2020. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Száműzzétek a műanyagot a közös mindennapjaitokból!

A kisgyerekes lét különösen sok csapdát rejt magában, ha az egyszer használatos műanyagokról van szó: egy szívószál itt, egy hirtelen jött szomjúságot megoldó ásványvizes palack ott, és a lelkiismereted máris egy kisebb halom szeméttel találja magát szemben.

A gyerekek ösztönös természetszeretetét könnyen a javadra fordíthatod, ha új, környezetbarát szokásokat szeretnél bevezetni – hidd el, ha egyszerűen elmagyarázod, milyen veszélyeket jelent az állatvilág számára a műanyagszennyezés, ők fognak figyelmeztetni téged a megváltozott szabályok betartására. A National Geographic összegyűjtött néhány tippet kedvcsinálónak:

  • Közeleg a jó idő: a fagyizóknál ne csábuljatok el a színes kehelykék és kanalak látványától, a tölcsér nemcsak finom, de zseniálisan környezetbarát találmány is.
Fotó: pexels.com
  • Nem minden gyerek tudja rávenni magát, hogy lemondjon a szörp szürcsölésének élményéről, de nem is feltétlenül kell: ha beszereztek egy tartós szívószálat, a táskádban lapulva az éttermi kiruccanások első számú attrakciójává léphet elő.
  • Ha babazsúrba vagytok hivatalosak, igyekezzetek jó minőségű, lehetőleg nem műanyagból gyártott játékot választani. Nagyobb gyerekek akár élményekkel is megajándékozhatják egymást, például egy közös strandolással vagy kézműves foglalkozással.
  • Mire egy diák kikopik az iskolapadból, a szendvicseihez elhasznált folpackkal talán az egész osztályt is becsomagolhatná. A kukában landoló csomagolás helyett készítsetek – akár közösen! – praktikus szendvicstartó tasakokat
Fotó: visualhunt.com
  • Minden családtagnak legyen saját vizes kulacsa, aminek az épségéért és rendszeres újratöltéséért is ő a felelős.
  • A fürdőszoba tehermentesítésére a kézmosó folyadékok flakonjai helyett rendszeresítsetek illatos szappanokat, amelyeket akár helyi kézművesektől is beszerezhettek.
  • Hogy a boltból se vigyetek haza felesleges csomagolóanyagokat, amikor lehet, vásároljatok másodkézből, az élelmiszerek esetében pedig keressétek a saját tárolóedénybe, kimérve árusító boltokat.
Neked ajánljuk
Nem csak plasztikkockákból nőhet hatalmasra a torony és a jókedv a gyerekszobában 10 apróság, amivel megmentheted a Földet (videó) Nemzetközileg is egyedülálló fenntarthatósági kísérleti program indult egy magyar óvodában A vírus okozta elváltozást is kimutatni képes CT-t adtak át Megjelent az első vállalati zöldkötvény a magyar piacon
Tovább a forrásra: nationalgeographic.com
Vissza
Hírfolyam