2021. január 25., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fajátékok, amik a magyar tájakról mesélnek

„Bár a világon mindenhol gyártanak játékokat, de olyan játékokat csak mi tudunk készíteni, melyek rólunk mesélnek. Játékok a Balatonról és a budai hegyvidékről, a nádszagú vízről, a kék hegyekről, a hatalmas gesztenyefákról ,és a zakatoló gyermekvasút világáról.” – vallják az Eperfa játékok megálmodói.

Az Eperfa játékok készítőit életük legmeghatározóbb szerepet betöltő helyszínei, a Balaton és a budai hegyvidék inspirálta. A játékok az itt élő állatokat és növényeket, a táj jellegzetességeit – a házakat, a Balatont, a Gyermekvasutat idézik meg és mesélik el.

Megismertetik a gyerekekkel az őket körülvevő világot, segítenek megszerettetni velük a környék állatait, növényeit, épületeit és járműveit. Így már kiskorukban megtanulhatják, hogy mindenki felelősséggel tartozik a környezetünk iránt.

Az Eperfa játékok színei a Balaton párás zöldjeit, a naplementék szürkés rózsaszínjét, a budai hegyek ezer árnyalatú kékjét idézik meg – a játékok egymással jól kombinálhatók, változatosan járulnak hozzá a gyermekek képességeinek fejlődéséhez Fotó: dombon-a-tanya.hu/Veres Ádám

Az Eperfa játékok nagy részét megváltozott munkaképességű vagy szociálisan hátrányos helyzetű emberek készítik. A játékok és kiegészítők tervezése a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem MOME+ inkubációs programja keretében, Branyiczki Imre és Koós Pál mentorálásával történt. A tervezők Nagy Anna Nóra és Berán Emese voltak, a gyermekversek és a marketing Garbai Nóra munkája.

Gyerekbarát alapanyagok

A játékok alapanyagául olyan fafajták szolgálnak, amelyek életük során parkokat, fasorokat díszítenek, de ha elöregszenek és kidőlnek, méltatlanul tűzifa lesz belőlük. A játékokhoz felhasznált összes faanyag a Duna-Ipoly Nemzeti Park területéről származik, „hiszen tudjuk, hogy egy nemzeti parknál jobban senki nem vigyázhatna az erdőkre, annak teljes ökoszisztémáját szem előtt tartva, a legkisebb élőlényektől a legnagyobbakig” – vallják a tervezők.

A játékok előállításánál törekednek arra, hogy minden felhasznált alapanyag hazai legyen, és a játékokat gyártó műhelyek minél közelebb legyenek egymáshoz, hogy a gyártáshoz elkerülhetetlen szállítások minél kevésbé terheljék környezetünket. 

Fotó: eperfa.bigcartel.com/
Neked ajánljuk
Az állatok és a növények világa gyerekeknek Űrhajónk, a Föld – 2. rész: Útikalauz a Naprendszerhez (videó) Az erdőktől a gardróbokig – új ösvényeken a fenntartható divat felé Pusztulnak a Vas megyei lucfenyvesek Hátrányos helyzetű települések iskolái pályázhatnak a digitális oktatást segítő eszközökért
Tovább a forrásra: www.dombon-a-tanya.hu
Vissza
Hírfolyam