2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Így játsszunk a gyerekkel, hogy a mindennapjai részévé váljon a környezettudatosság

A jövő bolygóját jelenleg mi formáljuk, de a gyerekeinknek kell majd rajta élniük. Éppen ezért fontos, hogy már kicsi koruktól kezdve rászoktassuk őket a környezettudatosságra, arra, hogy a mindennapjaik részévé váljanak ezek a tevékenységek. Íme, néhány játékos forma a gyerekek tanítására.

Tanítsa meg neki az energiahatékonyságot!

Nagyon fontos, hogy a gyerek értse, nem szabad ész nélkül pazarolni az energiát otthon, és ebben nagyon sokat segíthetnek az olyan játékok, amelyek játszva tanítják meg neki az energiahatékonyság alapjait.

  • A forgomorgo.hu oldalon a letölthető mesekönyvtől kezdve a színezésen és videókon át a memóriajátékokig többféle játékot lehet találni.
  • Tanárok számára az E.ON Energiakaland oldalán érdekes tanítási módszerek érhetők el az energiáról.

Az okojatek.hu oldalon sok egyéb, környezettudatos gondolkodásra nevelő játékos foglalkozás közül lehet válogatni.

Ültessen fát vele!

Egy fa ültetésével a gyerek sokat tanulhat a kerti munkáról, a felelősségről, és arról is, hogy mennyire fontosak a fák a Föld légkörének megtisztításában, és az ökoszisztéma fenntartásában. Ha a saját hátsó kertben ültetik el a fát, akkor még hasznos is lehet: árnyékot adhat a háznak, ami nyáron a légkondiból eredő energiafelhasználást is megtizedelheti.

Fotó: pixabay.com

Legyen minden hónapban a Föld Órája!

A Föld óráját világszinten márciusban tartják, ilyenkor egy teljes órán keresztül a legtöbb helyen lekapcsolják a villanyt, hogy egy kicsit kevesebb elektromosságot használjanak. A sok kicsi aztán sokra megy, és rengeteg energiát spórolunk meg vele. Hogy erre az apróságra megtanítsa a gyereket, rendezzen Föld óráját minden hónapban, amikor egy órára nem szabad felkapcsolni a lakásban a lámpákat.

Jutalmazzon!

Ha a gyerek – tudatosan vagy véletlenül – valamilyen környezettudatos dolgot tesz, ne felejtse el megjutalmazni. Például

  • ha nem kapcsolja fel feleslegesen a villanyt,
  • ha elzárja a csapot fogmosás közben, vagy
  • ha nem tekeri fel a fűtést, amikor fázik, hanem felvesz egy pulóvert.

Ezek mind olyan tevékenységek, amelyeket jutalmazni kell, hogy a gyerek minél többet szeresse őket csinálni. Így válnak a próbálkozások szokásokká, a szokások pedig egy életstílussá már egészen kicsi korban.

Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: ngreport.com
Vissza
Hírfolyam