2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A megengedő szülők „szörnygenerációkat” hoznak létre

Egy svéd gyermekpszichiáter szerint igazi tragédia következhet be, ha a szülők mindennek eleget tesznek, amit csak a gyerekek akarnak: a kicsik a fejükre nőnek, és azáltal, hogy minden percben a kívánságukat lesik, megfosztják saját magukat a szabadságtól.

David Eberhard a svéd társadalmat vizsgálva jutott arra a következtetésre, hogy

a szülők engedékenységük következtében egy olyan generációt hoztak létre, melyből teljes mértékben hiányzik az empátia és a figyelmesség.

Ha valaki ilyen közegben tölti el a gyerekkorát, abból nagy eséllyel válik egy csalódott, céltalan felnőtt.

Fotó: Shutterstock

A szakember szerint nyugodtan lehet nemet mondani a gyereknek, az még nem jelenti azt, hogy bántalmaztuk volna.

„A gyereknek ismernie kell a korlátait, a lehetőségeit, tudnia kell, mi az, hogy elutasítás, és azt is, hogy egyáltalán nem megengedett minden, amit követel. A mostani társadalomban csődöt mondtak azok a régen jól bevált nevelési normák, amikor a szülő rendre tudta utasítani a gyereket, és meg is tette”

– tette hozzá David Eberhard.

A szerző új könyve, a Gyerekek hatalmon Fotó: bokborsen.se

Azért van annyi kezeletlen, rakoncátlan gyerek, mert szüleik mindent megengednek nekik, az engedékenység által próbálnak nevelni és csitítani. Napjainkban nem létezik következetesség, és felelősséget is nehezen vállalunk.

A svéd pszichiáter Gyerekek hatalmon című könyvében a liberális gyereknevelési módszerről ír, mely szerint ismeretlen dolog a büntetés és a megszorítások. A szülők pedig úgy csinálnak, mintha a gyerek legjobb barátai lennének, vagy legalábbis azzá szeretnének válni, csak sok akadályba ütköznek.

A mostani társadalmi elvárások szerint az a jó szülő, aki nem túl megfontolt, felnőttes, és következetes, hanem inkább a serdülők bohó viselkedésmintájával azonosul.

A túlzott engedékenység is az oka az egyre nagyobb mértékben eluralkodó gyermekkori depressziónak, az iskolai problémáknak, a fegyelem felborulásának, a kábítószer-használatnak és a megnőtt öngyilkossági kísérleteknek.

Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: filantropikum.hu
Vissza
Hírfolyam