2021. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A cumisüvegek is tele vannak mikroműanyaggal

Naponta mintegy egymillió mikroműanyagot nyelhet le egy egy év körüli kisgyermek a polipropilénből készült cumisüvegekből azok sterilizációja és a tápszer elkészítése következtében.

Egy nemzetközi kutatócsoport a Nature Food tudományos folyóiratban napokban megjelent tanulmányából kiderült, hogy a tápszer elkészítése során a műanyag cumisüvegek óriási mennyiségű mikroműanyagot bocsátanak ki. A szakemberek szerint szoros kapcsolat van a melegítés és a mikroműanyag-kibocsátás között: minél melegebb a folyadék (a benne lévő tápszer vagy a sterilizálásához használt víz), annál nagyobb a mikroműanyag-kibocsátás.

A kutatók megvizsgálták a cumisüvegek mikroműanyag-kibocsátását a tápszer elkészítésekor a nemzetközi szervezetek ajánlásait követve. 48 országra és térségre vonatkozóan megbecsülték, hogy egy 12 hónapos kisgyermek mennyi mikroműanyagot nyelhet le. 

Kimutatták, hogy a polipropilén cumisüvegek mintegy 16 millió mikroműanyag- és több trillió kisebb nanoműanyag-részecskét bocsáthatnak ki literenként.

A sterilizáció és a magas hőmérsékletű víz jelentősen növeli a mikroműanyag-kibocsátást: ha a vízhőmérséklet 25-ről 95 Celsius-fokra nő, akkor kibocsátás 0,6 millióról 55 millió részecskére emelkedik.

Fotó: Shutterstock

Más, polipropilénből készült termékek, mint a vízforralók vagy az uzsonnás dobozok is hasonló mennyiségű mikroműanyagot bocsátanak ki

– hívták fel a figyelmet a kutatók.

Az országonkénti és térségenkénti vizsgálat szerint a legnagyobb mennyiségű mikroműanyagot Óceániában (2,1 millió), Észak-Amerikában (2,28 millió) és Európában (2,61 millió) nyelhetik le naponta a gyerekek.

Ezt a mennyiséget azonban jelentősen csökkenteni lehet, ha változtatunk a sterilizálás és a tápszer elkészítésének eddigi módszerén. A sterilizált cumisüveget legalább háromszor kell kiöblíteni felforralt és szobahőmérsékletűre lehűtött vízzel, amelyet nem műanyag (hanem üveg vagy rozsdamentes acél) melegítőben melegítenek fel.

Fontos, hogy a tápszer készítéséhez se műanyag melegítőt és edényt használjunk.  A 70 Celsius-fokosra felforralt vizet szobahőmérsékletűre le kell hűteni, majd a kész tápszert átönteni egy jó minőségű műanyag cumisüvegbe.

A kutatók javasolják, hogy ne melegítsék fel a kész tápszert sem műanyag edényben, sem mikrohullámú sütőben, és ne rázzák erősen a cumisüvegben.

A polipropilén egy hőre lágyuló polimer, amelyet a vegyipar állít elő, és széles körben használják. A polietilén és a PVC mellett a harmadik legelterjedtebb polimerizációs műanyag.

Neked ajánljuk
Így készíthetünk otthon herbamézet Mekkora rizikóval járnak a mindennapi használati tárgyaink? A nagyvárosokban a dugók miatt a leggyorsabb közlekedési eszköz a bicikli A vadászat és a természet témájában nyílt kiállítás a Ludwig Múzeumban Nyugtató erdei hangok (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam