2021. szeptember 17., Zsófia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

6 nagyszerű film, ami arra ösztönzi a gyerkőcöt, hogy óvja a környezetét

Szülőként fontos feladatunk a gyerekekkel megismertetni az őket körülvevő világot, és a környezetvédelemre való nevelést sem árt időben elkezdeni. Egyszerű mód arra, hogy bevezessük a témát, ha színes dokumentumfilmeket, animációs mozikat nézünk közösen a kicsikkel – például a cikkben felsoroltakat.

Lorax (2012)

A noklapja.hu összeállítása elsőként a 2012-ben bemutatott amerikai animációs filmet ajánlja, amely Dr. Seuss 1971-ben megírt könyvének történetét dolgozza fel, s melynek fő üzenete: „Hacsak valaki nem tesz a természetért, akkor semmi sem fog megjavulni. De nem ám!” A főszereplő 12 éves kisfiú, Ted, egy teljesen mesterséges városban, „Amkell falván” él, ahol minden műanyagból, fémből vagy szintetikus anyagokból készült, a valódi természet már réges-régen kihalt. A fiatal fiú szerelmes lesz a szomszédjában lakó lányba Audrey-ba, akinek egyetlen vágya, hogy élő fákat láthasson, és mesél a fiúnak a régi időkről, amikor mindenfelé ilyenek nőttek a földből, selymes leveleik voltak és csodálatos illatuk. A fiú mindent megtesz, hogy hozzon egyet a lánynak.

Pingvinek vándorlása (2005)

Ősszel az ötéves kort elért antarktiszi császárpingvinek elhagyják élőhelyüket, az óceánt, és ősi szaporodóhelyükre, a szárazföld belsejébe vándorolnak. Elkezdődik az udvarlás, jön a családalapítás, megszületnek a pingvincsemeték. A kis pingvinek élete mindkét szülő munkáján, az élelmet rejtő óceán és a költőhely közt megtett oda-vissza utakon múlik. A film társadalmi üzenete nagy vihart kavart, főleg az Amerikai Egyesült Államokban. A francia film Oscar-díjat és César-díjat is kapott.

A Föld (2007)

Az Északi-sarktól indulva a Kalahári sivatagig juthatunk el, ha úgy döntünk, megnézzük ezt a lélegzetelállítóan szép és színes dokumentumfilmet a gyerekkel. Végigkísérhetjük az évszakok változásait, bepillantást nyerhetünk bolygónk varázslatos világába is. A film egyszerre ünnepli a földi élet szépségeit, és figyelmeztet az ember felelősségére, bolygónk épségének megőrzése érdekében.

WALL-E (2008)

Amellett, hogy ez egy nagyszerű, kedves lánctalpas robotról szóló mese, erős, környezetvédelemmel kapcsolatos üzenetet is hordoz. A film arról fest képet, hogy mi történne, ha minden természetes erőforrás eltűnne a bolygónkról. WALL-E, a szeméttömörítő az egyetlen működő szerkezet a Földön, az emberiség ugyanis elhagyta a lakhatatlanná vált bolygót. A kis munkagép több száz magányos éve gyűjti a kacatokat, amikor megjelenik EVA, a modern és áramvonalas keresőrobot, aki megdobogtatja a szívét.

Bagolyvédők (2006)

Carl Hiaason fiktív története az alapja a filmnek, amelyben megismerünk három tinédzsert, akik titkos búvóhelyükön baglyokat gondoznak. Azért különleges ez a mozi, mert a gyerekek nemcsak a baglyok viselkedéséről tudhatnak meg belőle többet, hanem azt is megtanulhatják, hogy mennyire szép dolog elesett vagy veszélyben lévő, bajba került állatokról gondoskodni. A film nyolc és tizennégy év közötti életkorú gyerekeknek ajánlott.

Arktisz királysága (2006)

Az Arktisz királysága egy családi film, amely két kisállatra fókuszálva mutatja be, hogyan próbálnak meg a sarkvidékeken élő állatok nap mint nap boldogulni. A film Nanu, a jegesmedvebocs, valamint Seela, a rozmárkölyök életét követi nyomon, születésüktől egészen nyolcéves korukig. Láthatjuk a szüleik küzdelmét az életben maradásért, eközben a gyerekek a klímaváltozás veszélyeiről is többet megtudhatnak.

Neked ajánljuk
Zöldfelületekkel a rövidlátás ellen? Gyógynövények iskolakezdésre, avagy milyen gyógytea javallott a gyerekeknek Őshonos, védett növény- és állatfajok védelmét célzó fejlesztések hazánk legészakibb nemzeti parkjában Európai Mobilitási Hét: kedvezményt ad a zöld rendszámosoknak a miskolctapolcai élményfürdő Dobj le 100 kilót! – karbonkalkulátorral és jó tanácsokkal a füstmentes jövőért
Tovább a forrásra: noklapja.hu
Vissza
Hírfolyam