2022. július 4., Ulrik
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Pelus nélkül felnövő babák? Lehetséges!

Az eldobható pelenkák korában már a mosható textilváltozatot választó szülők előtt is sokan fejet hajtanak, hiszen környezettudatos – és költségtakarékos – döntésükkel lemondanak az eldobható pelusok nyújtotta kényelemről. Az pedig, hogy egy kisbaba pelenka nélkül nőjön fel, sokak számára szinte elképzelhetetlen. Pedig a világ országainak több mint harmadában így van. Az eliminációs kommunikáció (EC) módszert bármely szülő könnyedén elsajátíthatja.

EC (elimination communication), vagyis eliminációs kommunikáció: újszülöttkortól alkalmazható módszer. Nagyon gyengéd, a lényege, hogy a gyermek ürítés előtti jelzéseit megfigyelve nem a pelenkába hagyjuk üríteni, hanem WC vagy egyéb felfogó eszköz fölé tartjuk. 


Fotó: Pixabay

Az EC előnyei

  • szorosabb kapcsolat alakul ki a szülő és a gyerek között; 
  • a szülő sokkal jobban érti a kicsi jelzéseit, aki sokszor sírással fejezi ki az ürítési szándékot is; 
  • a baba nem szokik rá a pelenkába ürítésre, hanem biztonságban érzi magát a bilin is, 
  • hamarabb lesz szobatiszta;
  • nem utolsósorban pedig alkalmazásával óvjuk a környezetünket, és kíméljük a pénztárcánkat.

Bár az előnyei közt szerepel, az EC nem szobatisztaságra nevel.

A fókusz a kommunikáción, a gyermek igényeinek figyelembevételén van.

Nagyon megengedő módszer, amelynek nincsenek kőbe vésett szabályai. Sokan például utazáshoz vagy éjszakára még használnak biztonsági pelenkát, mások egész napra a babákon hagyják, de figyelik a jelzéseiket, és ha azokat sikerül elkapniuk, a pelus tiszta maradhat.

Hihetetlen, de igaz: a babák születésüktől fogva érzik és jelzik ürítési ingereiket, és képesek megtartani, illetve elengedni vizeletüket és székletüket. A pelenkás babák ezen reflexei – több más közismertebb reflexszel (pl. búvárreflex) együtt – elhalványodnak 6 hónapos koruk körül. Pedig az állatvilágban is sok fajnál látjuk, hogy a kicsik „a fészekbe nem piszkítanak”, és bizony ez az ösztön az embernél is megvan.

Az eliminációs kommunikációról itt olvashat bővebben.

Neked ajánljuk
Berta Kati: A Föld meséje (rajzfilm) A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: elobolygonk.hu
Vissza
Hírfolyam