2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hogyan csökkentheted családi hulladéklábnyomotokat?

Amíg csak a saját fogyasztásoddal kapcsolatban kellett döntéseket hoznod, a magad vágyait kellett megnyirbálnod egy észszerű és kevés szemetet termelő életmód érdekében, nem is volt olyan reménytelen a helyzet. Legalábbis utólag úgy tűnik...

Kezdetben a szülői szerepkör újdonsága, a hatalmasra növekedett felelősségtudat teszi, hogy olyan nehéz ellenállni a friss anyukákat és apukákat megcélzó temérdek termék csábításának, később a gyerekek kifinomultan célzott reklámoktól és kortárs példától fűtött, elapadhatatlan vágyai állnak egy tudatos és kevés hulladékot termelő családi életmód kialakításának útjába. A Parenting Junkie összegyűjtött néhány tippet, amivel mégis megkísérelhetjük a lehetetlent. Ezekből válogattunk:

Senki sincsen fából

A példa akkor lesz igazán ragadós, ha a gyerekek megértik a viselkedés mögött meghúzódó érveket és érzéseket. Mondd el, ha te is majdnem elcsábultál például egy divatos új ruha vagy sporteszköz láttán, és tedd hozzá, miért tűnt mégis helyesebb választásnak a vásárlásról való lemondás, esetleg egy használt darab beszerzése vagy egy régi megjavíttatása.

Fotó: Adrienn/pexels.com

Keresd a többfunkciós darabokat

Próbáld elkerülni a csak nagyon rövid ideig használható és esetleg nélkülözhető tárgyak beszerzését, ugyanakkor keresd a sokáig használható, variálható, átalakítható darabokat például babakocsi vagy gyerekbútorok vásárlásakor.

AZ uniszex takarékos

Különösen, ha több gyereket tervezel, érdemes a semleges színű és mintájú ruhadarabok, játékok és dekoráció mellett dönteni, ezzel újabb darabok beszerzését és azok legyártásának ökológiai költségeit is megspórolhatod.

Fotó: Daria Shevtsova/pexels.com

Használtat venni menő

A használt ruhák és játékok vásárlásával is az új termékek gyártásával járó környezetterhelést csökkented, és a felesleges csomagolást is elkerülheted. Ráadásul azok a játékok, amelyek már legalább egy gyerek próbáját kiállták, valószínűleg minőség és tartósság szempontjából sem maradnak el az újaktól, sőt. A fertőtlenítésről ne feledkezz meg – a gőzölés vagy kifőzés a leginkább környezetbarát megoldás.

Kerüld a műanyagot

A műanyag játékok anyagával kapcsolatban gyakran merülnek fel biztonsági aggályok, ráadásul sokkal könnyebben mennek tönkre, mint fából vagy fémből készült társaik. Ha olyan játékszert kerestek, ami csak műanyagból készül, válasszátok a megbízható, minőségi gyártók termékeit.

Fotó: rawpixel.com/pexels.com
Neked ajánljuk
Gyerekek a vadonban – Dánia erdei óvodái (felirattal) Agócs Írisz: Márkó bácsi kertje A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: theparentingjunkie.com
Vissza
Hírfolyam