2019. május 23., Dezső
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Pelus nélkül felnövő babák? Lehetséges!

Az eldobható pelenkák korában már a mosható textilváltozatot választó szülők előtt is sokan fejet hajtanak, hiszen környezettudatos – és költségtakarékos – döntésükkel lemondanak az eldobható pelusok nyújtotta kényelemről. Az pedig, hogy egy kisbaba pelenka nélkül nőjön fel, sokak számára szinte elképzelhetetlen. Pedig a világ országainak több mint harmadában így van. Az eliminációs kommunikáció (EC) módszert bármely szülő könnyedén elsajátíthatja.

EC (elimination communication), vagyis eliminációs kommunikáció: újszülöttkortól alkalmazható módszer. Nagyon gyengéd, a lényege, hogy a gyermek ürítés előtti jelzéseit megfigyelve nem a pelenkába hagyjuk üríteni, hanem WC vagy egyéb felfogó eszköz fölé tartjuk. 


Fotó: Pixabay

Az EC előnyei

  • szorosabb kapcsolat alakul ki a szülő és a gyerek között; 
  • a szülő sokkal jobban érti a kicsi jelzéseit, aki sokszor sírással fejezi ki az ürítési szándékot is; 
  • a baba nem szokik rá a pelenkába ürítésre, hanem biztonságban érzi magát a bilin is, 
  • hamarabb lesz szobatiszta;
  • nem utolsósorban pedig alkalmazásával óvjuk a környezetünket, és kíméljük a pénztárcánkat.

Bár az előnyei közt szerepel, az EC nem szobatisztaságra nevel.

A fókusz a kommunikáción, a gyermek igényeinek figyelembevételén van.

Nagyon megengedő módszer, amelynek nincsenek kőbe vésett szabályai. Sokan például utazáshoz vagy éjszakára még használnak biztonsági pelenkát, mások egész napra a babákon hagyják, de figyelik a jelzéseiket, és ha azokat sikerül elkapniuk, a pelus tiszta maradhat.

Hihetetlen, de igaz: a babák születésüktől fogva érzik és jelzik ürítési ingereiket, és képesek megtartani, illetve elengedni vizeletüket és székletüket. A pelenkás babák ezen reflexei – több más közismertebb reflexszel (pl. búvárreflex) együtt – elhalványodnak 6 hónapos koruk körül. Pedig az állatvilágban is sok fajnál látjuk, hogy a kicsik „a fészekbe nem piszkítanak”, és bizony ez az ösztön az embernél is megvan.

Az eliminációs kommunikációról itt olvashat bővebben.

Neked ajánljuk
Egy egész gyár is lehet karbonsemleges Egészségesebb tengeri ételeket! Amikor a dobozból lesz az ajándék Kárpátalja, Ökörmezői járás (képgaléria) Küzdelem az illegális fakitermelés ellen
Tovább a forrásra: elobolygonk.hu
Vissza
Hírfolyam