2021. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás miatt több lány születik?

A melegebbé és kiszámíthatatlanná váló klíma az élet minden elemét átalakítja a mezőgazdaságtól a fertőző betegségek terjedéséig, a téli sportok ellehetetlenülésétől az ősz és a tavasz eltűnéséig. Félő azonban, hogy az éghajlatváltozás ennél sokkal mélyebben is hat ránk: átalakíthatja a szaporodásunkat.

Természeti katasztrófák idején általában több lány fogan, mint fiú. Fukuda Miszao és munkatársai, a Japánban lévő M&K Orvostudományi Intézet kutatói kimutatták, hogy az 1995-ös kobei, a 2011-es, Japán keleti partvidékét, illetve a 2016-os Kumamoto prefektúrát érintő földrengések (valamint 2011-ben a fukusimai atomerőmű balesete okozta megrázkódtatás) után 9 hónappal a fiú újszülöttek aránya 6-14 százalékkal csökkent.

Mindennek oka, hogy a fiú magzatok rosszabbul viselik a környezeti stresszt. 

Itt stressz alatt nem pszichikai stresszt, hanem minden negatív hatású külső tényezőt értünk. A stressz pedig már a megszületés előtt is hat a fejlődő szervezetre, és a kiszámíthatatlan külső tényezők, illetve a hideg klíma nem kedvez a fiú magzatoknak.

A napokban az amerikai középnyugaton éppen történelmi fagyok tombolnak, és ezt is a klímaváltozás számlájára írják. Az időjárás tehát kiszámíthatatlanabbá válik, gyakoribbá válnak a szélsőséges éghajlati események, ez pedig a stresszt jobban tűrő lányok malmára hajtja a vizet. 

Újszülött kislány a nővérével Fotó: Shutterstock

Fukuda kutatócsoportja azt is felismerte, hogy azokon a területeken, ahol tartósan megemelkedik az átlaghőmérséklet, több fiú születik, míg ott,

ahol kiszámíthatatlanabbá válik az időjárás, és a hőmérséklet, illetve a csapadék vad ingadozásba kezd, megnő a lányok aránya.

E különbségek ugyanakkor nem feltétlenül tartósak, és más helyi faktorok (például a légszennyezettség és legfőképpen a szelektív abortuszok) könnyen elfedhetik a klímaváltozás hatásait. A fiú újszülöttek arányának japán földrengések után tapasztalt csökkenése például néhány hónapon belül megfordult, és az arány visszatért a rendes kerékvágásba.

Neked ajánljuk
Felére csökkent a világ korallzátonnyal borított területe az 50-es évek óta A fenntarthatóság jegyében visszavásárolja a használt gyerekbútorokat az IKEA Mi legyen egy nap a tányérodon Csomagolás újrahasznosításra tervezve Az ausztrál tengerpartokon felhalmozódó szemét túlnyomó része műanyag
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam