2021. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás veszélyeire hívják fel a figyelmet a fiatalok a népszerű tiniappon

Már az egészen fiatalok is érzékelik, hogy komoly válsághelyzetben van a világ: a klímaváltozás hatásai már napjainkban is érzékelhetők, a jövőre nézve viszont még súlyosabb következményekkel fenyeget. Erre figyelmeztet egyre több videós a TikTok alkalmazáson keresztül – írja a BBC.

A korábban musical.ly néven futó applikáció az egyik legnépszerűbb a kamaszok körében, több mint 500 millióan használják a világon, főleg a tizenéves korosztály képviselői. A lényege az, hogy valamilyen zenére vagy szövegre tátoghatnak, táncolhatnak, amit videón rögzíthetnek, majd ezt megoszthatják másokkal. Az alkalmazás Magyarországon is nagy kedvenc a fiataloknál, vannak olyan fiúk és lányok, akik nagyobb ismertségre is szert tettek videóik révén.

Az utóbbi időben egyre többen készítenek videót a környezetvédelemmel kapcsolatban a bohóckodás helyett.

Két videókészítő, Anna és Hannah Fotó: szeretlekmagyarorszag.hu

Már számos rövid, de annál hatásosabb felvétel szerepel a #globálisfelmelegedés hashtag (#Globalwarning – a play on the term „global warming”) alatt, amelyre eddig már több mint 24 millióan kattintottak. A felhasználók főként azt akarják megmutatni néhány másodpercben, hogy milyen hatásai lehetnek a klímaváltozásnak az emberekre és a Földre a közeljövőben.

Már több mint 23 millió a kedvelése a 21 éves Anna Bogomolova videójának, amelyben arra hívja fel a figyelmet, hogy a most még gyönyörű virágok ezer év múlva már csak emlékek lesznek, 2070-ben pedig már a műanyag palackban sem lesz majd víz.

Anna videóira vegyes reakciók érkeztek.

Voltak olyanok, akik azt úgy gondolják, nem is lesznek már életben 100 év múlva, vagyis nem is kell aggódniuk a jövő miatt. Másokat viszont elrettentettek azok, amiket Annától láttak.

„Meg fogjuk bánni, hogy nem hallgattunk a figyelmeztetésekre” – jegyezte meg egy felhasználó.

„Más generációk indították el ezt a problémát, de nem mondhatjuk azt, hogy mi már úgysem érjük meg a következményeket. Tennünk kell valamit, változtatni a dolgokon, különben a bolygónk elpusztul. A kis változtatások is sokat érhetnek hosszú távon. Csak rajtunk múlik, hogy életben tartsuk a Földet” – hangsúlyozta Anna.

Egy másik tiktokozó lány, Hannah Grace a felsőtestére előbb egy zöld, tiszta, élhető tájat festett, majd egy kiszáradt, szeméttel teli, elpusztult természetet bemutató környezetet. Szerinte az egyik legfontosabb dolog, amin változtatnunk kell, a műanyagszemét kezelése.

„Sokszor láthatjuk a tévében, hogy tele vannak a tengerek, óceánok műanyaggal. Nagyobb hangsúlyt kell helyeznünk arra, hogy mindenben, amiben csak lehet, csökkentsük a műanyagmennyiséget” – mondta Hannah.

Hana szerint a fiatalok fogékonyabbak a társadalmi problémákra Fotó: bbc.co.uk

A 16 éves Hana Martin szintén testfestéssel próbálkozott, és egy olyan videót is csinált, amelyben az óceánok műanyagszennyezésére hívja fel a figyelmet. Mint mondta, drasztikus módon akarta hangsúlyozni, mennyire fontos a változtatás.

Hana szerint a fiatalok fogékonyabbak a társadalmi problémákra, és az olyanok hatására, mint a 16 éves svéd klímaaktivista Greta Thunberg, ők maguk is környezetvédő aktivistákká válnak.

„A fiatalok hallgatni fognak a többi fiatalra. Az egyik barátom másnap lemondott a műanyag palackokról. Annak van a legnagyobb hatása, ha azok az emberek, akiket ismersz, lépéseket tesznek azért, hogy megvédjék a környezetet. Ez sokkal hatásosabb, mint amikor a felnőttek vagy a politikusok beszélnek róla” – véli a 16 éves lány.

Neked ajánljuk
Zöldfelületekkel a rövidlátás ellen? Gyógynövények iskolakezdésre, avagy milyen gyógytea javallott a gyerekeknek A koronavírus-járvány nem lassította le a klímaváltozás előrehaladását Környezetvédelmi stratégiájának részeként zöldíti gépjárműflottáját a Vodafone Három év alatt harminc százalékkal csökkent a koalák száma
Tovább a forrásra: szeretlekmagyarorszag.hu
Vissza
Hírfolyam