2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Így lehet környezettudatos az iskolakezdés

Bár a szülők listával érkeznek a papírboltokba, amelyeken csak a legszükségesebbek szerepelnek, még így is rengeteg pénzbe kerül a sulikezdés, és a megvásárolt kacatok száma is gyorsan növekszik. Legyünk hát tudatosabbak, ezzel nemcsak a kacathalmozást előzhetjük meg, de a környezetünkért is tehetünk! 

Az nlcafe.hu gyakorlott szülők tippjeit gyűjtötte össze arról, miként lehet környezettudatosabb és olcsóbb az iskolakezdés. Ugyan a suli már elkezdődött, még nem késő, hogy az utolsó darabok beszerzésekor tudatosabbak legyünk, és ezzel gyermekünket is környezetbarát szemléletre neveljük.

Fotó: Pixabay.com

Újrahasznosított alapanyagú füzetek

„A füzeteket mi mindig úgy vásároljuk meg, hogy megkeressük azt, amelyik újrahasznosított papírból készült” – meséli három iskolás fiú anyukája, Gréti. Ahogy kutakodtunk a webshopokban, azt tapasztaltuk, ezek nem is annyival drágábbak, és hasonlóan mutatós grafikával és mintával készült darabokat is találhatunk belőlük, mint a nem újrahasznosított társaikból.

Csomagolás

Hatalmas papírmennyiség szükségeltetik a tankönyvek és füzetek becsomagolásához. „A két gyerek beiskolázása nagyon sok pénz, ráadásul felesleges pénzkidobásnak tartom a csomagolópapír-vásárlást. Vagy natúr papírba vagy újságokba csomagolom a tankönyveket. A gyerekeknek először nem tetszett, de egyre többet beszélgetünk a környezetvédelemről, és rájöttek, nem úri passzióból választom ezt a megoldást” – tudtuk meg Pannitól.

Fotó: Pixabay.com

Ceruzából növény

Néhány évvel ezelőtt hatalmas népszerűségnek örvendtek azok a ceruzák, amelyek végei apró magokat rejtettek, így az elhasználódott írószerszámot elültetve hamarosan egy növény bújt ki a földből. „Ez jó ötlet, de azért ennél kevésbé elrugaszkodott dologgal is környezetbarátabbá tehetjük a tanév előtti vásárlást” – mondta Gergő, majd így folytatta: „Mi kerüljük a műanyagot, hegyezőből például vagy fémet vagy fát vásárolunk, és az is fontos nekünk, hogy tollból olyat válasszunk, aminek cserélhető a betétje, így ha kifogy, nem kell az egészet kidobni.”

A sokoldalú fa a műanyag helyett

A fát egyébként egy másik szülő, két kislány anyukája, Barbara is felhozta: „Én szívesebben veszek irattartóból is például tartósabb, fából készült változatot. De ma már egyre elterjedtebb a fa mellett a bambusz is, amelyből rengeteg kiegészítő készül: tolltartó, telefontartó. Lehet, hogy picit drágábbak, mint a műanyag társaik, de cserében strapabíróbbak!”

Miből készült?

Az összetételre ne csak a BPA-mentes kulacsok esetében ügyeljünk, hanem például a ragasztók és a filctollak esetében is. „Én ragasztóból mindig az enyves, azaz oldószer nélkülit veszem, de már azt is megtanultam, hogy filctollból is van vizes bázisú” – mondta Klári.

További hasznos tippekért kattintson ide

Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: nlcafe.hu
Vissza
Hírfolyam