2022. augusztus 9., Emőd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Környezetbarát tanév

Új tanév kezdődött, amely jó alkalom arra, hogy tiszta lappal indulj több tekintetben is. Például tehetsz új fogadalmakat. A legelsők között lehetnek azok, amelyek a környezetvédelemről szólnak – hiszen annyi felesleges hulladék keletkezését meg lehet előzni, ha odafigyelünk!

A kamaszpanasz.hu cikkírójának ajánlása szerint

ha te is így gondolod, akkor elhatározhatod, hogy ebben az évben…

  • Előtérbe helyezed az újrahasznosított anyagokat – Például újrahasznosított papírból készült füzeteket veszel, mert azok gyártásakor kevesebb vegyszer kerül a környezetbe. A borítójukat kedved szerint díszítheted/firkálhatod év közben. A régi, félig üres füzeteidet megfordítod, és a hátoldalaiktól egy új tantárgyat kezdesz. (Ha előreláthatóan keveset fogtok jegyzetelni valamelyik órán, ez is megteszi.) Vehetsz egy nagy mappát, amibe olyan papírokat fűzöl majd le, melyeknek az egyik felét már korábban használtad. Ide írhatod majd a tennivalóidat, az órarendedet, és mindenféle piszkozatot.
  • Új toll helyett csak a betétet cseréled benne – Nem kell kidobni a kifogyott golyóstollaidat, inkább vegyél pár patront, és töltsd újra őket. Éljenek a színes ceruzák és a töltőtollba való színes patronok! Ezek helyettesítik majd a filctollakat és a színes kiemelő filcet. Egy jótanács: a ceruzákból érdemes lakkozatlan felületűt választani. A fehér javítófesték helyett a zárójelek használata környezetkímélőbb, gyorsabb és nem is büdös.
  • A régi tankönyveidet visszaadod a sulinak – Emellett beiratkozhatsz egy szimpatikus könyvtárba is, így nem kell megvenned a könyveket, amelyek megtetszenek, elég kikölcsönöznöd őket. Olcsóbb és környezetbarát megoldás, az olvasóteremben pedig koncentráltabban lehet tanulni, mint otthon.
  • Viszel magaddal uzsonnát – Csomagolóanyagot spórolhatsz így, ha pedig előveszed a régi, Mickey Mouse-os uzsonnás dobozkádat, az nem ciki, hanem inkább retrónak számít.
Illusztráció: pixabay.com
  • Megtöltesz egy üveget vízzel vagy gyümölcslével – Napközben lesz mit inni, és a szemetest sem táplálod műanyag flakonnal.
  • Biciklizel vagy sétálsz a suliba – Így még jólesően mozoghatsz is a sok órás ücsörgés után.
  • Szelektíven gyűjtöd a szemetet – Próbáld meg rábeszélni a többieket, hogy a teremben szelektíven gyűjtsétek a hulladékot. Ha az iskola közelében van egy gyűjtősziget, oda kell elvinni a zacskókat.
  • Díszítsétek ki az osztálytermet! – Az osztálytársaiddal használhattok préselt faleveleket, tobozokat, mindenféle kiszáradt termést. Szerezzetek be néhány növényt, hogy jobb hangulatú legyen a terem. Előtte szavazzátok meg, hogy ki milyen növényt szeretne, aztán gondozzátok közösen.
  • Csináljatok egy teasarkot! – Vízforralóval és jó pár leveles teával szerelhetitek fel a ti külön kis teasarkotokat zöld, fekete, gyógynövény- és gyümölcsteákkal.
Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: kamaszpanasz.hu
Vissza
Hírfolyam