2021. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Állatbarát gyerek = boldog gyerek?

A babakorban játékként használt plüssfiguráktól a meseszereplő állatkákon át az első állatkerti kirándulásig, az iskolai biológiaóráig, egy jó David Attenborough-filmig vagy akár a saját háziállat tartásáig sokféle módon kísérik végig vadon élő (vagy háziasított) társaink a gyermekkort. A felelosszulokiskolaja.hu összegyűjtötte, hogyan segíti gyermekünk személyiség- és jellemfejlődését, ha az állatokkal cimborál.

Az állatvilágra való rácsodálkozás egy picit eltereli a fókuszt önmagunkról, sőt, az egész fajunkról is: olyan lények felé fordulunk figyelemmel, akikért felelősek vagyunk, akik különböznek tőlünk, és akik a mi jólétünktől függetlenül is teljes életre törekednek – a maguk módján. Az állatok megfigyelése a környezeti nevelés és egyben az elfogadás iskolájának első leckéje.

Ismerd meg az állatokat – tanulj magadról!

Aesopus fabulái, népmesék, La Fontaine történetei és megannyi közmondás, sőt, Disney- és Pixar-rajzfilm tanúskodik arról, hogy az állatok felruházhatók emberi tulajdonságokkal… épp azért, mert az ő tulajdonságaik bizony az emberben is föllelhetők!

Az állatvilágot szemlélve egyes vonásainkra ráismerhetünk, megtanulhatjuk kamatoztatni őket, más viselkedésmintákat pedig esetleg elkerülni.

Fotó: Pixabay.com

Gyerekünkből kis tudós lesz – észrevétlenül

Az erdei iskolától az állatok közvetlen megfigyeléséig, velük kapcsolatos hobbikig (méhészkedés, lovaglás, madárfigyelés…) az állatokkal foglalkozás szinte mindig tapasztalat- és élményalapú, tehát a megszerzett információk sokkal mélyebben rögzülnek a gyerekekben, mint az egyirányú tanulási helyzetekben.

Megtanulják elválasztani az adatot a ténytől, rácsodálkozhatnak egy jelenség sokféleségére, mindezt ráadásul az iskolában is sokoldalúan kamatoztathatják!

Bár nem lesz mindenkiből biológus, bármilyen pályát választ is később, e készségek birtokában csak jól járhat.

A felelosszulokiskolaja.hu írásából olyan gyerekműsorokra is tippet kapunk, amelyek szórakoztatva mutatják be az állatok izgalmas világát.

Borítókép: Pixabay.com

Neked ajánljuk
Gyógynövények iskolakezdésre, avagy milyen gyógytea javallott a gyerekeknek Ingyenes a közösségi közlekedés a 14 éven aluliaknak Budapesten Így készíthetünk otthon herbamézet Még lehet jelentkezni a kéktúrázás napjára Mutatjuk a 2020-as hazai energiamixet
Tovább a forrásra: felelosszulokiskolaja.hu
Vissza
Hírfolyam