2020. február 19., Zsuzsanna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Három év alatt 1 tonna szemét helyett...

Az újsütetű szülők pénztárcája és lelkiismerete is megsínyli a három év alatt elhasznált töménytelen mennyiségű eldobható pelenkát. 

Ha a textilpelenka kerül szóba, sokunk előtt még mindig a fazékban kifőzött, szélben lengedező és trükkösen hajtogatható fehér pamutkendők rémlenek fel, pedig a modern mosható pelenkák kísértetiesen hasonlítanak eldobható versenytársaikra.

Gyönyörűen kivitelezett, speciális vízzáró, ám levegőző réteggel bevont (úgynevezett PUL) külsőből, és természetes, általában bambusz vagy pamut anyagból készült belső részből állnak. 

Zavarba ejtő a sokféleségük, nemcsak a szín, hanem a forma és a típus tekintetében is. Kezdőként könnyű elveszni a szakkifejezések és rövidítések tengerében. Egy kezdőkészlet kialakítása nagyjából 80-100 ezer forint, ezzel vásárolható meg egy körülbelül 8-10 külsőből és 18-24 belsőből álló készlet, amellyel már nem kell naponta pelenkát mosni. Persze ez az ár attól is függ, hogy újonnan vagy használtan vásárolunk.

Pro és kontra

Nyilvánvalóan több munka és fáradozás a pelenkák tisztítása és előkészítése, betöltése, mint az egyszer használatos „papír” pelenka esetében. A használt pelenkákat ugyanis ajánlatos kiöblíteni, mielőtt betesszük a gépbe, ami nyilván plusz macerával jár. 

Érdemes úgynevezett öko (például foszfátmentes) mosószerekkel mosni a pelenkát, a bababőr védelme és a biológiai lebomlás miatt is. Az öblítőt kerüljük, mert rontja a belső rész nedvszívó képességét. Helyette az ecet+víz kombinációt használhatjuk – ez ráadásul olcsóbb és környezetbarát is. 

Fotó: spangdahlem.af.mil

A mosható pelenka valamivel nagyobb „csomagot” eredményez a babákon, amit a ruháknál is figyelembe kell venni. Pár száz forintért kapható úgynevezett bodyhosszabbító a probléma kezeléséhez.

Az eldobható pelenka kiküszöbölésével a gyermek bőre nem érintkezik felesleges vegyszerekkel, ráadásul a bőrt sokszor szárít, nedvszívásért felelős poliakrilát gyöngyök hiányában krémezésre is ritkábban lesz szükség.

Nem tagadható, hogy a mosható pelenka használatához kell egy jó adag elköteleződés és meggyőződés is – ugyanakkor ha ezt a sokszor nehezebb, fáradságosabb utat választjuk, a gyerekünkért és a környezetünkért is sokat tehetünk. Ráadásul egy ilyen döntés gyakran utat nyit további környezetbarát szokások előtt is, ami a család ökológiai lábnyomát tovább csökkentheti, a gyerekek tudatosságát pedig fokozhatja.

Neked ajánljuk
Látványos fotósorozat arról, mit eszik egy gyerek egy hét alatt a világ különböző tájain (képgaléria) Új tanösvény várja a gyerekeket a debreceni Nagyerdőben Csodatojással hódíthatják meg a világot a franciák: ennek nem fog mindenki örülni Agroerdészet gyümölccsel és zöldséggel Dennis letarolta Nyugat-Európát
Tovább a forrásra: divany.hu
Vissza
Hírfolyam