2021. október 23., Gyöngyi
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tanulási nehézségeket okozhat az óraátállítás – különösen most

Az átállás után negyed, fél, majd háromnegyed órával kezdődjön előbb a következő tanítási nap, mert nem mindegy, hogy milyen agyat használnak tanulásra a legkisebbek – javasolja Gyarmati Éva gyermekpszichológus.

Ideális esetben egy hónappal az óraátállítás előtt el kellene kezdeni a gyerekek felkészítését a változásra. A kicsik idegrendszere ugyanis még nehezebben tűri, ha felborul a belső ritmusuk. A szakember szerint főleg most, az online oktatás idején az iskolakezdés időpontját is rugalmasabban lehetne kezelni – mondta el az InfoRádiónak.

„Mindenkinek, így a gyerekeknek is fontos, hogy legyenek biztos támpontjaik, a legkisebbeknél ráadásul ez még idegrendszeri rendeződést is jelent – vélekedett a gyermekpszichológus, aki szerint

meglehetősen keményen hat az óraátállítás, hisz nem a belső ritmus szerint kell felkelniük, lefeküdniük a gyerekeknek.

„Ha egy órát elveszünk vagy hozzáadunk, az hatalmas változás számukra, megzavarja a napi ritmust. Egyébként is sokkal nagyobb most a figyelemzavar, felfordult a világ, a gyerekek nem tudnak kellően alkalmazkodni, csak úgy tűnik, mintha alkalmazkodnának, miközben belül más a helyzet. Ennek következtében a tanulásban is lehetnek most gondok. Tulajdonképpen minden visszaeshet, ami mentális energiát kíván” – figyelmeztetett.

Fotó: Shutterstock

A szakértő reménykedik benne, hogy hamarosan véget ér ez az évi kétszeri átállás, mert az emberi idegrendszer szintjén felhalmozódó veszteség talán már nagyobb is annál, mint amennyit nyerni lehet ezzel.

Ehhez a hatáshoz – Gyarmati Éva szerint – csak hozzáadódik az otthoni és iskolai tanulás közötti váltás is. A tanulókat érintően pedig felveti, hogy az óraátállítást követően negyed, fél, majd háromnegyed órával lehetne a nyomába eredni az iskolai munkarendnek, hogy könnyebb legyen az átállás, hisz azon a negyed-negyed órán nem múlik semmi a tananyag megtanulása szempontjából, az agy használhatósága szempontjából viszont igen sok.

Neked ajánljuk
Élet a Nagy-korallzátonyon – Tavasz (természetfilm) A globális felmelegedés több vesebetegséghez vezethet A fenntarthatóság jegyében visszavásárolja a használt gyerekbútorokat az IKEA Kapszulákból származó kávézacc táplálja a pannonhalmi levendulamezőket Nem elég megvenni, használni is tudni kell az energiatakarékos gépeket
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam