2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Így túrázzunk gyerekekkel

A kirándulás, túrázás egyik nagy előnye, hogy a gyerekek megkedvelik a természetet, az élővilágot. De hogyan tervezzük meg a családi kirándulást, hogy a gyerekek is élvezzék a természetjárást? Íme néhány tipp.

Lassabb tempó

Ha kisebb gyerekekkel indulunk útnak, az útvonalat bontsuk rövidebb szakaszokra, iktassunk be több pihenőt. A szakemberek azt javasolják, hogy ne diktáljunk túl gyors tempót. A családi túra idejét érdemes mindig kettővel megszorozni, így például egy 1,5 órás kirándulás esetén körülbelül három órával számoljunk. Ne feledjük, hogy a lurkók igazi kis felfedezők, a séta során többször megállnak nézelődni, ilyenkor hagyjuk őket ismerkedni a természettel. Válasszunk könnyű túrákat, ahol kisebb szintkülönbségek és jól járható utak vannak.

Csalogató célok

Ha a gyerekek esetleg unalmasnak találják a túrázást, akkor keressünk olyan célpontokat, amelyek érdekesek a számukra. Ilyen lehet például egy vár vagy egy kastély felfedezése, de az is jó ötlet, ha a kirándulás egyik állomása egy hűsítő patakpart vagy egy izgalmas kalandpark. Íme négy könnyű útvonal:

Kis-Sváb-hegyi Meseösvény

A XII. kerületi Kis-Sváb-hegy tetejéről csodálatos kilátás nyílik a fővárosra, tiszta időben a Vác fölötti Naszály kőbányáját is lehet látni. A legkisebbek kirándulás közben játékosan fedezhetik fel a meseösvényt, amelyet az Álom utca–Trencsényi utca találkozásánál érdemes elkezdeni.

Kilátópont a Hármashatár-hegyen

A Hármashatár-hegyen érdemes felkeresni a Budai-hegység egyik legszebb panorámáját nyújtó Guckler Károly-kilátópontot. Megközelíthető az országos kék jelzésen, amely a Hűvösvölgyből és a külső Bécsi útról vezet fel ide.

Gödöllői Erdészeti Arborétum

Gödöllőről déli irányba, az Isaszegi úton haladva juthatunk el az 1902-ben alapított arborétumba, ahol közel nyolcszáz különböző fafajt láthatunk. Az arborétum a hét minden napján látogatható, a belépés ingyenes.

Szalajka-völgy

Az Északi-Bükk területén található Szalajka-völgy egyik legszebb látnivalója a Fátyol-vízesés, amelyet a Szalajka-patak kanyargós medre mellett haladva érhetünk el. A völgy bejáratánál található Fatelep állomásról indul a Szilvásváradi Erdei Kisvasút – a vonal hossza 5 km, a végállomása a Gloriette-tisztás. Kirándulásunk során célszerű ezzel felmenni a tisztásig, visszafelé pedig gyalogosan végignézni a völgyet.

A nyári melegben is jólesik a séta az árnyékos ösvényeken Fotó: Séra Tamás

Fontos kellékek

Figyeljünk arra, hogy a túrázás során mindig kényelmes, az időjárásnak megfelelő ruházatot és lábbelit viseljünk. Az erős napfény, az eső és a rovarok ellen pedig legyen nálunk kalap, fényvédő krém, vízhatlan kabát, valamint szúnyog- és kullancsriasztó is.

Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: blikk.hu
Vissza
Hírfolyam