2020. május 31., Angéla, Petronella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hogyan beszéljünk neki az éghajlatváltozásról?

Ahogy a mondás tartja, a gyerekeké a jövő. Mivel napjainkban egyre inkább kulcskérdéssé válik a bolygónk jövője, fontos, hogy a gyerekek is tisztában legyenek az éghajlatváltozás okozta problémákkal és a lehetséges megoldásokkal.

Bár a felvilágosítás ebben a témában is szükségszerű, azt a lehetséges forgatókönyvet felvázolni, hogy a Föld végül úgyis egy tüzes bolygó lesz, és nincs mit tenni, biztosan nem a legjobb megoldás. De akkor mit mondjunk? A 24.hu az Inhabitat segítségével csokorba szedte a legfontosabb szempontokat.

Mesélni kell a gyerekeknek az éghajlatváltozásról, ám jobb, ha mindezt pozitív árnyalatú, érthető nyelven tesszük – az életkoruknak megfelelően.

Úgy mondd, hogy értse

A gyerekek egy bizonyos korig mindent szó szerint értenek, így egy olyan mondat, mint „A bolygónk megölése”, nagyon nem szerencsés. 8 évesnél fiatalabb gyerekeknek inkább a természet szeretetét hangsúlyozzuk. Mutassunk rá a sok szépségre és arra, hogy az erdőben, mezőn járva milyen fontos, hogy ne zavarjuk meg az ott élő állatokat és növényeket.

Fotó: pexels.com

Tedd kézzelfoghatóvá

Bár a gyerekek képesek odafigyelni egy beszélgetésre, mindig jobb, ha gyakorlati tevékenységhez tudják kötni az elmondottakat. A cél az, hogy mesénket mindig kísérje látványos vizuális megerősítés, így a gyerekek jobban megértik és megjegyzik a hallottakat. Mutassunk fel kézzelfogható megoldásokat, amilyen például a szemétgyűjtés.

Ne ijesztgess

Ahhoz, hogy a gyerekek megértsék a változást, először meg kell érteniük a tényeket. A félelemkeltés nem jó taktika. Ehelyett a könnyen emészthető dolgokra érdemes összpontosítani. A gyerekek kérdeznek. Ha így lenne, nyugodtan ismerd el, ha te sem vagy tisztában a válasszal. Nézzetek utána együtt a dolognak, közben pedig újabb témák merülhetnek fel, amikről beszélni lehet.

Az éghajlatváltozás témája természetesen nem új. A bolygónkra gyakorolt ​​hatásairól számtalan könyv és videó van forgalomban. Mielőtt ezek közül megosztanál egyet a gyerekkel, ismerkedj meg vele egyedül. Fontos, hogy minden gyerek a korának megfelelő ismeretekkel találkozzon.

Habár a virtuális világban számos baljóslatú teória kering, érdemes pozitív oldalról felvezetni a témát a gyerekeknek. Bátorítani kell őket arra, hogy a kis cselekedet is fontos, és minden tett változást eredményez. 

Ne csak mondd, tedd is

A legerősebb hatás a gyerekre az, ha azt is csinálod, amit mondasz. Ha a szelektív hulladékgyűjtésről beszélsz, gyűjts szelektíven. Használj műanyag zacskók helyett biopamut szatyrokat, hasznosíts újra, ha lehetőséged van rá.

Neked ajánljuk
Online erdei iskola indult Mese gyerekeknek: A lovak és a szamarak (hangoskönyv) Ezer gyermek kapott édességcsomagot Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Az időseket és egyedül élőket segíti egy európai projekt Minimalista táborok a nehéz helyzetbe került családok gyermekeinek
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam