2019. augusztus 22., Menyhért, Mirjam
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Családi csapatépítés: ültessünk babot!

A növények fejlődése, átalakulása varázslatos folyamat, amit érdemes közelről szemügyre venni. Ráadásul a babnevelgetés felelősségvállalásra, gondoskodásra is tanít.

A közös kertészkedés – ha csak rövid időre is – igazi csapattá kovácsolja a gyerekeket, akik ilyenkor nem az esetleg közöttük feszülő ellentétekre koncentrálnak, hanem a közös célra. Egy-egy ilyen alkalom rávezeti őket arra, hogy egymást támogatva, segítve gyorsabban készülhetnek el a feladataikkal, mint külön-külön. 

A növények szaporodása felnőttként könnyen átlátható jelenség, azonban a gyerekek számára nem egyértelmű, nehezen felfejthető a magok, a virágok és a kifejlett növény kapcsolata – ennek megértésében sokat segíthet egy ilyen élő kísérlet a nappalinkban.

Ráadásul a növényültetés segítségével olyan alapvető fontosságú emberi értékeket is megtanulhatnak, mint a felelősségvállalás, az önmagukról gondoskodni képtelenek segítésének fontossága.

Fotó: Pink Sherbet Photography/Wikimedia Commons

A tejfölös poharakban nevelt babok nem szoktak hosszú életűek lenni: a gondozott, szeretett növény elpusztulásán keresztül rávilágíthatunk az élet mulandóságára, és apró lépésenként megtaníthatjuk gyerekeinknek a veszteség feldolgozását is.

Hogyan fogjunk neki?

Előbb csíráztassuk a babszemeket egy kis tálkában, például vizes zsebkendőn (a sokak által ajánlott vattába bele tud csírázni, de ha nem vagyunk elég ügyesek, megsérül a hajtás, és nem fog kikelni) vagy egy vékony rétegnyi virágföldön, aztán mehetnek a tejfölös dobozokba, cserepekbe!

Fotó: pixabay.com

Ha átlátszó üvegbe ültetjük őket, növekedés közben azt is megfigyelhetik a gyerekek, hogyan eresztenek gyökeret! Még látványosabban követhető a folyamat, ha a karóként mellé szúrt hurkapálcikán folyamatosan jelöljük, hogy melyik nap mennyit nőttek a hajtások.

Neked ajánljuk
Már csecsemőként a képernyő rabjává válnak a gyerekek Glóbi bemutatkozik – A Föld bolygó mesél a gyerekeknek (rajzfilm) Az asztmás megbetegedések harmadát a légszennyezés okozza Mesehősök és műanyag szörnyek – újra Szamárfül fesztivál Dániában készült felvételekkel illusztrálta a norvégiai „bálnamészárlást” a brazil elnök
Tovább a forrásra: babaszoba.hu
Vissza
Hírfolyam