2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Környezetbarát babazsúr

Mikor mi még az idei romok eltakarításával és a temérdek hulladék miatti lelkiismeret-furdalással vagyunk elfoglalva, gyermekünk már a jövő évi partiról ábrándozik. Ha nem csak a hétköznapokban szeretnéd megélni és átadni a környezettudatosságot, szemezgess ezekből a tippekből!

Nincs szülinap ajándék nélkül

De van ajándék csomagolópapír nélkül! Érdemes megőrizni és újra használni a korábban kapott papírtasakokat, De az ajándék bontogatását egy kis játék helyettesítheti: kitalálja a bekötött szemű ünnepelt, mi tart a kezében? Nagyobb gyerekeknek itt az alkalom frappáns találós kérdések kieszelésére vagy egy jó kis barkochbára.

Fotó: pxhere.com

Sok kicsi sokra megy

Ha sok barátunk van, sok ajándékra számíthatunk. Ami sajnos gyakran temérdek kihasználatlan játékot is jelent. Érdemes elgondolkozni rajta, nem lenne-e praktikusabb, ha a vendégek közösen vásárolnának valami nagyobb értékű meglepetést – amely tényleg a gyermekünk szíve vágya. Vele is beszéljük meg az ötletet, hogy ne okozzon csalódást az ajándéklavina elmaradása.

Sok helyen elterjedt gyakorlat, hogy az ünnepelt is készül valami aprósággal a meghívottaknak. Bátoríthatjuk a gyerekeket arra, hogy a jó állapotú kihasználatlan játékait adja a barátainak. De akár közös barkácsolással is készülhetünk – a pólófestés jó szórakozás, és a kész darab sokáig emlékeztet a jó mókára.

Fotó: maxpixel.net

Dekoráció

Szülinapi dekoráció nem csak papírból készülhet! A girlandot vagy a vidám feliratokat filcből vagy más tartós anyagból is elkészíthetjük. Ezeket a gyerekek a karácsonyfadíszekhez hasonlóan ismerősként üdvözlik majd. Ha egy kis aprósággal minden évben kiegészítjük a dekorációt, azzal emlékeket is gyűjtünk, és még egy szertartással is emelhetjük az ünnep fényét. Ilyen lehet egy bohókás textil magasságmérő, ami csak a szülinapkor kerül elő.

A lufifújás, és főleg az eregetés sajnos egyáltalán nem környezetbarát – válasszuk helyette inkább a gyerekek körében szintén népszerű szappanbuborékokat.

Fotó: pixabay.com

Terítéken a kényelem

A papír vagy egyszer használatos műanyag teríték elsősorban a szülők kényelmét szolgálja. De lehet, hogy a vidám és tartós műanyag tányérok mosogatását évente pár alkalommal el lehet viselni, ha arra gondolunk, hogy ezzel mennyi szemetet spórolhatunk meg. 

Terülj terülj asztalkám!

Az enni és innivalók esetében törekedjünk arra, hogy a gyerekek kis adagokat kapjanak, inkább töltsük többször újra a tálakat. Ezzel elkerülhetjük, hogy a parti végén töménytelen megkívánt, de félbehagyott pogácsa és sütemény vándoroljon a kukába. Azzal is csökkenthetjük a buli ökológiai lábnyomát, ha ásványvíz és üdítő helyett szörpöt és csapvizet, a zacskós rágcsák helyett pedig gyümölcsöt vagy kimérve kapható magokat, aszalványokat kínálunk.

Neked ajánljuk
A természet csodái gyerekeknek, filcből A természet csodái gyerekeknek, filcből Mekkora az állampapírok karbonlábnyoma? A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet
Tovább a forrásra: greenchildmagazine.com
Vissza
Hírfolyam