2021. december 2., Melinda, Vivien
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Környezettudatosan, gyerekvállalás után is

Amíg csak magunkért vagyunk felelősek, nem is olyan nehéz lemondani a fogyasztói világ kényelmes, de gyakran környezetszennyező csábításairól. Gyermekünk megszületésével azonban könnyen arra eszmélhetünk, elborítanak bennünket az  eldobható pelenkák, törlőkendők és a legváltozatosabb műanyag eszközök.

Amilyen fontosak voltak számunkra az ökológiai elveink a gyermek megszületése előtt, olyan magasak most a ruhahegyek, melyeket kiszortírozunk, mert az apró utód, épphogy belenőtt, már ki is nőtte őket – írja az Activebeauty.

Mivel a legtöbben szeretnénk, ha gyermekünk élhető világban nőne fel, nem szabadna már azelőtt hatalmas ökológiai lábnyomot létrehoznunk, hogy gyermekünk egyáltalán elindulna.

Legkésőbb a gyermek óvodáskorában belátjuk: sok dolog, melyet az új családtag érkezésére vásároltunk, felesleges pénzkidobás volt. Hogy ezt elkerüljük, azokat a dolgokat, amelyeket csak egyszeri alkalomra vagy ritka használatra vásárolnánk (például utazáshoz), kérjük inkább kölcsön.

Fotó: pexels.com

Azok a barátok vagy szomszédok, akiknek a gyerekei már nagyobbak, egyenesen örülni fognak, ha a régi bölcsőjüket újra használatba veszi valaki, de valószínűleg egy bébiőrrel vagy régi építőkockákkal is bármikor tudnak szolgálni. Ha nincs kitől örökölni, böngésszük át az apróhirdetési oldalakat: kiváló állapotú használt babakocsikra, pár hét alatt kinőtt babaruhákra bukkanhatunk.

A kicsinek teljesen mindegy, hogy a mesekönyvet az édesanyja a könyvtárból kölcsönözte-e vagy megvásárolta, amíg az ő hangját hallja Fotó: pixabay.com

Mindezzel nemcsak erőforrást spórolunk, hanem pénzt is, amit minőségi, fenntartható termékek megvásárlásába tudunk invesztálni, amelyek élettartama hosszabb, sőt: akár a gyerekekkel együtt is nőhetnek.

Mi is kezdjük kis lépésekkel

Minél szigorúbb elvárások elé állítjuk magunkat, annál nagyobb a veszélye annak, hogy a gyakorlatiasság kerekedik felül, és kényelemből vagy időhiány miatt lemondunk a fenntartható megoldásokról. Haladjunk kis lépésekben. és törekedjünk az egyszerűségre: így nagyobb esélyünk lesz a sikerre.

  • Műanyag helyett törekedhetünk a fém-, üveg- vagy éppen bambusztárgyak használatára.
  • Ha útnak indulunk, készüljünk enni- és innivalóval, így elkerülhetjük a felesleges csomagolóanyagok megvásárlását.
  • A ruhák és a bútorok esetében is találhatunk olyan különleges tervezésű, tartós darabokat, amelyek együtt „nőnek” a kicsivel.
Neked ajánljuk
UNICEF: egyszerre optimisták és elégedetlenek a mai fiatalok Hozd (hideg)tető alá a környezettudatos otthonod! Az ételpazarlás megelőzése a körültekintő vásárlással kezdődik Rendkívül népszerű a Hulladékvadász alkalmazás Lyon fenntarthatósági megfontolásokból betiltja a vendéglátóhelyek teraszainak fűtését
Tovább a forrásra: activebeauty.hu
Vissza
Hírfolyam