2021. június 21., Alajos, Leila
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

„Gyermekhorgászatról” nem csak gyermekeknek

A horgászat nemcsak a felnőttek, hanem a gyerekek körében is népszerű szabadidős tevékenység. Fontos hangsúlyozni, hogy hazánk halállományának és vízterületeinek megóvása érdekében a gyermekhorgászokra is éppen olyan szigorú szabályok vonatkoznak, mint nagykorú társaikra.

A hatályos jogszabályok alapján gyermekhorgásznak minősül hároméves kortól az adott év december 31. napjáig a 15. életévét be nem töltött személy. A gyermekhorgász horgászegyesületi tagsággal nem rendelkezik, halgazdálkodási vízterületeken halfogást és a halfogásra irányuló tevékenységet állami horgászjeggyel vagy turista állami horgászjeggyel, kizárólag nagykorú személy felügyelete mellett, a hatályos törvények betartásával folytathat – olvasható a Nébih honlapján.  

Fotó: Shutterstock

A gyermekhorgász felügyeletéért felelős személy a horgászat során segítheti a gyermeket, viszont horgászati tevékenységet nem végezhet helyette. Tehát nem dobhatja be a felcsalizott horgászszereléket, illetve a megakasztott halat sem húzhatja ki a gyermek helyett, azonban feltétlenül segíthet a hal horogtól való kíméletes megszabadításában. Ezek ismeretében tehát érdemes a gyermeknek olyan horgászati módszert választani, amely során a célhal megfogásához szükséges fizikai állapottal és képességekkel rendelkezik.

Szintén a törvény rögzíti, hogy a horgászathoz állami horgászjegyet és fogási naplót kell kiváltani, az állami horgászjegy gyermekhorgász esetében díjtalan, csak a fogási napló 300 Ft-os ellenértékét kell kifizetni.

Arról, hogy a horgászat során a gyermekhorgásznak milyen szabályokat szükséges betartania, a Nébih honlapján találhatók további tudnivalók.

Neked ajánljuk
A megengedő szülők „szörnygenerációkat” hoznak létre A szelektív hulladékgyűjtésről gyereknek (videó) Újraszabályoznák az emberi embriók nevelését Jó hírek a kerékpározás világából és hasznos linkek városi bringásoknak Debreceni diákok nyerték meg a Kárpát-medencei klímavédelmi versenyt
Tovább a forrásra: nebih.hu
Vissza
Hírfolyam