2021. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hogyan mondjam el neki?

A klímaváltozáshoz kapcsolódó bonyolult és sokszor nyomasztó összefüggések megértése felnőttként sem mindig egyszerű. Akkor hogyan beszéljünk róluk a gyerekeinknek?

Valamennyiünk érdeke, hogy a most felnövekvő gyerekek élő, személyes kapcsolatban legyenek a természettel. Csak így alakulhat ki bennük a környezettel kapcsolatos felelősségtudat és elköteleződés.

Óvodások

Minél korábban kezdjük el megismertetni a kicsiket a természettel. Fedezzük fel együtt, hányféle módon van jelen az életünkben, az otthonunk körül a természet. Milyen állatok élnek velünk vagy tévednek be a lakásunkba, milyen növények nőnek az udvarunkon vagy a házunk előtt? Miért választják maguknak ezt a helyet, mire van szükségük, amit itt megtalálnak? Rendszeresen tegyünk sétát a parkokban, erdőkben, és figyeljük meg, milyen változatos helyeken, otthonokban élnek az élővilág hat, négy vagy éppen kétlábú tagjai.

Fotó: Diliff/Wikimedia Commons

Kisiskolások

Ami az otthonunkban történik, hatással van a környezetre, és ami a környezetben történik, az hatással van az otthonunkra. A gyerekek ebben a korban már képesek az okság megértésére. Felismerik, hogy az ember tettei – az, ha szétszórja vagy éppen összeszedi a szemetet, ha kivág vagy elültet egy fát – hatással vannak a környezetre, ugyanakkor mi sem vonhatjuk ki magunkat a környezetben zajló változások hatásai alól. 

Felszerelhettek egy hőmérőt vagy csapadékgyűjtőt, hogy megfigyeljétek az időjárás változásait Fotó: maxpixel.net

Az időjárás megfigyelése segít a gyerekeknek felismerni a környezet változékonyságát. Megbeszélhetitek, milyen hatással van az életünkre, ha nincs csapadék, vagy ha extrém sok eső esik. Kérdezzük meg, milyen időben szeret a természetben lenni, és miért. Ebben a korban már megpróbálhatunk beszélni neki a klíma fogalmáról (egy adott területre általában jellemző időjárás).

Kiskamaszok

Egy 10-12 éves gyerek jellemzően érett arra, hogy a klímaváltozással kapcsolatos beszélgetéseket kezdeményezzünk vele. Fogjunk hozzá őszintén, az egyszerű tényekből kiindulva: az ember átalakító tevékenysége hosszú távon megváltoztatta a Föld klímáját.

Törekedj arra, hogy mindig hangsúlyozd azokat a lehetőségeket, apró cselekedeteket, amivel ő is csökkentheti az ökológiai lábnyomát.

Bátorítsd, hogy részt vegyen a közösségi szemétszedő akciókban, tudatosítsd benne azokat a döntéseket, amiket a háztartásotok klímabaráttá alakítása érdekében hoztok.

Neked ajánljuk
Gyógynövények iskolakezdésre, avagy milyen gyógytea javallott a gyerekeknek Ingyenes a közösségi közlekedés a 14 éven aluliaknak Budapesten Így készíthetünk otthon herbamézet A vadászat és a természet témájában nyílt kiállítás a Ludwig Múzeumban Nyugtató erdei hangok (videó)
Tovább a forrásra: naturemuseum.org
Vissza
Hírfolyam