2021. április 14., Tibor
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Miért jó, ha lovagol a gyerek?

A lovaglás nagyszerű edzést biztosít mind az elmének, mind pedig a testnek: fokozza a szív- és érrendszer működését, illetve enyhíti az elme feszültségét. De mégis milyen stressz érheti a gyermekemet ilyen fiatal korban? Napjainkban a gyerekek sokféle nyomásnak vannak kitéve, leterheltek, amit valamilyen tevékenységgel érdemes ellensúlyozni. A lovaglás mint mozgástevékenység terápiás tulajdonságokkal bír.

Általánosságban elmondható, hogy a szabadban és a friss levegőn való játék, az ezzel járó gyermeki általános jólét javarészt sajnos eltűnni látszik a múlt ködében.

A lovaglás önfegyelemre tanít, és fejleszti a gyermek türelmét, valamint segít meghatározni a fókuszt, és megadja az irányítás erejét.

A gyermekkor tele van izgalmas történetekkel és szerepjátékokkal, így a lovaglás és a lovakkal való foglalkozás új dimenzióval szolgálhat a gyermeknek a négylábú barátokkal való tapasztalatgyűjtéshez.

Fotó: pixabay.com

A lovak szeretete temérdek előnyt biztosít a gyermekkor különböző szakaszaiban

1. Fittség és egészség

„A lovaglás nagyszerű módja annak, hogy gyermekeink szabadidejüket friss levegőn töltsék, és aktívak legyenek. Szeretem, hogy amikor a gyerekeim iskolából jönnek haza, nem ülnek a képernyő előtt, hanem elmennek és lovagolnak, ellátják, megpuszilgatják a pónikat. Azt hiszem, ez sokkal egészségesebb számukra mind fizikailag, mind mentálisan”  – mondja Megan Hawkins, a British Horse Society (BHS) PR ügyvezető igazgatója.

2. A mozgás élethosszig tartó adománya

A lovaglással borítékolt a kitartás, az elhatározás végigvitele, a sok gyakorlás, a kemény munka, az empátia kialakulása, a csalódás és a veszteség megfelelő kezelése, ugyanakkor a siker édes ízének megtapasztalása is.

3. Új baráti kapcsolatok kialakulása

A gyerekek új környezetbe való integrálása nagyszerű módja annak, hogy segítsen  ismeretlen gyermekekkel találkozni, beilleszkedni egy új közösségbe. A lovagláshoz társasági élet is kapcsolódik, akár élethosszig tartó kapcsolatok, barátságok is kialakulhatnak.

4. Önbizalom-növelő tevékenység

Egy ilyen, méreteiben is tekintélyes állatról való folyamatos tanulás és gondoskodás által gyermekeink nagyobb önbizalomra tehetnek szert. A lovaglással való ismerkedés, annak beépülése a mindennapokba egyszerű módja annak, hogy növeljük a gyermekek magabiztosságát. Új készségeket szerezhetnek, bátorítással és megbecsüléssel jutalmazzuk őket ezeken a területeken.

Mi vonzza a gyerekeket a lovakhoz?

Sok oka lehet annak, hogy a gyerekek vonzódnak a lovakhoz, és nekünk is jó okaink vannak arra, hogy miért érdemes gyerekünket bevezetni a lovak világába. Sok családban – ahol súlyproblémákkal küzd egy gyermek – a szülők keresik annak módját, hogy egészséges tevékenységet találjanak a részére. Ilyen esetekben is tökéletes megoldás lehet ez a sport, hiszen jó fizikai edzés, és emellett szórakoztatóbb is, mint egy átlagos sport űzése. Fontos, hogy ilyenkor a gyerekek a friss levegőn, a természethez közel, a szabadban végezhetnek szabadidős tevékenységet.

A lovaglás javítja az egyensúlyérzéket és a koordinációs képességet, helyreállítja az esetleges rossz testtartást. Ahogy a gyerekek egyre inkább haladnak előre a tanulásban, a lovaglás önbecsüléssel és szabadságérzettel ruházza fel őket. Az állatok gondozása során gyerekeink megtanulják, hogyan kell megfelelően gondoskodni róluk, tapasztalatot szereznek a takarmányozással kapcsolatban, ez felkészíti őket olyan élethelyzetekre, melyekkel későbbi életük során gyakran találkozhatnak. Mindemellett szórakoztató jelleggel biztosítja a gyerekeknek a tudást és az új készségeket, illetve ha megszeretik ezt az elfoglaltságot, életre szóló hobbit adhatsz nekik.

nlc.hu/Szabados Melinda

Neked ajánljuk
Tanulási nehézségeket okozhat az óraátállítás – különösen most A csomagolásból lehet az újabb meglepetés Mentális pandémia veszélyére figyelmeztetnek – Beszélgessünk egymással! Utolsó európai menedékükön orvhalászat veszélyezteti a Duna tokhalfajait Norman 2030-ra piacra kerülhet
Tovább a forrásra: nlc.hu
Vissza
Hírfolyam