2020. november 26., Virág
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem is akkora tragédia, ha a gyerek szopja az ujját vagy rágja a körmét

Úgy tűnik, az ujjszopás és a körömrágás egészen a felnőttkorukig megvédi a gyerekeket bizonyos allergiáktól, ugyanis így már egészen korán bejutnak a szervezetükbe különböző mikrobák, és ez segít kifejleszteni az immunrendszerüket – mutatott rá egy új-zélandi kutatás.

„meg kell enni” ahhoz valamennyi „koszt”, hogy ellenálló legyen a szervezet

A fenti állításban bizony van igazság – állapította meg egy új, hosszú távú kutatás, amit az új-zélandi Otago Egyetem munkatársai vezetettek. A Pediatrics című folyóiratban frissen közzétett eredményeik szerint

az ujjszopás miatt megváltozott immunrendszerű gyerekek kevésbé hajlamosak arra, hogy életük későbbi részében allergiásak legyenek többek között a házi porra, a fűfélékre vagy az állatszőrre.

A kis korban kialakult immunitás a felnőttkorban is segít megvédeni a szervezetet az allergiától, akkor is, ha a gyermek szülei allergiásak, vagy a gyerek olyan házban nőtt fel, ahol háziállatokat tartottak vagy dohányoztak – idézte a tanulmányt hétfőn a The Daily Telegraph.

A tudósok ugyan nem ajánlják, hogy ezeket a szokásokat – az ujjszopást vagy körömrágást – bátorítsák a szülők a gyerekeknél, de úgy tűnik, hogy van kedvező hatásuk is Fotó: visualhunt.com

A kutatásban születésüktől felnőttkorukig követték 1037 gyermek életét. Ujjszopási és körömrágási szokásaikról 5, 7 és 11 éves korukban kértek tájékoztatást szüleiktől. Később allergiatesztet végeztek a résztvevők bőrén 13 és 32 éves korukban.

Az eredmény szerint a kiskorukban ujjukat szopó vagy körmüket rágó gyerekek 38 százaléka volt hajlamos az allergiára, míg az ujjukat nem szopók és körmüket nem rágók 49 százaléka bizonyult érzékenynek. Azoknál a gyerekeknél, akik az ujjukat szopták és a körmüket is rágták, még alacsonyabb, 31 százalékos volt az allergia kockázata.

A védettség a felnőttkorra is áthúzódott, és ugyanazon a szinten maradt az allergiára való hajlam kockázata 32 éves korukban is.

A tanulmány ugyanakkor azt is megállapította, hogy bár az ujjszopóknál és körömrágóknál kevesebb volt a pozitív teszt a bőrön végzett vizsgálatban, az olyan allergiás megbetegedések kialakulásánál, mint az asztma vagy a szénanátha, nem jelentett semmilyen különbséget a két gyerekkori „rossz szokás”.

Neked ajánljuk
Kívánságméz: kevertessen egyedi mézet! Elméletileg már minden adott a nullenergiás otthonokhoz Nem minden bőrhelyettesítő anyag környezetbarát 20 nagy olaj- és gázcég kapcsolatban van a légkörbe jutó szén-dioxid több mint egyharmadával Számukra biztosan nem színjáték a fenntarthatóság
Tovább a forrásra: alon.hu
Vissza
Hírfolyam