2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Zöldfelületekkel a rövidlátás ellen?

Egy kínai kutatás szerint több zöldfelületre van szükség a diákok éles látásának megőrzéséhez: a zöld környezet ugyanis csökkentheti a rövidlátás kialakulásának kockázatát.

A dél-kínai Kanton tartományban található Szun Jat-szen Egyetem kutatói a kínai Gaofen-2 távérzékelő műhold segítségével 20 hazai és külföldi intézettel együttműködve nagyszabású korcsoportelemzést végeztek. 113 iskola több mint 142 ezer hat és kilenc év közötti diákját vizsgálták. Azokat a tanulókat kizárták a vizsgálatból, akik korábban merev kontaktlencsét viseltek, orvosi kezelésben részesültek, vagy olyan betegségben szenvedtek, amely befolyásolhatta látásukat vagy látásfejlődésüket.

A városi környezetből származó gyermekeknél 2,6-szor nagyobb az esélye a rövidlátás kialakulásának, mint a vidékről származó gyermekeknél, ahol több zöldterület veszi körül őket. Összefüggés lehet a zöldterület és a rövidlátás között.

Kínai tanulók a K-Űrprogram keretében létesített Mars-bázis biomodulját látogatták meg a megnyitás napján 2019 áprilisában. A bázist a Góbi-sivatagban, a Ganszu tartományban fekvő Csincsangtól mintegy 40 kilométerre építették meg kb. 1100 négyzetméteren a közösségre, kultúrára és kreativitásra utaló K-betűvel jelzett program keretében, amelynek célja, hogy megismertesse a diákokkal és más látogatókkal, milyen lehet az élet egy marsi kolónián Fotó: MTI/EPA/Hou Hvi Jung

A kutatásban az úgynevezett normalizált vegetációs index (NDVI) segítségével határozták meg, hogy a tanulók környezetében mennyi zöldterület volt. Az NDVI széles körben használt műholdas vegetációs index, mely azt jelzi, hogy egy felszín mennyire zöld, vagyis milyen a fotoszintetikus aktivitása.

A tanulmány eredményei azt mutatták, hogy egy iskola NDVI-értékének 0,1-es növekedése a tanulók rövidlátás-gyakoriságának 3,6 százalékkal kisebb növekedésével jár együtt. A nem rövidlátó tanulók esetében pedig az iskolai zöldfelület NDVI-értékének minden 0,1-es növekedése 19,8 százalékkal csökkentette a rövidlátás kockázatát.

A tanulmány várhatóan segít a döntéshozóknak a beavatkozási stratégiák kidolgozásában, például az iskolai zöldfelületek növelésében, hogy ne romoljon az iskoláskorú gyermekek látása.

Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam