2020. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az Ökoiskolában a „jövő készül”

Átadták a 2019. évi Ökoiskola címeket a fővárosi Balassi Intézetben: 49 köznevelési intézmény az idén először nyerte el, 140 megújította a címet, és 52 intézmény lett Örökös Ökoiskola.

A cím azoknak a köznevelési intézményeknek az elismerésére szolgál, amelyek tudatosan, rendszerszinten,

a mindennapos gyakorlat szerves részeként foglalkoznak a környezettudatossággal, és kiemelt figyelmet szentelnek a fenntarthatóságra és globális felelősségvállalásra nevelés ügyének

– közölte Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára.

Forrás: ofi.hu

A fenntartható fejlődés, a környezet- és klímavédelem ügye egyre többet szerepel a közgondolkodásban, ugyanakkor öröm látni, hogy a magyar iskolarendszer ezt a kérdéskört nemcsak két hónapja, öt hónapja vagy egy éve vette észre. A magyar iskola felismerte és pontosan tudja a felelősségét ebben az ügykörben – hangoztatta az államtitkár a 2005-ben indult programról.

Az iskolák és a pedagógusok óriási feladatának és felelősségének nevezte Maruzsa Zoltán, hogy olyan diákok lépjenek ki az iskolapadból, akik „az élő és az élettelen környezet ismeretén alapuló, annak értékeit védő szemléletmóddal rendelkeznek”.

Nélkülözhetetlen, hogy az intézmények felkészítsék a tanulókat a környezettel kapcsolatos állampolgári kötelességek és jogok gyakorlására, és megismertessék velük azokat a társadalmi-gazdasági folyamatokat, amelyek előidézik a környezeti világválság kialakulását.

Mint az államtitkár elmondta, pénteken 241 iskola csatlakozott vagy erősítette meg tagságát a már 1040 intézményt számláló Ökoiskola-hálózatban.

László Tibor Zoltán, az Agrárminisztérium környezetvédelemért felelős helyettes államtitkára a pályázó pedagógusok munkájáról és a szemléletformálás fontosságáról kijelentette: az Ökoiskolában „a jövő készül”, ahol a jövő környezettudatos, felelős és felelősséget vállaló állampolgárait nevelik.

Neked ajánljuk
Maradék nélkül 6. rész - Az élelmiszer-hulladék sorsa Maradék nélkül 6. rész - Az élelmiszer-hulladék sorsa Gyöngyszemek a Gönyűi-homokvidékről: gyurgyalag, búbos banka, árvalányhajas gyep (videókkal) Egyre kevesebb víz van a magyar folyókban Osló jó úton halad a klímasemlegesség eléréséhez
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam