2020. július 10., Amália
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mikulás-váró kisgyerekből kiegyensúlyozott felnőtt

A magyar szülők 71 százaléka jobbnak tartja, ha gyermekük hisz a Mikulásban és a hasonló csodás lényekben – derül ki az NN Biztosító reprezentatív felméréséből. A pszichológusok többsége úgy véli, a képzeletüket használó, mesék közt felnövő gyerekekből boldogabb, egészségesebb lelkületű felnőttek lesznek.

A magyar szülők túlnyomó többsége, 71 százaléka próbálja támogatni gyermeke képzeletvilágát, és tartja jobbnak, hogy a kicsik minél tovább higgyenek a Mikulásban és a mitikus alakokban az NN Biztosító reprezentatív kutatása szerint. Ezzel szemben csupán 11 százalék mondja azt, hogy egyáltalán nem, és 18 százalék, hogy inkább nem ért ezzel egyet. Szerintük nem jó, ha a gyerekeket olyan tévhitekben ringatjuk, mint hogy létezik a fogtündér vagy épp a Mikulás.


Fotó: Pixabay

Érdekes módon a vagyoni helyzet és a végzettség is szerepet játszik abban, hogy a szülő mennyire tartja fontosnak, hogy gyermeke higgyen a mesevilágban. A felmérés szerint az átlagosnál is inkább támogatják ebben gyereküket azok, akik magasabb végzettséggel rendelkeznek, és rendszeresen tesznek félre legalább 30 ezer forintot havi jövedelmükből.

A Mikulásban való hit – a pszichológusok szerint – fontos alapköve a gyerekek igazságról és jóságról való gondolkodásának.

A mesék jelentős részében a jó győzedelmeskedik – ahogy a Mikulás is a „jó” gyereknek hoz ajándékot. Másrészt a gyermek biztonságérzetét erősíti, ha fel tud ruházni valakit – ebben az estben a Mikulást vagy a Jézuskát – olyan erővel, tulajdonságokkal, amelyekkel a gyermek még nem rendelkezik, viszont szentül hiszi, hogy el tud jönni, és ha kell, megvédi őt mindentől, amitől fél.

Arra a kérdésre, hogy eláruljuk-e a gyereknek, hogy a Mikulás nem létezik, a gyermekpszichológusok többsége nemmel válaszol, a realitással szemben a mesevilág mellett teszi le a voksát. A legtöbb gyermek, aki a képzelet kizárásával, mesék nélkül nő fel, boldogtalan felnőtté válik.

Neked ajánljuk
Sok magyar számára ismeretlenek az európai klímavédelmi törekvések Környezettudatosság már gyermekkorban – Tóbiás Károly (videó) Mászófallal egészül ki Dánia legkülönlegesebb erőműve Nem csak a fakivágás veszélyezteti súlyosan az amazóniai esőerdők megújulóképességét Adomány a Szent Ferenc Kórháznak
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam