2021. január 23., Rajmund, Zelma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Farsang zölden

Ezekben a hetekben minden óvodás és kisiskolás gyerek izgatottan készülődik a farsangi mulatságra, tervezgetve, hogy minek öltözzön. Ez bizony farsangi jelmezek tízezreit jelenti minden évben, és nem egyet közülük összesen csak egy napra vesznek fel.

Ha pár dologra odafigyelünk, akkor a farsangi készülődés kisebb ökológiai teher mellett is ugyanakkora örömet fog okozni – ehhez nyújtanak segítséget a Kislábnyom Hírlevél tippjei.

Használjuk újra!

A kis testvérek gyakran megöröklik a kinőtt jelmezeket (is), de miért ne lehetne barátok között is megosztani a gyakran nagy gonddal elkészített maskarákat? Ha külön oviba vagy iskolába járnak, akkor ez gond nélkül megoldható – már ha hasonlóak az elképzelések.

Hasznosítsunk újra!

A saját kézzel készített jelmezeknek nemcsak a viselése, de már az elkészítése is szórakoztató, főleg ha a gyerek is részt tud venni benne. Néhány ötlettel erőforrás- és költséghatékonyan tudunk jelmezt készíteni újrahasznosított anyagokból anélkül, hogy komoly anyagbeszerzéseket kellene tennünk.

Fotó: epSos.de/Wikimedia Commons

Farsangi buli – újragondolva

Farsang idején nemcsak a rövid élettartamú jelmezek jelentenek környezeti terhelést, de a farsangi buli is meglehetősen sok hulladékkal jár. Papír és műanyag farsangi maszkok és bohócfigurák, műanyag villák, tányérok és poharak, latexlufik, szalvéták, műanyag asztalterítők, színezékben és cukorban fürdő nassolnivalók. Néhány óra vidámság és hatalmas kupac szemét.

Nem kell, hogy így legyen! Tervezzünk és szervezzünk zöld farsangi bulit. 

  • A vendégeknek küldjünk e-mailt vagy házilag készített, újrahasznosított papírból készült meghívót.
  • A lufik számos egészségre és környezetre káros anyagot tartalmazhatnak! Inkább készítsünk maradék papírokból óriás pomponokat, vagy használhatunk zászlócskákat, pattogatott kukoricából készült füzéreket is.
  • Dekorációs elemeket (bohócok, maszkok) készítsünk hulladék papírból.
  • Ne használjunk semmi eldobhatót – Legyen textil az asztalterítő és a szalvéták, komposztálhatók vagy elmoshatók a strapabíró – lehetőleg újrahasznosított anyagból készült – poharak, tányérok és evőeszközök. 
  • Kínáljunk egészséges, finom és ha lehet, helyi biofalatokat! 
Neked ajánljuk
Az állatok és a növények világa gyerekeknek Űrhajónk, a Föld – 2. rész: Útikalauz a Naprendszerhez (videó) Jess French: A csimpánz-mentőakció Elrendelte Biden az Egyesült Államok párizsi klímaegyezményhez való visszatérését Mitől lehet kisebb az online kereskedelem klímalábnyoma?
Tovább a forrásra: kislabnyom.hu
Vissza
Hírfolyam