2021. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A kutyák összehangolják viselkedésüket a gyerekekkel is

Az Oregoni Állami Egyetem kutatói arra jutottak, hogy a kutyák rengeteg figyelmet fordítanak a velük egy háztartásban élő gyerekekre. Összehangolják a viselkedésüket a gyerekekkel, de nem olyan mértékben, mint a felnőttekkel.

A tanulmány szerint a kutyák reagálnak a gyerekekre, és sok esetben velük összhangban viselkednek, ami a pozitív kapcsolódás jele, és jó alapja a szoros kötelékek kiépülésének.

Ugyanakkor a kutyák kisebb gyakorisággal hangolják össze a viselkedésüket a gyerekekkel, mint a felnőttkorú gazdáikkal, ami azt sugallja, hogy bár társként tekinthetnek a kicsikre, de vannak olyan különbségek a kutya-gyerek és kutya-felnőtt kapcsolatokban, amelyek még tanulmányozásra várnak.

Fotó: Shutterstock

Az Animal Cognition című folyóiratban publikált tanulmány 30 gyerek és kutyáik bevonásával készült. A 8 és 17 éves kor közötti alanyok 83 százaléka küzdött valamilyen fejlődési rendellenességgel.

A tesztek során a gyerekeknek megszabott útvonalakon kellett mozogniuk egy nagy teremben, amelynek a padlóját jelölések borították, miközben a kutyáik póráz nélkül voltak.

A szakemberek a gyerekek és a kutyáik aktivitásának (mennyit mozogtak vagy álltak egyszerre), közelségének (mennyi időt voltak egymástól egyméteres távolságban) és orientációjának (mennyi időt töltött a kutya ugyanabba az irányba nézve, mint a gyerek) összehangoltságát vizsgálták.

A kutatók megállapították, hogy az állatok mindhárom szempontból olyan magas arányban mutattak összehangoltságot a gyerekekkel, hogy azt nem lehet a puszta véletlennel magyarázni.

Neked ajánljuk
Miért nem szeretik a gyerekek a brokkolit és a karfiolt? Egy angol fesztivál résztvevőinek drogtartalmú vizeletei már a halakat is károsítják Íme, a fenntartható laborkávé (videóval) Ekkora felületet kellene befedni napelemmel, hogy fedezze az emberiség energiaigényét A közgazdasági szemléletnek át kell alakulnia
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam