük különböző színekkel vagy játékos matricákkal a kukák tetejét vagy az oldalát, magyarázzuk el nekik, hogy miért fontos a szelektív hulladékgyűjtés.

Fotó: Pexels.com

Találjuk meg a tökéletes kulacsot!

A legtöbb gyermek kedvenc helye a játszótér, mi pedig gondos anyukaként és apukaként nem feledkezhetünk meg arról, hogy a szabadban mindig legyen nálunk folyadék és elemózsia. Nem mindegy azonban, hogy ezeket miben tároljuk! Mutassuk meg a kicsiknek, hogy a PET-palackok és műanyag zacskók helyett milyen alternatív megoldások vannak. Szerezzünk be egy újrafelhasználható uzsonnás dobozt és egy vizespalackot. A gyermekek biztosan büszkék lesznek arra, hogy saját kulacsuk van.

Példamutató személyek

A természethez való kapcsolódás napjainkban sokkal nehezebb. A kütyük térhódításával, a városok zöldterületeinek csökkenésével és a közterületek elvesztésével kevesebb a lehetőség a környezettudatos nevelésre. Gondviselőkként kövessünk környezettudatos irányzatokat, hiszen a kisgyermekek szüleiket utánozzák, és ha mi megfelelő szokásokat alakítunk ki e téren, akkor a gyerekeknek is ez lesz a norma.

Fotó: Pexels.com

Okos kérdésre okos válasz

Ha gyermekünk például egy rovart lát a kiskertben, a körülötte lévőkre néz, hisz tengernyi kérdése támad. Milyen nagyra nő egy bogár? Mit eszik a bogár? Hol lakik a bogár? Ezt a fajta kíváncsiságot és tiszteletet a környezet iránt idővel fejleszteni és ösztönözni is tudjuk, ezért ne hagyjunk nyitott kérdéseket, próbáljunk meg minél több dolgot  elmagyarázni a csemetéinknek.

További hasznos tippek az alábbi linkre kattintva találhatók.

Neked ajánljuk
Papírból készült a legjobb természetvédelmi animációs film Gévai Csilla: Nagyon kék könyv – Mindent a vízről Hamarosan könnyebb lesz a tartós termékek mellett dönteni Étellel segítik a rászorulókat Modern külsejű ősmadár maradványára bukkantak
Tovább a forrásra: noklapja.nlcafe.hu
Vissza
Hírfolyam